ABUS BORDO Alarm – skladný, pevný a s alarmom o sile 100dB

Krádež bicykla rozhodne nepatrí medzi príjemné skúsenosti a nový zámok od špecialistu ABUS posúva latku ochrany opäť o niečo vyššie.

Nemecká značka ABUS má so zabezpečením naozaj dlhé skúsenosti, ktoré preniesla aj na segment cyklistiky. Aj tu platí, že netreba zaspať na vavrínoch a neustále skúšať nové metódy a postupy v rámci inovácií. Takým počinom je aj zámok BORDO alarm.

Rodina zámkov BORDO

Aj keď sa jedná o novinku, základné konštrukčné prvky vychádzajú z prelomovej rodiny BORDO. Na začiatku bola požiadavka vytvoriť nový zámok, ktorý bude extrémne odolný, no pritom stále prenosný, skladný a ľahko použiteľný. Výsledkom je unikátny skladací zámok s vysokou mierou ochrany, ktorý si bez problémov môžete ľahko pripnúť na rám alebo hodiť do batohu, kde zaberie mimimum miesta. Táto rodina za viac ako 10 rokov prešla vylepšeniami, no základný princíp sa už nemenil, pretože stále spĺňa aj tie náročné kritériá. Najnovším prírastkom je model, ktorý pridáva ešte niečo navyše.


BORDO Alarm

Nie je žiadna novinka, že zlodej pri svojej „práci“ nestojí o veľkú pozornosť. No a tento fakt sa zakomponoval do zámku v podobe výkonného alarmu o sile až 100 dB počas 20s. Základom je citlivý 3D senzor, ktorý sníma každý jeden pohyb. Celý systém pritom dokáže „rozoznať“, či sa jedna o krádež alebo len menšie nedorozumenie – napr., ak niekto omylom do bicykla ťukne pri manipulácii v stojane. Znamená to, že systém nezačne vrieskať okamžite, ale v prípade menšieho pohybu dá najskôr len akési varovanie. Samozrejme, ak pohyb pokračuje, spustí sa už spomínaných 100dB, čo je naozaj slušná porcia hluku.


Celková mechanická odolnosť zámku dosahuje stupeň ochrany na úrovni 10. Konštrukciu tvoria 5 mm hrubé lišty z tvrdenej ocele, ktoré sú opatrené povrchovou úpravou zabraňujúcou poškodeniu rámu. Rovnako všetky ďalšie dôležité prvky sú vyrobené zo špeciálnej kalenej ocele pre vysokú pevnosť. Celková dĺžka je 90 cm, čo stačí na uzamknutie rámu plus jedného kolesa pri väčšine stojanov a celková hmotnosť zámku je 1 450 g. Pritom celý systém je možné ľahko umiestniť na rám vďaka dodávanému držiaku.


Alarm napája štandardná batéria CR2, ktorá sa dá užívateľom ľahko vymeniť - samozrejme v prípade odomknutého zámku. V prípade uzamknutia a aktivácie alarmu ste vždy upozornený signálom. Rovnako pri poklese kapacity batérie vás signál varuje, že je čas na prípadnú výmenu. Navyše je možné zamykať aj bez aktivácie alarmu, ak nie je potrebný (napr. máte bicykel stále na dohľad). BORDO Alarm využíva cylinder ABUS Plus, ktorý je odolný voči vonkajšej manipulácii.


ABUS pri svojej novinke kombinuje nízku hmotnosť, skladnosť a vysoký stupeň ochrany overeného modelu BORDO s poriadne hlasitým alarmom. Bude vhodný najmä pre cyklistov, ktorí sú nútení sa pohybovať v rušných mestách a nechať bicykel dlhšiu dobu bez dozoru. Samozrejme, to platí aj v prípade dochádzania do práce, kedy alarm môže upozorniť nie vždy sústredenú ochranku firemného parkoviska...

Viac informácií sa dozviete na domovskej stránke abus-sk.sk.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Test: ABUS kotva - zabezpečenie na vysokej úrovni

Test: ABUS kotva - zabezpečenie na vysokej úrovni

S príchodom zimy sa veľa cyklistov rozhodne uskladniť svojich miláčikov na zimný spánok. Netreba však zabúdať na bezpečné uloženie, hlavne, ak ho budete skladovať napr. v pivnici, alebo všade tam, kde nebude na očiach.
Produkty ABUS - bezpečnosť na prvom mieste PR článok

Produkty ABUS - bezpečnosť na prvom mieste

Či hľadáte kvalitný zámok na bicykel, prilbu pre vás alebo vaše deti, určite nevynechajte ponuku tohto nemeckého výrobcu. Spolu sa pozrieme na niektoré ich novinky.
Test: ALPINA Sonic HR QV – Rolls Royce medzi okuliarmi

Test: ALPINA Sonic HR QV – Rolls Royce medzi okuliarmi

„Ako chceš testovať okuliare?“ „Ešte neviem. Veď uvidím…“ To, či som naozaj uvidel, ako a čo som uvidel, si môžete prečítať v teste okuliarov od výrobcu Alpina.
keyboard_arrow_up