Test: Bunda ELEVEN Ultra Light Horizontal F11 - šikovný pomocník do vetra

Azda nikomu z nás nie je príjemné, ak počas výjazdu a hlavne pri zjazdovaní musí čeliť nepríjemnému a často chladnému vetru. Pre takéto prípady je dobré byť včas pripravený a vedieť sa pred vetrom chrániť.

Práve pre takýto spôsob ochrany pred vetrom je tu tenká a skladná bunda ELEVEN Ultra Light Horizontal F11, ktorú som dlhodobejšie testoval. Bundu som mal k dispozícii celý rok, kedy nebola núdza o podmienky, pre ktoré je tento kus odevu určený. Najčastejšie som ju využíval pri zjazdoch, hlavne v mierne chladnom počasí z kraja sezóny. Vďaka jej skladnosti a veľmi nízkej hmotnosti som ju vozil v zadnom vrecku dresu.


Počas nosenia, či už na sebe alebo v drese, o bunde ani neviete. Ja som mal na test k dispozícii veľkosť XL (meriam 188 cm, 83 kg) a dokonca v tejto veľkosti je po zložení až prekvapivo kompaktná a ľahká. Navyše k nej nemusíte nosiť žiadne dodatočné vrecko, do ktorého by ste ju poskladali. Na jej zadnej časti je z vonkajšej strany integrované vrecko s reflexným prvkom, do ktorého je možné bundu rýchlo a ľahko zložiť. Počas jej používania oceníte hlavne jej dobrú odolnosť voči vetru. Aj keď výrobca udáva čiastočnú odolnosť aj voči dažďu, mne bunda v miernom daždi pomerne skoro premokla.


Ako je na tom konštrukčne?

Bunda je zošitá z minimálneho množstva dielov a všetky švy sú ploché. Zips je celorozopínací a rukávy a spodná časť sú zakončené elastickou gumou. Aj keď materiál nie je zrovna najpriedušnejší, tak na zadnej časti sú rafinovane vytvorené 4 dostatočne veľké vetracie otvory.


Vďaka týmto otvorom je zabezpečený odvod prebytočného tepla z tela a zbytočne sa tak nesparíte. Ja som ju po zjazde aj tak väčšinou zo seba ihneď vyzliekol, poskladal a vložil do zadného vrecka dresu. Rukávy sú dostatočne dlhé a ich výhodou je gumené pútko na každom rukáve, čo ich umožňuje zafixovať o palce na rukách. Vďaka tomu sa tak ani pri vyšších rýchlostiach rukávy nevyhŕňajú.


Zadný diel je predĺžený, vďaka čomu je váš chrbát dostatočne chránený. Bunda je teda vhodná aj na cestný bicykel, kedy jazdíte väčšinou viac v predklone.


Pre prípady "čo, ak náhodou?"

Ako som už vyššie spomenul, bundu som využíval hlavne počas zjazdov. Ochrana pred vetrom je určite dostatočná, no vďaka veľmi tenkému polyesterovému materiálu vás pred chladom ochráni len mierne. Samozrejme, vnímanie chladu je individuálne a záleží aj v akých podmienkach a na koľkých vrstvách ju budete nosiť. Ja som ju nosil max ako tretiu vrstvu na letnom drese, pod ktorým som mal ľahšie funkčné tričko. Rozhodne som sa však s bundou cítil komfortnejšie, ako by to bolo bez nej. A to je vlastne jej hlavný účel. Poskytnúť primerané pohodlie v nekomfortných podmienkach, akými je napríklad aj chladný vietor počas dlhšieho zjazdu. Stále tu však ide o akúsi “núdzovku”. Teda o kus odevu, ktorý si so sebou veziete pre prípad "čo, ak náhodou?".


Kto by mal nad ňou rozmýšľať?

Rozhodne všetci, ktorí sa vydávajú aj z kraja sezóny na dlhšie výlety. Hlavne vtedy, keď netušíme, aké počasie nás počas výjazdu zastihne. Svoje uplatnenie si nájde aj v horskom prostredí, pri výrazných zmenách nadmorskej výšky, kde je takýto kus odevu takmer nevyhnutnosťou. Vtedy oceníte ochranu pred vetrom, ktorú si veziete takmer nepoznane so sebou a je vám tak kedykoľvek k dispozícii.

Výrobca ponúka aj možnosť vlastného dizajnu, kedy si sami môžete zvoliť celkovú grafiku potlače. Ideálne teda aj pre tímy, ktoré chcú zladiť bundu so svojim tímovým oblečením.


Plusy:

  • nízka hmotnosť a dobrá skladnosť do integrovaného vrecka
  • vetru odolnosť
  • možnosť vlastného dizajnu
  • pútka na rukávoch
  • testovaná farba zvyšuje vašu viditeľnosť a tým aj vašu bezpečnosť

Mínus:

  • nie je vodoodolná


Cena bundy ELEVEN Ultra Light Horizontal F11 sa pohybuje okolo 75 € a viac informácií nájdete na tomto odkaze.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
kimlo 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Funkčné oblečenie z rastlín? Značka UYN a ich originálny prístup

Funkčné oblečenie z rastlín? Značka UYN a ich originálny prístup

Čisté merino je menej príjemné na pokožke, syntetika horšie odoláva baktériám a preto zapácha. Nastal čas na použitie vlákna z rastlín?
Test: Zimné doplnky Isadore - návleky, rukavice, čiapky a ponožky pod drobnohľadom

Test: Zimné doplnky Isadore - návleky, rukavice, čiapky a ponožky pod drobnohľadom

Budú zimné doplnky Isadore maličkosti, ktoré vedia byť veľkou pomocou cyklistu? Ako si vybrať správny model a veľkosť?
Test: Zimné oblečenie Sportful – aký materiál u mňa vyhráva?

Test: Zimné oblečenie Sportful – aký materiál u mňa vyhráva?

Prečo som si obľúbil bundu Sportful Total Comfort a nohavice Fiandre? Je rozdiel v materiáloch tak zásadný?
keyboard_arrow_up