Zdroj: FB Giro d´Italia

Tour de France 2017 - Christopher Froome, Vuelta 2017 - Christopher Froome, Giro d´Italia 2018 - do tretice Froome. Líder tímu Sky sa stal víťazom 101. ročníka Giro d´Italia na najprestížnejšej cyklistickej scéne a skompletizoval hetrik.

Tri podujatia Grand Tour (GT) po sebe, aj keď počas dvoch rokov, v minulosti dokázali vyhrať len legendy - Belgičan Eddy Merckx v sedemdesiatych a Francúz Bernard Hinault v osemdesiatych rokoch minulého storočia.

Svoju víťaznú premiéru na Gire a celkovo šiesty triumf na GT spečatil Froome už v sobotu, keď v stúpaní do Cervinie ustál všetky útoky obhajcu trofeje Holanďana Toma Dumoulina. Nakoniec zvíťazil s náskokom 46 sekúnd. Deň predtým 33-ročný Brit narodený v Keni doslova šokoval celý cyklistický svet a do cieľa kráľovsksej etapy s cieľom v Bardonecchii prišiel s 3-minútovým náskokom - po sóle trvajúcom 80 km a cez tri strmé alpské priesmyky, vrátane šotolinového Colle delle Finestre (najvyšší bod Gira), čím prevrátil naruby všetky dovtedajšie prognózy. Dovtedy totiž Froome pôsobil, že je skôr mimo svojej top formy a miestami sa dosť trápil. V 19. etape doslova odpadol a vycúval z celkového poradia dovtedy suverénny vedúci muž a Froomov krajan – Simon Yates (Mitchelton-SCOTT GreenEDGE Cycling).


V nedeľňajšej záverečnej 21. etape so štartom aj cieľom v Ríme (115 km), stačilo Froomovi prísť do cieľa s väčším odstupom v hlavnom poli, keďže etapa bola už po úvodných 35 km neutralizovaná a celkové poradie sa už nemohlo meniť. Cyklisti absolvovali v Ríme 10 okruhov po 11,5 km a krúžili aj okolo legendárneho Kolosea. Víťazom poslednej etapy sa v očakávanom šprintérskom závere stal Ír Sam Bennett.

Šprintér tímu BORA - hansgrohe sa vyviezol za favorizovaným Talianom Eliom Vivianim (Quick-Step Floors) a pripísal si tretiu víťaznú etapu na tohtoročnom Gire. Viviani nedosiahol piate etapové prvenstvo a nevyrovnal takýto počin Brita Marka Cavendisha z roku 2013. Zatiaľ posledným 5-násobným etapovým víťazom na pretekoch Grand Tour pred Vivianim bol v roku 2017 Nemec Marcel Kittel na Tour de France.


Froomov triumf na Giro d´Italia je do značnej miery aj kontroverzný, keďže do podujatia vstupoval s tieňom dopingového podozrenia v súvislosti s jeho nevyriešeným salbutamolovým prípadom z vlaňajšej Vuelty. Predstavitelia Medzinárodnej cyklistickej únie sa dokonca rozchádzajú v tvrdení, či by víťazstvo Frooma na Giro d´Italia malo byť uznané aj v prípade zistenia jeho dodatočnej viny vlani na Vuelte. Froome jednoznačne verí vo svoju nevinu, novinárom na Gire okrem iného povedal: "Svedomie mám čisté. Od začiatku som vedel, čo je v hre a musel som sa s tým vyrovnať. Keď nastane správny čas, všetko podstatné sa dozviete. A vtedy rozpoviem, ako to všetko je aj z môjho uhla pohľadu."

Froome a jeho tím Sky odmietajú vedomé porušenie antidopingových pravidiel v podobe enormného nárastu povolenej dávky salbutamolu nachádzajúcom sa v cyklistom použitom spreji proti astme. Dvojnásobne namerané množstvo oproti normálu sa snažia vysvetliť zmenenou reakciou tela na salbutamol, ktorá sa mení od človeka k človeku aj na základe environmentálnych faktorov, akým je napríklad dehydratácia organizmu. Tím Sky tvrdí, že Froome na odporúčanie lekára musel vziať zvýšenú dávku salbutamolu po akútnych symptómoch astmy počas záverečného týždňa vlaňajšej Vuelty.

Výsledky - Giro d"Italia 2018 - nedeľa:

21. etapa (Rím - Rím, 115 km):
  1. Sam Bennett (Ír.) BORA - hansgrohe 2:50:49 h
  2. Elia Viviani (Tal.) Quick-Step Floors
  3. Jean-Pierre Drucker (Lux.) BMC Racing Team
  4. Baptiste Planckaert (Belg.) Team KATUSHA ALPECIN
  5. Manuel Belletti (Tal.) Androni-Giocattoli
  6. Sacha Modolo (Tal.) EF Education First Drapac p/b Cannondale - Pro Cycling Team - všetci rovnaký čas ako víťaz


Celkové poradie po 21. etape:
  1. Christopher Froome (V. Brit.) Team Sky
  2. Tom Dumoulin (Hol.) Team Sunweb +46 s
  3. Miguel Ángel López (Kol.) Astana - Pro Team +4:57
  4. Richard Carapaz (Ekv.) Movistar +5:44
  5. Domenico Pozzovivo (Tal.) Bahrain Merida Pro Cycling Team +8:03
  6. Pello Bilbao (Šp.) Astana - Pro Team +11:50

[Foto na úvode: FB Giro d´Italia]

report_problem Našiel si v texte chybu?
redakcia 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Tip na výlet: Je vám zima? Poďte sa zohriať na horúce Lanzarote

Tip na výlet: Je vám zima? Poďte sa zohriať na horúce Lanzarote

Dramatické scenérie, sopečná krajina, horúce slnko a svižný vietor. Cyklodovolenka na Lanzarote je ideálnym útekom do tepla počas chladných zimných mesiacov.
Giant TCR - 28 rokov pretekárskych ambícií PR článok

Giant TCR - 28 rokov pretekárskych ambícií

Giant, jeden z lídrov v cyklistických technológiách, predstavuje už 10. generáciu svojho ikonického radu cestných bicyklov TCR. Čo sa dá ešte vylepšiť na vylepšenom?
Strade Bianche - splašený kôň a osobitá reakcia víťazky

Strade Bianche - splašený kôň a osobitá reakcia víťazky

Ak niekto doteraz pochyboval o kvalite ženskej cyklistiky, Strade Bianche opäť potvrdilo, že si ženy zaslúžia pozornosť, ktorá sa im v poslednom období dostáva.
keyboard_arrow_up