Test: Oblečenie od SMS Santini pre dni, keď sa pravidelne strieda chlad a teplo

Jarné slnečné lúče bývajú často zradné a klamlivé. Pre takéto prípady je vždy dobré byť pripravený a vedieť, aké kúsky oblečenia si vziať na seba, alebo do vrecka dresu ako zálohu.

Presne pre popísané obdobie som mal k dispozícii na dlhodobejší test viacero kúskov od značky SMS Santini. Ak vás zajíma niečo z repertoáru pre výrazne chladnejšie dni, pozrite si predchádzajúci test.

Pre nikoho isto nie je nič príjemné, keď ku koncu pekného jarného výjazdu klesne intenzita, alebo sa zastaví niekde na kávu a zrazu dostane pocit chladu - presne takto si hovoríme o chorobu či prechladnutie. Okrem rôznych návlekov je dobré poobzerať sa aj po neprefúkavej veste alebo bunde, ktorá nás dokáže ochrániť aj pred miernym dažďom. Zabúdať nesmieme ani na citlivé partie, a preto je vhodné zvoliť zateplené kraťasy. A na to, aby nám nebola zima ani od chodidiel, môžeme zvoliť teplejšie ponožky. Poďme sa pozrieť na výbavu od SMS Santini presne pre tieto, trochu “zradné” podmienky.

Vesta ICE 2.0 - vhodná ochrana pred vetrom na cestách

Ide o veľmi ľahkú a skladnú vestu vyrobenú z nepremokavej tkaniny Windtex. Hlavné prednosti sú vode a vetru odolnosť, čo Santini na svojom webe hodnotí známkou 5 z 5 - teda maximálna odolnosť. Ja som vestu testoval hlavne v chladnejšom a veternom počasí. Osvedčila sa aj v pomerne nízkych teplotách okolo nuly, v niektorých prípadoch aj ľahko pod nulou. V naozaj chladnom počasí som ju použil nielen ako ochranu pred vetrom, ale aj ako akúsi tepelnú membránu pre minimalizovanie odvodu tepla z tela.


Vesta má na zadnej strane jedno vrecko na zips pre uloženie drobností. Golier je vyšší a dobre prekrýva krk. Nie je však zateplený. Je zošitá z viacerých panelov a švy síce nie sú podlepené, no vzhľadom na windtexový materiál to ani nie je potrebné. Vesta je z vonkajšej strany ako keby potiahnutá síce jemnou, no dostatočne pevnou fóliou. Vzhľadom na použitý materiál, nebude ideálna na dlhodobejšie aktivity vo vyššej záťaži - odolnosť voči vetru a vode sa prejavila na nižšej priedušnosti. Problém by mohol nastať vo vytváraní kondenzu z vnútornej strany, kedy by sa pot nemal kam odpariť. Santini sa síce snažilo toto vyriešiť použitím priedušnejšieho materiálu na bokoch vesty, no osobne sa mi toto riešenie nejavilo ako 100% fungujúce. No vzhľadom na svoju ľahkosť a skladnosť ju oceníte ako ideálnu ochranu pred vetrom a chladom pri zjazdoch, alebo pri náhlych zmenách počasia. Cena je približne 75 € a viac sa o nej dozviete na tomto odkaze.


Plusy:

  • Celková ľahkosť a skladnosť.
  • Vyšší golier.

Mínus:

  • Slabšia miera priedušnosti.

Rukavice STUDIO - na prechodné obdobie

Ide o ľahké, dlhoprsté rukavice vhodné na rôzne druhy cyklistiky. Počas testu som ich vozil ako na horskom, tak aj na cestnom bicykli, a to v teplotách okolo 10 °C. Dlane rukavíc sú z odolného materiálu a v exponovaných častiach sú zosilnené pogumovaním, čo okrem pohodlia prispieva aj k istejšiemu úchopu. Pogumované sú aj konce ukazováka a prostredníka, no žiaľ tento materiál nespolupracuje so zariadeniami s dotykovým displejom. Palec je z vonkajšej strany potiahnutý veľmi jemným flísom, čo sa hodí napríklad pre zotretie potu z tváre. Z vrchnej strany rukavice sú použité dva druhy materiálu s rôznou hustotou úpletu. Prevažuje tu čierny materiál s hustejším úpletom, ktorý je doplnený bielym priedušnejším.


Rukavice majú stredne veľkú manžetu, ktorá sa z vrchnej strany zapína suchým zipsom. Zo spodnej strany zápästia je mierne predĺžená. Sú skôr užšieho strihu, no vďaka elastickému materiálu by mali dobre sedieť na väčšine typov rúk. Ja mám pomerne veľké dlane, dlhé a úzke prsty, preto som volil najväčšiu veľkosť XL. Pri tejto zvolenej veľkosti mi rukavice výborne kopírovali tvar dlane aj prstov, čo prispelo k istému úchopu gripov alebo riadítok bez toho, aby ma niekde tlačili. Cena rukavíc je približne 35 €.


Plusy:

  • Strih.
  • Istý úchop gripov/riadítok.
  • Dobrá poriedušnosť.

Mínus:

  • Nemožnosť obsluhy zariadení s dotykovým displejom.

Zateplené kraťasy EUREKA s trakmi

Na prvý pohľad vyzerajú ako klasické cyklistické kraťasy, no v skutočnosti až tak klasické nie sú. Pod modelovým označením EUREKA sa skrývajú zateplené krátke kraťasy vhodné do prechodného a chladnejšieho obdobia počas jesene alebo jari. Santini udáva rozsah teplôt určenia 5 až 15 °C. Materiál, z ktorého sú vyrobené, je označený ako BeHot Acquazero a má za úlohu udržať vás v teple a suchu.


Keďže ide o vodoodolný materiál, netreba sa obávať ani ľahšieho dažďa. Ja som síce nemal možnosť testovať kraťasy v daždi, no po ich obliatí čistou vodou sa na povrchu vytvorili kvapky, ktoré z nohavíc rýchlo stiekli a nevsiakli do nich.


Z vnútornej strany je materiál zateplený jemným flísovým materiálom, ktorý je príjemný a hrejivý na dotyk. Na povrchu nenájdete žiadnu vetru odolnú membránu. Počas testu som kraťasy používal v teplotách nad 10 °C v kombinácii s dlhými alebo 3/4 návlekmi. S pocitom chladu som nemal problém v žiadnych partiách.


Kraťasy sú vybavené trakmi z jemnej a priedušnej sieťoviny. Vnútorné švy síce nie sú ploché, ale počas nosenia som o nich ani nevedel. Spodný lem nohavíc je zakončený širšou gumou s reflexným všitým nápisom Santini. Vnútorná výstelka je anatomicky tvarovaná a je skôr hrubšia.


Sú cyklistické kraťasy, kde mi výstelka jednoducho nesadne, no v prípade modelu EUREKA sa nič také nestalo. Počas jazdy nikde netlačila a aj pri občasnej zmene pozície v sedle bola stále fixovaná v rovnakej polohe. To, aby výstelka dobre sadla, je potrebné hlavne pri dlhodobejších výjazdoch v členitom teréne, kedy prichádza k zmene posedu zo špice na zadnú časť sedla. Ak by sa hýbala, mohla by spôsobiť odreniny. Na svoju postavu som zvolil veľkosť XL. Kraťasy je možné kombinovať so zateplenými návlekmi a vytvoriť si tak takmer plnohodnotné dlhé nohavice do chladnejšieho počasia. Cena je približne 149 € a viac sa o nich dozviete na tomto odkaze.


Plusy:

  • Odolnoť voči vode.
  • Hrejivý a príjemný materiál.
  • Reflexné nápisy na manžetách.

Mínus:

  • Nenašiel som.

Veľmi ľahká a skladná bunda SKIN WINDBREAKER

Ideálny spoločník na výjazdy počas veterných alebo sychravých dní. Vďaka svojej ľahkosti (cca 140 g), je možné bundu zložiť do veľmi malého tvaru, a tak ju následne vložiť do zadného vrecka dresu. Určite potešia aj dlhé rukávy, ktoré oceníte hlavne v prípade dažďa - či už počas tréningu alebo pretekov. Na bunde sú použité dva druhy materiálu. Nepriedušný a vodoodolný polyester tvorí najväčšiu časť.

Potom je tu priedušnejšia a elastickejšia lycra, ktorá je inteligentne použitá na bokoch, v podpazuší a rovnako aj z vnútornej strany rúk. Účelom elastickej lyrcy je okrem odvodu prebytočného tepla aj zaistenie lepšej priľnavosti - bunda teda tak lepšie sedí na tele. Zadný diel je voči prednému predĺžený, aby boli dostatočne kryté hlavne kríže a oblasť nad sedacími partiami. Lemy rukávov a spodný lem bundy sú zakončené reflexnou gumou. Jej úlohou je okrem viditeľnosti zabezpečiť, aby sa rukávy a bunda za jazdy vo vetre nevyhŕňali.


Golier je mierne vyvýšený a bez zateplenia. Z prednej strany bundy sa nachádza zips, ktorý je po celej dĺžke a jeho bežcom je možné pohodlne manipulovať aj v zimných rukaviciach. Na golieri chýba prekrytie bežca zipsu, pokiaľ je ten zapnutý. Pri teplotách do 10 °C bunda veľmi dobre dýcha, práve vďaka použitému materiálu po bokoch a v podpazuší. V priebehu testu pri zjazdovaní, alebo pri dlhších zvlnených výjazdoch počas veterných a chladnejších dní, som ocenil hlavne veľmi dobrú ochranu pred vetrom.

Nemám to síce vyskúšané, ale Santini na svojom webe uvádza aj odolnosť voči dažďu, ktorú hodnotí 3 bodmi z 5. Ja som v bunde jazdil pri teplotách nad 0 °C, a to v kombinácii - funkčné prádlo CYBER, bunda BETA RAIN a na tom táto bunda. Pre seba som zvolil veľkosť až XXL, kedže ju plánujem používať aj v naozaj chladnom počasí, kedy mám na sebe viac vrstiev. No, ak by som ju mal nosiť len ako druhú vrstvu, tak by som asi volil veľkosť XL pre lepší fit. Cena je približne 85 €.


Plusy:

  • Dizajn.
  • Odolnosť voči vetru.
  • Ľahkosť a skladnosť.
  • Reflexné zakončenie manžiet.
  • Funkčne navrhnuté vetranie.

Mínus:

  • Chýba aspoň jedno malé vrecko, ak bundu neplánujete počas výjazdu vyzliekať.

Ponožky ORIGINE pre zahriatie chodidiel

Ide o stredne vysoké, hrubšie ponožky vyrobené z Primaloft vlákna. Zloženie materiálu je 47% nylon, 25% vlna a 35 lycra. Materiál je príjemný na dotyk a vďaka jeho dostatočnej hrúbke je možné v ponožkách jazdiť už od 5 °C. Na dotyk sa javia len o niečo málo hrubšie ako bežné letné prevedenie. Ja som ich testoval pri teplote nad 10 °C a aj pri intenzívnejšej jazde sa chodidlá zbytočne neprehrievali. Materiál celkom rýchlo schne a nemáte pocit vlhkých alebo studených chodidiel. Z môjho pohľadu ide o stredne vysoké ponožky, ktoré sú zakončené užšou gumenou manžetou. Ich vlastnosti a komfort oceníte hlavne na jeseň a na jar, kedy sa teploty môžu pohybovať okolo tých 10 °C. Cena ponožiek je približne 15 € a viac sa o nich dozviete na tomto odkaze.


Plusy:

  • Noha sa v nich neprehrieva.
  • Pomerne rýchlo schnú.

Mínus:

  • Nenašiel som.

3/4 návleky TOTUM - keď sa teplo strieda s chladom

Na výrobu týchto návlekov bol použitý materiál Blizzard thermofleece, čo je vlastne jemný flísový úplet. Vďaka tomuto sú návleky vhodné hlavne pre dni, kedy sú výraznejšie teplotné rozdiely - napríklad pre chladné rána alebo neskoré popoludnia počas jari či jesene. Na to, aby návleky dokonale sedeli na svojom mieste, sa stará elastický protišmykový pás, ktorý je z vnútornej strany potiahnutý silikónom.


Kladne hodnotím hlavne strih návlekov. Nejde len o klasický strih s pozdĺžnym prešitím, ale zo zadnej strany za kolenom je aj priečne prešitie, vďaka čomu sa pri ohybe nohy v kolene nevytvára zbytočne pokrčený materiál, ktorý by mohol postupne prekážať alebo omínať. Návleky som zvolil vo veľkosti M a kombinoval ich s kraťasmi EUREKA. Cena návlekov je približne 34,90 €.


Plusy:

  • Strih.
  • Protišmykové manžety.
  • Dĺžka.

Mínus:

  • Nie sú vodoodolné.


Zdravie máme všetci len jedno, a preto by sme nemali podceňovať ešte zubaté slnko z úvodu jari a tiež chlad pri neskorých návratoch. Na prvé výjazdy aj v slnečnom počasí je určite lepšie so sebou viesť doplnky pre prípadnú ochranu pred chladom, vetrom alebo dažďom. Prečo si zbytočne kaziť začiatok sezóny nejakou chorobou len preto, že nás zbytočne prefúklo? Viac informácií nájdete na stránke santini-sms-shop.sk.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
kimlo 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Santini Plush a Totum - od jari až po jeseň

Test: Santini Plush a Totum - od jari až po jeseň

Mať doma naozaj kvalitné krátke nohavice je snom každého cyklistu „diaľkoplaza“. Čo však s nimi, keď sa ochladí?
Test: Termobielizeň s krátkym rukávom Sportful -  prekvapivo užitočná

Test: Termobielizeň s krátkym rukávom Sportful - prekvapivo užitočná

Prečo je teplá spodná vrstva s krátkym rukávom výborný pomocník a ako si vybrať z ponuky viacerých modelov značky Sportful?
Test: Santini Colore a Nebula - dres a vesta, ktoré vyriešia častú dilemu

Test: Santini Colore a Nebula - dres a vesta, ktoré vyriešia častú dilemu

Už žiadne váhanie nad kombinovaním dresu, terma a ľahkej bundy, už žiadne limity pri jarnom jazdení. Kombinácia zatepleného dresu Santini Colore a neprefúkavej vesty Santini Nebula padne pri studenších výjazdoch skutočne vhod.
keyboard_arrow_up