Vhodný batoh na trail od Amplifi – komfort a ochrana

Batoh je dôležitá súčasť výbavy a výrazne vplýva na celkový komfort. Prispôsobte ho svojmu jazdeckému štýlu a dajte si pri výbere záležať.

Batoh býva verným spoločníkom pri veľkom množstve výjazdov, ak vyrážate trochu viac mimo civilizáciu. Jeho výberu sa oplatí venovať pozornosť, pretože vie vo veľkej miere ovplyvniť pocit z výjazdu a najmä s pribúdajúcimi kilometrami a výškovými metrami.

Ani veľký, ani malý

Ideálny batoh je taký, ktorý bude dostatočne veľký pre všetko, čo potrebujete a pritom dostatočne malý, aby nezavadzal. Objem do 10 l sa ideálne hodí na jednodňové výpady a zmestíte do neho to najnutnejšie ako náradie, jedlo, vak na vodu a menšiu ochrannú vestu alebo bundu. Objem do 25 l už využijete pri náročných celodenných akciách s väčším množstvom výbavy a budú stačiť aj na prespanie niekde na chate. V tomto prípade sa veľmi často jedná o veľkosť, ktorá nájde vhodné uplatnenie pri ľahšej letnej a zimnej turistike. Modely s objemom viac ako 25 l už patria vyslovene pre expedičné ladené výjazdy alebo prechody, kedy plánujete zostať vonku dlhý čas a tomu zodpovedá aj množstvo výbavy.

Ochrana

Veľké množstvo batohov je konštruovaných tak, že umožnia použitie chrániča chrbta. Ten sa dá veľmi často dokúpiť, prípadne je priamo v základnej výbave u vyšších radov. Jeho vlastnosti ocenia najmä jazdci, ktorých to ťahá do náročného terénu. Z jeho výhod môžu ťažiť aj bežní bikeri požadujúci vyššiu mieru ochrany – veď chrániče SAS-Tec na váhe veľa nepridajú a môžu pomôcť predísť nepríjemným zraneniam v prípade pádu.


Musí hlavne sedieť

Aby batoh a prípadne aj chránič plnili svoju funkciu, je potrebné v prvom rade usadenie a možnosť prispôsobenia. O to sa stará prepracovaný chrbtový systém a popruhy. V prípade žien je lepšie siahnuť po špecifických modeloch, ktoré majú upravenú konštrukciu (napr. ramenné popruhy) a sú vhodnejšie pre nižšie a útlejšie postavy.


Dôraz na detail

Kvalitný batoh poskytuje okrem objemu aj dôležité konštrukčné prvky pre špecifické potreby bikerov. Sú to najmä komory na hydrovak, rôzne priehradky na náradie, kompresné popruhy alebo možnosti uchytenia chráničov. Taktiež príde vhod možnosť uchytenia prilby a raincover v prípade nepriaznivých podmienok.


Nemecký špecialista Amplifi ponúka množstvo modelov, ktoré sa dajú rozdeliť do 2 základných kategórií.

Track

Modelový rad je pripravený na tie najťažšie výjazdy a pre jazdcov, ktorí kladú dôraz na nekompromisnú kvalitu. Základ tvoria 3D tvarované ramenné popruhy a konštrukcia zadného panelu pre dokonalé rozloženie záťaže a ventiláciu. Súčasťou je integrovaný chránič chrbta SAS TEC. Samozrejmosťou je príprava na hydrovak, množstvo kompresných popruhov a vreciek pre náradie a výbavu. Vyberať môžete aj z veľkého množstva farebných prevedení.

Track 23

Vhodný na tie najdlhšie túry v náročnom teréne a mimo civilizáciu. Rovnako sa veľmi dobre hodí aj na viacdenné akcie, ak si beriete to najnutnejšie. Dostupný je v 5 farbách a viac sa dozviete na tomto odkaze.


Track 17

Objem, ktorý tvorí rozumný kompromis pre dlhé výlety, a pritom nebude prekážkou ani v prípade, že máte v pláne niečo kratšie a potrebujete len to najnutnejšie. Opäť môžete vyberať z 5 farebných prevedení.


Delta Track 8

Novinka v ponuke Amplifi, ktorá mieri na jazdcov so zameraním na enduro. Na chrbte totiž vďaka tvaru doslova zmizne a pritom poskytuje priestor na to najnutnejšie, vrátane vysokej ochrany v podobe chrániča SAS TEC. Na výber je dvojica farebných prevedení.


E-Track

Pre majiteľov elektrobicyklov sú určené batohy s označením E-Track. Tie majú okrem všetkých vyššie spomínaných vlastností radu Track, navyše špeciálne vrecko pre náhradnú batériu. Dostupné je prevedenie s objemom 23 l a tiež menší 17 l variant.


Trail

Rad zameraný na jazdcov, ktorí požadujú odolný batoh v dostupnejšej cene, ktorý nesklame ani v tých najťažších podmienkach. Chránič nie je súčasťou, ale batohy nesú prípravu a môžete ho dokúpiť samostatne. Objem je odlišný a vhodne sa dopĺňa s radom Track. Nechýba príprava na hydrovak, množstvo priehradok, kompresné popruhy a ďalšie dôležité detaily.

Trail 20

Vďaka konštrukcii a možnosti prispôsobenia sa hodí nielen na dlhšie výjazdy, ale rovnako na turistiku či výlety na lyžiach. Podlhovastý tvar pojme bez problémov aj lavínovú výbavu a objem je vďaka množstvu externých úchytov dostatočný. Na výber je 5 farieb a nechýba ani špecifické ženské prevedenie, a to dokonca v 3 rôznych farbách. Viac sa dozviete na tomto odkaze.


Trail 12

V podstate identická verzia ako Trail 20 s menším objemom a opäť s množstvom farebných kombinácií. Na svoje si príde aj nežné pohlavie.


Trail 7

Ak potrebujete len to najnutnejšie a radi chodíte čo najviac naľahko bez potreby chrániča. Vďaka nízkej váhe cca 500 g je vhodný aj na výrazne športové výjazdy, či dlhé trate maratónov. Dostupný v 3 farebných prevedeniach.


Čo, ak potrebujete niečo väčšie?

V prípade, že potrebujete ešte väčší objem, má Amplifi v zálohe model Tour 30. Stále ponúka integrovaný chránič chrbta, a pritom objem 30 l. Nejde o vyslovene expedičný model, ale o batoh vhodný aj na technickejšie jazdenie pre bikerov nesúcich väčšie množstvo výbavy. Vhodný aj na viacdenné akcie a rôzne prechody. Viac sa dozviete na tomto odkaze.


Amplifi ako špecialista na ochranné prvky kombinuje pri batohoch komfort, odolnosť a vysoký dôraz na bezpečnosť. Stačí si len zvoliť vhodný model podľa smerovania vašich výjazdov a výletov. Dovozcom na Slovensko je made4bike.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Test: VAUDE Moab Pro 16 II – keď sa stretne komfort s kvalitou

Test: VAUDE Moab Pro 16 II – keď sa stretne komfort s kvalitou

Batoh od výrobcu VAUDE mi prišiel ako malé porovnanie s podobným kúskom od inej značky, ktorý mi už pred rokmi doslúžil. Ako sa zmenili technológie a posunuli napred materiály, spracovanie či rôzne vychytávky?
Test: Thule Paramount – hybridný ruksak zo Švédska

Test: Thule Paramount – hybridný ruksak zo Švédska

Rovnako dobrá na bicykli ako aj mimo neho. Presne takto nejako by sa dala jednou vetou opísať táto taška. Ide totiž o hybridný model, ktorý spája ruksak a tašku na nosič.
Test: Batoh VAUDE Bike Alpin 25 + 5 – kvalita nielen pre cyklistov

Test: Batoh VAUDE Bike Alpin 25 + 5 – kvalita nielen pre cyklistov

Cyklistické batohy sú kontroverznou témou. Niektorí ich milujú, iní nenávidia a nosia radšej ľadvinky. Aké výhody má ruksak a ako musí byť konštruovaný, aby ste ho vydržali nosiť celý deň?
keyboard_arrow_up