Vážska cyklomagistrála – prvý úsek cyklisti otestujú už o pár dní

Unikátny projekt Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) v podobe Vážskej cyklotrasy začína naberať prvé reálne kontúry.

Úsek dlhý 13,4 km medzi obcou Horná Streda a okresným mestom Nové Mesto nad Váhom, bude slávnostne otvorený už tento piatok.

Po kompletnom dobudovaní dosiahne cyklotrasa celkovú dĺžku 100 km a povedie naprieč celým TSK po ochranných hrádzach starého koryta Váhu. Cyklisti sa vďaka nej bezpečne dostanú od hranice so Žilinským, až po hranicu s Trnavským samosprávnym krajom. Vďaka nej vznikne pre obyvateľov okresu Nové Mesto nad Váhom atraktívna oblasť na športovanie, či pohodlná a bezpečná alternatíva na dochádzanie do práce.


Prvé kilometre

Stavebné práce celého projektu boli zahájené minulý rok v novembri. Náklady spojené s realizáciou prvého úseku (13,4 km) cyklotrasy dosiahli výšku cca 3,7 mil. € a znáša ich TSK ako realizátor celej myšlienky. Menšie komplikácie spôsobilo mrazivé zimné počasie, ktoré spomalilo asfaltové práce, ale napokon všetko prebehlo podľa plánu. Celkovo prvý úsek pojme 9 tis. ton asfaltu a okolo 6 tis. ton betónových konštrukcií. Jeho súčasťou budú aj dve zastrešené odpočívadlá, ktoré cyklisti, korčuliari či chodci určite uvítajú v prípade nepriaznivého počasia alebo ako oddychovú zónu počas horúcich slnečných dní.


Bezpečnosť na prvom mieste

Cieľom celého projektu je nielen rozšírenie možností pre aktívne trávenie voľného času v kraji, ale zároveň zvýšenie pohodlia a bezpečnosti cyklistickej verejnosti. Cyklotrasa je plne oddelená od motorovej dopravy, čím zároveň narastá aj komfort všetkých jej účastníkov. Tí ju môžu vo veľkej miere využívať aj na dochádzanie do práce, nakoľko spája obce Pobedim, Horná Streda, Brunovce, Potvorice a Považany s mestom Nové Mesto nad Váhom. Poloha viacerých väčších regionálnych firiem na tejto trase zvyšuje jej atraktívnosť.


Vľavo vidieť most cez rieku Váh (na úrovni obcí Brunovce / Lúka), ktorým sa dá dostať aj do MTBIKER centra a ďalej do pohoria Považský Inovec s viacerými vyznačenými cyklotrasami. Nové pribudnú už čoskoro, pravdepodobne aj tento rok.

Názov cyklotrasy

Úsek medzi Hornou Stredou a Novým Mestom nad Váhom je prvou z ôsmich častí vznikajúcej Vážskej cyklomagistrály. Druhá časť tohto 100 km projektu je aktuálne už vo výstavbe, a to v úseku Púchov – Nosická priehrada. Na príprave zvyšných 6 úsekov TSK aktívne pracuje, najbližšie k realizácii je úsek Nové Mesto nad Váhom – Trenčín a úsek Považská Bystrica – hranica so Žilinským samosprávnym krajom. Na oba tieto úseky má TSK vydané právoplatné územné rozhodnutie, pripravuje sa dokumentácia pre stavebné povolenie. Chýba však ešte dôležitá a podstatná vec celého projektu, a to názov cyklotrasy. TSK motivoval verejnosť vyhlásením súťaže o horský bicykel a vďaka nej zozbieral nápady na pomenovanie cyklotrasy. Na portáli TSK bude do 15. júna 2018 prebiehať verejné hlasovanie o víťazný názov. Už teraz sme zvedaví, aké meno táto dôležitá cyklistická tepna kraja napokon získa.

report_problem Našiel si v texte chybu?
redakcia 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

MTBIKER novinky – naše plány do sezóny 2024

MTBIKER novinky – naše plány do sezóny 2024

Nové značky, nové spolupráce, nová predajňa, komunitné jazdy, ale aj jeden veľký letný projekt na východe. Pozrite si prehľad toho, čo chystáme.
Suunto Race – osvedčené funkcie aj v nových farbách PR článok

Suunto Race – osvedčené funkcie aj v nových farbách

Pre tento rok Suunto rozširuje modely hodiniek Suunto Race o ďalšie tri farebné variácie. Nájdeme medzi nimi modely s titánovou aj nerezovou lunetou. Nechýba ani novinka pre milovníkov hudby počas tréningu.
Cestné bicykle BMC 2024 – poď na preteky ako „profík“ PR článok

Cestné bicykle BMC 2024 – poď na preteky ako „profík“

Podarilo sa švajčiarskemu výrobcovi bicyklov zosúladiť požiadavky náročných cyklistov ako je súhra tuhosti, prenosu sily a aerodynamiky?
keyboard_arrow_up