Zdroj: Photo Nick Soland / Tour de Suisse / Facebook

V záverečnom hromadnom špurte zdolal Kolumbijčana Fernanda Gaviriu z tímu Quick-Step Floors a na treťom mieste skončil Austrálčan Nathan Haas v drese Kaťuše-Alpecin.

Peter Sagan dosiahol štvrté víťazstvo v tomto roku, celkovo 105. medzi profesionálmi.


16. etapovým triumfom na Okolo Švajčiarska zveľadil svoje rekordné kontom, pričom o 5 víťazstiev menej vybojovali domáce legendy Ferdinand Kübler, Hugo Koblet a Fabian Cancellara. Petrov Saganov brat Juraj dokončil etapu na 124. pozícii s mankom 7:27 min.


Žilinčan Sagan si víťazstvom polepšil v celkovej klasifikácii, keď poskočil na piate miesto. Za domácim lídrom Stefanom Küngom zaostáva o 20 sekúnd. Na druhej a tretej pozícii sú Küngovi kolegovia z BMC Racing Greg van Avermaet a Richie Porte, obaja s mankom troch sekúnd. Jurajovi Saganovi patrí 123. miesto s mankom 8:29 min na Künga. Peter Sagan sa vďaka nedeľňajšiemu víťazstvu dostal na druhé miesto hodnotenia bodovacej súťaže o zelený dres. Na konte má 12 bodov, o jeden menej ako vedúci Austrálčan Calvin Watson.

"Musím sa poďakovať mojim tímovým kolegom, pretože mi verili. Rozmýšľal som o taktike, ale v závere to dopadlo tak, ako som predpokladal. Som veľmi šťastný z tohto víťazstva. Teraz môžem povedať, že všetka tá príprava bola na niečo dobrá. V ďalších dňoch môžeme jazdiť viac uvoľnene. Za mojím úspechom je veľa tvrdej práce. Dúfam, že moje nohy momentálne ešte nie sú na vrchole, pretože pred Tour de France sa potrebujem trochu zlepšiť," povedal Peter Sagan v cieli, jeho slová citoval portál Cyclingnews.

Druhú etapu tvoril 39-kilometrový okruh, ktorý jazdci absolvovali štyrikrát. Krátko po štarte sa vpredu ocitla trojčlenná skupina, jej aktérmi boli Perrig Quemeneur (Direct Énergie), Calvin Watson (Aqua Blue Sport) a Filippo Zaccanti (Nippo-Vini Fantini). Pelotón im však nedovolil príliš sa vzdialiť, ich náskok bol maximálne tri minúty a 60 km pred cieľom mali k dobru 1:50 min. Práve vtedy z hlavného poľa nastúpil Michael Albasini (Mitchelton-Scott) a pripojil sa k jazdcom v úniku. Ich náskok však padal, do posledného okruhu vchádzali minútu pred pelotónom. Ich snaha sa definitívne skončila 27 km pred cieľom. Potom prišlo viacero pokusov o nástup, ale nikto nebol úspešný. Napokon prišlo k hromadnému špurtu, v ktorom Sagan zdolal v priamom súboji Gaviriu.

Saganova zbierka triumfov na Okolo Švajčiarska


Pondelková 182 km dlhá etapa z Oberstammheimu do Gansingenu bude ďalšou šancou pre Petra Sagana a ostatných jazdcov s rýchlou koncovkou.

Výsledky - Okolo Švajčiarska 2018

2. etapa (Frauenfeld - Frauenfeld, 155 km): 1. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe 3:50:09 h, 2. Fernando Gaviria (Kol.) Quick-Step Floors, 3. Nathan Haas (Aus.) Kaťuša-Alpecin, 4. Michael Matthews (Aus.) Sunweb, 5. Mark Padun (Ukr.) Bahrain-Merida, 6. Enrico Gasparotto (Tal.) Bahrain-Merida - všetci rovnaký čas ako víťaz,... 124. Juraj Sagan (SR) Bora-Hansgrohe +7:27 min

Poradie po 2. etape: 1. Stefan Küng (Švaj.) BMC Racing 4:10:24 h, 2. Greg van Avermaet (Belg.) BMC Racing, 3. Richie Porte (Aus.) BMC Racing, 4. Tejay van Garderen (USA) BMC Racing - všetci +3 s, 5. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe +20, 6. Michael Matthews (Aus.) Sunweb +23,... 123. Juraj Sagan (SR) Bora-Hansgrohe +8:29 min

Bodovacia súťaž: 1. Calvin Watson (Aus.) Aqua Blue Sport 13 bodov, 2. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe 12, 3. Fernando Gaviria (Kol.) Quick-Step Floors 8

[Foto na úvode: Photo Nick Soland / Tour de Suisse / Facebook]

report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Video: Saganovu poctu nepokazil ani pád. MSR v cestnej cyklistike Tlmače 2023

Video: Saganovu poctu nepokazil ani pád. MSR v cestnej cyklistike Tlmače 2023

Najvtipnejšie momenty a najväčšie víťazstvá Petra Sagana podľa jeho kolegov? Čo by robili po kariére cyklisti, štartujúci na MSR v Tlmačoch 2023?
Pozvánka: Spoločné majstrovstvá SR a ČR v Tlmačoch - poslednýkrát s Petrom

Pozvánka: Spoločné majstrovstvá SR a ČR v Tlmačoch - poslednýkrát s Petrom

Tohtoročné národné majstrovstvá sa uskutočnia na Slovensku v Tlmačoch a chýbať nebude ani Peter Sagan.
keyboard_arrow_up