Bicykle KTM – originálny dizajn

Medzi značky, ktoré spoznáte vďaka charakteristickému dizajnu, patrí aj KTM. Dnes si predstavíme niektoré modely pre športovú jazdu a brázdenie väčšiny bežných terénov.

Rakúske KTM zďaleka nie sú len motorky, vďaka ktorým sa značka preslávila. Druhá divízia sa už dlhú dobu zaoberá konštrukciou bicyklov, ktoré majú svoj nezameniteľný dizajn a typické logo. Vývoj prebieha priamo v Rakúsku a konštruktéri zohľadňujú spätnú väzbu od továrenských jazdcov. Dnes si predstavíme niekoľko modelov určeným pre XC, maratón a trail.


XC a maratón

Veľmi populárna kategória, ktorá neznamená len preteky a snahu šetriť každú sekundu. Tieto bicykle sa veľmi dobre hodia ako univerzálne pre dlhšie výlety v ľahšom teréne, kde sa odmenia ľahkosťou a svižnou jazdou. Navyše, moderná geometria umožní poradiť si aj s technickým terénom.


MYROON

Synonymom pre nízku hmotnosť a maximálny prenos energie sú modely MYROON. Základ tvorí karbónový rám dostupný v rôznych verziách. Na cenovo dostupnejších modeloch nájdete karbón UD-Performance, nad ním je Premium Carbon a najvyšší MYROON SONIC 12 tvorí Nano Premium Carbon s hmotnosťou rámu iba 1 000 g. Vďaka tomu má bicykel hmotnosť iba 8,1 kg bez pedálov. Samozrejmosťou sú všetky moderné prvky ako príprava pre elektronické radenie, vnútorné vedenie kabeláže alebo štandard boost. Bicykle nájdete celkovo v 4 veľkostiach v 29-palcovom prevedení.

MYROON 29 PRO 22 (MOC 1 999 €)

MYROON 29 MASTER 12 (MOC 3 299 €)

MYROON 29 SONIC 12 (MOC 6 999 €)

SCARP

Predovšetkým na dlhé a rozbité trate sa hodí SCARP – najmä v prípade, ak požadujete maximálnu efektivitu a nízku hmotnosť. Hodí sa ideálne na náročné XC trate, dlhé maratóny alebo ako rýchly univerzálny bicykel na väčšinu bežných terénov. Zadná stavba ponúka zdvih 90 mm a vlastný systém SLL (Straight Line Link) v kombinácii s 29-palcovými kolesami. Hlavný dôraz sa kládol na potrebný komfort, ale bez vplyvu na výkon bez nežiadúceho pohupovania.


Zaujímavosťou je možnosť použiť 2 košíky, čo je výhoda najmä v prípade dlhých a náročných tratí. V ponuke nájdete modely postavené na karbónovom ráme (MASTER, PRESTIGE, SONIC) s označením UD Performance a rovnako cenovo dostupné hliníkové prevedenie z 3-krát zoslabovaného hliníka. Najvyššie prevedenie SCARP SONIC zaujme hmotnosťou iba 9,2 kg (bez pedálov) a všetky nájdete dostupné v 3 veľkostiach.

SCARP 295 20 LTD (MOC 1 999 €)

SCARP 29 MASTER 12 (MOC 4 199 €)

SCARP 29 SONI 12 (MOC 7 999 €)

Trail a all mountain

V prípade, že vás to ťahá do náročnejšieho terénu, požadujete komfort a nejde vám vyslovene o výkon, ideálnym spoločníkom sú bicykle s vyšším zdvihom okolo 120-150 mm. Pritom stále ponúkajú vysokú efektivitu aj pre celodenné výlety a rovnako priaznivú hmotnosť.


LYCAN

Modelový rad, ktorý poskytuje zdvih 125 mm na 27,5-palcových kolesách. Vďaka tomu je bicykel obratný a univerzálny. Môžete na ňom absolvovať komfortne celodenný výjazd v horách po náročných chodníčkoch, ale tiež svižnú športovú jazdu. Geometria je zvolená s cieľom užiť si najmä cestu nadol, ale bez veľkých obmedzení pre dlhé stúpania. Model LYCAN 27 ELITE je postavený na karbónovom ráme, ktorý posúva hmotnosť na hodnotu 12,8 kg.


Tento parameter oceníte najmä s pribúdajúcimi výškovými metrami. Ďalšie 2 modely nájdete na hliníkovm základe. Spoločným znakom je opäť systém odpruženia SLL, samozrejmosťou je štandard boost, teleskopická sedlovka a vnútorné vedenie kabeláže.

LYCAN 272 22 LTD (MOC 2 999 €)

LYCAN 27 ELITE 12 (MOC 3 399 €)

KAPOHO

Pluskové kolesá sa tešia čím ďalej, tým väčšej popularite pre svoju schopnosť poradiť si s náročným terénom, a to takmer za každých podmienok. Zdvih 125 mm spolu s priechodnosťou a gripom 27,5 plus kolies umožní objaviť nový „zjazdový“ potenciál a hlavne, ak sa pridajú strmé úseky, skaly či šmykľavé korene. Základ tvorí rám z hliníkovej zliatiny dostupný v 4 veľkostiach.

KAPOHO 272 (MOC 3 599 €)

KAPOHO 273 (MOC 2 999 €)

PROWLER

Najnovší prírastok poteší najmä jazdcov z kategórie all-mountain a enduro. Prináša výhody karbónového rámu s hmotnosťou 2 200 gramov, 29-palcových kolies a zdvihu 150 mm. S tým ladí aj výber komponentov, kde nie je miesto pre kompromis. Rýchla cesta nahor a maximálny pôžitok pri zjazde bez ohľadu na terén.


PROWLER SONIC 12 (MOC 6 999 €)

Všetky dostupné modely, detailné informácie o geometrii a podrobné špecifikácie nájdete na stránke slovenského zastúpenia značky KTM.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Test: BMC Fourstroke LT - ako jazdí môj vysnívaný bike

Test: BMC Fourstroke LT - ako jazdí môj vysnívaný bike

Je možné mať jeden stroj, ktorý bude „raketou" na maratónoch a zároveň schopnou alternatívou k trailbiku? V tejto sezóne som skúsil nájsť odpoveď na bicykli, ktorého cena sa radšej nehovorí.
Unboxing: Bulls Wild Creed RS - „drvič“ trailov z Nemecka

Unboxing: Bulls Wild Creed RS - „drvič“ trailov z Nemecka

Viac zdvihu, viac zábavy - záleží už iba na vašich schopnostiach, ako dobre viete bicykel ovládať. Wild Creed je pripravený na všetko.
Celoodpružené bicykle do 3 000 € - k šťastiu stačí málo PR článok

Celoodpružené bicykle do 3 000 € - k šťastiu stačí málo

Pre začiatky v náročnejšom teréne netreba hneď čo najviac „nadupaný“ stroj. Osloviť dokážu aj lacnejšie modely do 3 000 €.
keyboard_arrow_up