Základné doplnky pre vytrvalostný výkon a ich využitie

Niekoľkohodinové aktivity nie sú len o kondícii – veľký vplyv na výkon a výdrž má aj pitný režim, dopĺňanie energie či následná regenerácia, bez ktorých človek nedokáže podať optimálny výkon.

Cyklistika je vo veľkej miere vytrvalostný šport s trvaním častokrát v rozmedzí 2-4 hod., niekedy aj viac – to platí najmä v prípade extrémnych akcií, ako sú rôzne maratóny, prípadne v spojení s inými disciplínami napr. pri dlhom triatlone. Až do 90 minút v podstate vydržíme s vlastnými zásobami, dlhšie trvanie vyžaduje klásť dôraz na výživu a hydratáciu a tie sú doslova kľúčové v snahe udržať výkon. Podcenenie vedie k nepríjemným situáciám a hlavne vám tento stav nedovolí „predať“, čo máte natrénované. Na čo si dať pozor a ktoré doplnky môžete využiť?

Hydratácia – úplný základ

Nie nadarmo sa hovorí, že správny príjem tekutín tvorí veľkú časť úspechu. Pri dehydrovanom stave totiž strácame veľmi rýchlo výkon, nehovoriac o zdravotných rizikách. Pritom nemusí byť ani extrémne teplo, aby sme mohli na podcenenie pitného režimu doplatiť. Je dobré zohľadniť aj intenzitu výkonu a jeho trvanie. V prípade vysokej teploty a výkonu v trvaní niekoľko hodín je dôležité prijať obrovské množstvo tekutín (niekedy to môže byť aj liter za hodinu) – vtedy nájdu uplatnenie hypotonické nápoje ako je HypoFit. Obsahujú minerálne látky, ktoré výrazne strácame potením a vďaka ich vhodnej koncentrácii, vie telo tekutiny ľahšie absorbovať. Výborne sa hodia aj na celkovú rehydratáciu po výkone a tiež v bežnom živote ako náhrada za sladené nápoje. MOC je 13 € za 500 g balenie. Viac informácii o produkte nájdete na tomto odkaze.

V prípade vysoko intenzívneho výkonu s kratším trvaním, môžete využiť nápoj s vyšším obsahom sacharidov ako je EnergoFit. Ten poskytne rýchlo dostupnú energiu pre pracujúce svaly a okrem toho dodá aj potrebné minerálne látky. Uplatnenie nájde po skončení výkonu, kedy telo potrebuje ako prvé tekutiny a rovnako sacharidy pre obnovu zásob glykogénu. MOC je 11 € za 500 g balenie.


Energia – predchádzajte „hlaďáku“ včas

Naše telo má zásoby ľahko dostupnej energie (glykogénu) približne na 90 min. vysoko intenzívneho výkonu. Pri nižšej intenzite sa na energii podieľajú aj tuky, no výsledný pomer záleží od trénovanosti a pripravenosti športovca na dlhodobý výkon. To ale nič nemení na fakte, že energiu treba pri dlhotrvajúcej záťaži pravidelne dopĺňať a predísť stavu úplného vyčerpania glykogénu – vtedy sa dostaví veľmi známy „hlaďák“ a tento stav je doslova konečný. Okrem klasickej pevnej stravy (banány, tyčinky atď.), vedia výborne pomôcť aj energetické gély – najmä v prípade, ak pociťujeme pokles výkonu a potrebujeme energiu doplniť čo najrýchlejšie.

KOMPAVA K4 Power gel je zložený zo sacharidov s rôznym glykemickým indexom, čo zabezpečí rýchlu, ale zároveň aj pomalšie sa uvoľňujúcu energiu. Okrem toho obsahuje základné minerálne látky, MCT tuky vhodné pri dlhodobej záťaži ako zdroj energie a tiež aminokyseliny ako taurín, A-AKG či L-karnitín. Jedna tuba obsahuje 35 g ľahko využiteľných sacharidov a hodí sa ako „záloha“ pri maratónoch alebo vždy, keď cítite slabosť a potrebujete rýchlo doplniť energiu. MOC je 22.50 € za balenie (15 ks po 70 g). Viac informácii o produkte nájdete na tomto odkaze.


Regenerácia – bez nej tréning nemá zmysel

Ani ten najlepší tréning nemá zmysel bez následnej regenerácie – práve počas nej sa telo snaží prispôsobiť predchádzajúcej záťaži, a tým kondícia rastie. Pre športovcov je doslova kľúčová, pretože umožní opäť intenzívne trénovať a čím rýchlejšie prebehne, tým lepšie. Samozrejme, v tomto smere je najdôležitejší oddych, ale vhodné načasovanie stravy a doplnkov hrá dôležitú úlohu. Okrem obnovy glykogénu pomocou jednoduchých cukrov (vyššie spomínaný EnergoFit) je dôležité zamerať sa na obnovu poškodených svalových vlákien. Na to slúžia aminokyseliny a ako najefektívnejšie sa ukázali BCAA - vetvené esenciálne aminokyseliny leucín, izoleucín a valín.

Práve tie vo vysokom množte a v správnom pomere obsahuje K4 Power BCAA 4:1:1 Instant, vhodný okamžite po skončení tréningu alebo tesne pred jeho začiatkom. BCAA sú totiž vhodné aj ako ochrana pred katabolizmom (úbytkom svalovej hmoty) pri dlhotrvajúcich a náročných výkonoch. Okrem toho tento doplnok obsahuje aj minerálne látky pre ich efektívne využitie. MOC je 37 € za 500 g balenie. Viac informácii o produkte nájdete na tomto odkaze.

Na regeneráciu treba myslieť nielen tesne po skončení výkonu – jedná sa o dlhodobý proces a telo si aj neskôr vyžaduje vhodné „stavebné kamene“ na obnovu. Tými kameňmi sú bielkoviny (tie sa ďalej delia na aminokyseliny) a športovci by mali dbať na ich zvýšený príjem. Niekedy nie je ľahké doplniť ich bežnou stravou a pomocníkom v tomto smere sú doplnky ako Wellness Daily Protein 65%.

Svojím zložením a postupným uvoľňovaním zabezpečuje dostatočný prísun všetkých potrebných látok pre správne fungovanie zaťaženého organizmu. Číslo 65 znamená obsah bielkovín na 100 g prípravku. Vďaka uvedenému obsahu bielkovín je produkt pomerne univerzálny. Využitie nájde tesne po tréningu, v priebehu dňa ako rýchla desiata alebo olovrant medzi jedlami po extrémnej záťaži a tiež aj tesne pred spaním – veď práve vtedy telo najlepšie regeneruje a rovnako potrebuje prísun živín. MOC je 15 € za 525 g balenie, alebo 59 € za 2 000 g.


Pri dlhotrvajúcom výkone záleží na viacerých aspektoch a mnohí veľmi často podceňujú pitný režim, príjem energie a tiež následnú regeneráciu. Okrem vhodnej stravy vedia doplnky výživy pomôcť a uľahčiť situáciu. Detailné informácie, odporúčané dávkovanie a presné zloženie doplnkov spomenutých v článku nájdete na kompava.sk.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Regenerácia a peniaze - veci, ktoré škodia, pomáhajú a ich cena

Regenerácia a peniaze - veci, ktoré škodia, pomáhajú a ich cena

Nie všetky užitočné veci stoja veľa peňazí a nie všetko drahé je automaticky aj to najlepšie.
Ďalšia sezóna a opäť zlepšenie – toto mi pomohlo

Ďalšia sezóna a opäť zlepšenie – toto mi pomohlo

Na krku mám 41 rokov, ale čísla a výsledky našťastie hovoria, že dole vodou ešte nejdem. V sezóne 2023 som zmenil niekoľko vecí, ktoré mi v tom pomohli.
Video: Svalovica po bicyklovaní - čo na ňu pomáha?

Video: Svalovica po bicyklovaní - čo na ňu pomáha?

Čo to je svalovica a ako sa jej vyhnúť alebo ju zmierniť? Čo hovorí odborný svet na masážny valec, pištoľ alebo lymfodrenážne nohavice?
keyboard_arrow_up