Alkohol na bicykli – môžeme sa počas výjazdu zastaviť na pivo?

Čoraz teplejšie dni lákajú bikerov na osvieženie, častokrát aj v podobe piva či iného alkoholického nápoja. Aká je u nás tolerancia alkoholu v krvi pre cyklistov a čo nám hrozí v prípade, že ju prekročíme?

Podľa zákona o cestnej premávke nesmie vodič viesť vozidlo v takom čase po požití alkoholu alebo inej návykovej látky, keď sa môžu ešte nachádzať v jeho organizme. Cyklista je podľa tohto zákona považovaný za vodiča nemotorového vozidla. V súvislosti s jeho právnou zodpovednosťou za jazdu pod vplyvom alkoholu platia pre neho rovnaké pravidlá ako pre vodičov motorových vozidiel.


Výnimka

Od začiatku minulého roka u nás platí výnimka pre cyklistov, ktorí jazdia v zastavanom území obce alebo po cestičke pre cyklistov. Mimo týchto území je tolerancia nulová. Množstvo alkoholu v ich organizme nesmie prekročiť hodnotu 0,24 miligramov etanolu na liter vydýchnutého vzduchu, čo v preklade znamená pol promile. Či sa v tomto prípade jedná o jedno veľké pivo alebo pohár vína je vysoko individuálna záležitosť, nakoľko každý organizmus na alkohol reaguje odlišným spôsobom.


Následky

Cyklistovi nie je možné za jazdu pod vplyvom alkoholu udeliť zákaz činnosti vedenia motorových vozidiel ani zadržať vodičský preukaz, pretože podľa zákona nemôže v takomto prípade dôjsť k trestnému činu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky. Bicyklovanie totiž nie je činnosť, ktorú by štát reguloval vydávaním oprávnenia. Takže mýtus, že cyklista môže prísť o vodičský preukaz nie je pravdivý. Jazda na bicykli pod vplyvom alkoholu je kvalifikovaná ako priestupok proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky a hrozia za ňu pokuty až do výšky 800 €. V roku 2017 policajti odhalili 3 716 priestupkov, ktorých sa dopustili cyklisti. Viac než polovica z nich bola spôsobená jazdou pod vplyvom alkoholu.


Ak ste sa počas výjazdu zastavili na malé alkoholické občerstvenie a nie ste si istí, či ste prekročili povolenú hranicu, určite je bezpečnejšie vrátiť sa domov popri bicykli. Alkohol môže spôsobiť, že jazdou na bicykli ohrozíte nielen seba, ale aj svoje okolie a vaše konanie bude mať tragické následky.
report_problem Našiel si v texte chybu?
redakcia 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Sezóna 2023 – opäť v niečom iná

Sezóna 2023 – opäť v niečom iná

Rekordný nájazd kilometrov, spoznávanie nových miest, zoznámenie sa s cesťákom, ale aj nepríjemný pád. Aj taká bola moja uplynulá sezóna.
Je 360 km s dobrým úmyslom ľahších než len obyčajná jazda?

Je 360 km s dobrým úmyslom ľahších než len obyčajná jazda?

Motivácia na dlhý výjazd môže mať rôzne podoby, ja vám dnes ukážem, čo nás presvedčilo na poriadnu porciu kilometrov.
Dvanásť mesiacov otrokom?

Dvanásť mesiacov otrokom?

Predošlý rok som si spestril cieľmi. Aké to bolo a podarilo sa mi ich splniť?
keyboard_arrow_up