Príjem energie počas pretekov

Preteky sú čas, kedy sa snažíme podať čo najlepší výkon na hranici našich možností. To všetko vie zmariť podcenenie pitného režimu a príjmu energie.

V čom sa v podstate líšia preteky od klasických výjazdov? Je to najmä intenzita, ktorá všetko tak trochu sťažuje. V tomto prípade sa prejavia aj tie najmenšie chyby a telo vám o nich dá takmer vždy vedieť. Či už hneď nepríjemnými pocitmi alebo neskôr, kedy skončíte doslova s prázdnymi nohami a bez energie. Práve pri pretekoch majú doplnky energie svoj význam a dokážu situáciu výrazne uľahčiť. Len si treba správne zvoliť. Ich výhodou je najmä špecifické zloženie a jednoduchosť použitia pri výkone.

Rovnako treba rozlišovať o aký charakter výkonu sa jedná. Trochu inak volíme stratégiu výživy pri krátkych a vysoko intenzívnych pretekoch a trochu inak pri dlhotrvajúcich maratónoch.

Preteky v trvaní do 2 hodín

Predpokladom je, že pri krátkom trvaní bude intenzita skutočne vysoká a navyše ľudské telo má zásoby cukru ako paliva na cca 90 minút. Vďaka tomu sa stačí zamerať hlavne na pitný režim a skombinovať ho rovno aj s príjmom rýchlo dostupnej energie. Doplnok ako EnergoFit okrem základných minerálov obsahuje aj vysoký podiel cukrov a ideálne sa hodí pre tento prípad. Využitie nájde aj tesne po skončení na doplnenie glykogénových zásob a celkovú rehydratáciu. MOC je 11 € za 500 g.

Ak budete pociťovať slabosť, je vždy dobré mať po ruke aj koncentrovanejší a rýchlo dostupný zdroj energie. Vzhľadom na svoje vlastnosti sa ideálne hodí gél, pretože telo vie takúto formu veľmi rýchlo zúžitkovať vo svoj prospech a bez zbytočného zaťaženia tráviaceho traktu. Môžete ho teda použiť napríklad v polovici, ak viete, že idete skutočne naplno a nechcete zostať bez energie kúsok pred cieľovou čiarou.

Hlavne netreba zbytočne váhať a čakať, kým sa nohy doslova zatavia. K4 Power Gel obsahuje komplex energetických látok (glukózovo-fruktózový sirup), MCT tuky, aminokyseliny (A-AKG, citrulín, taurín, L-karnitín) a minerály (Na, K, Mg, Ca) a pomáha svojim zložením dodať potrebnú energiu včas. MOC je 22.50 € za balenie 15 ks.


Preteky nad 2 hodiny

V tomto prípade už treba výživovú stratégiu premyslieť, pretože je potrebné nájsť rovnováhu medzi dostatočným príjmom a zbytočným zahltením tela energiou, ktorú aj tak nestihne spracovať včas, výsledkom čoho sú nepríjemné pocity v žalúdku. Treba myslieť na 2 základné veci – dostatočný pitný režim a dostatočný príjem energie. V prípade pitného režimu môžete veľmi dobre využiť vyššie spomínaný EnergoFit, ktorý sa svojím zložením hodí aj na podporu dlhotrvajúcich aktivít. Navyše jeho výhodou je kombinácia s vyššou porciou energie.

Ak vás čaká skutočne exrémne dlhý čas v sedle, alebo je horúco a potrebujete vypiť čo najviac tekutín, bude vhodnou alternatívou HypoFit. Vďaka jeho hypotonickému charakteru môžete prijať aj väčšie množstvo tekutín bez toho, aby ste si privodili nepríjemné pocity. Navyše vďaka jeho zloženiu vie telo tieto tekutiny využiť oveľa efektívnejšie ako len čistú vodu. Presný príjem tekutín je veľmi individuálny pri každom jednotlivcovi, no veľmi dôležitá je pravidelnosť.

Treba popíjať postupne v malých dúškoch a už od začiatku, nie sa spoliehať, kým príde smäd, pretože už môže byť neskoro. Podľa podmienok môžete vypiť cca 500 – 1 000 ml za hodinu. Rovnako je potrebné myslieť na dostatočné „zavodnenie“ organizmu pred samotným výkonom a celkovú rehydratáciu po skončení. V oboch prípadoch výborne poslúžia obidva vyššie spomínané nápoje. MOC HypoFitu je 13 € za 500 g.

(EnergoFit / HypoFit)

Veľmi individuálny je aj príjem energie, no dobrým odrazovým mostíkom je porcia cca 60-80 g sacharidov za hodinu – spodná hranica platí pre ženy a ľahších mužov, naopak, v prípade robustnejšej postavy, sa približujte k hornej hranici. Do tohto množstva zahrňte aj sacharidy, ktoré prijímate vo forme nápojov. Stále ale vzniká deficit a na jeho pokrytie sa výborne hodia tyčinky ako 3 Energy bar. Obsahujú pomaly aj rýchlo dostupné sacharidy a dokážu zasýtiť bez zaťaženia trávenia. Okrem toho obsahujú aj účinné látky ako taurín, L-karnitín, či dôležité minerály ako horčík a vápnik. Jedna tyčinka obsahuje okolo 27 g sacharidov. Navyše sú dostupné v rôznych príchutiach. MOC je 24 € za balenie 32 kusov.


Treba vyskúšať v tréningu

Čo v prípade, že vás postihne náhla energetická kríza? Vtedy sa oplatí mať v zálohe aj vyššie spomínaný K4 Power Gel. Rovnako ho môžete efektívne používať, ak sa zvýši intenzita – napr. v dlhom stúpaní, kedže vtedy nemôžete veľmi prežúvať a rovnako telo potrebuje rýchlo dostupnú energiu. Z toho dôvodu sa tieto gély výborne hodia aj na vytrvalostné výkony v trvaní niekoľko hodín a spolu s tyčinkami tvoria ideálny mix. Vďaka uzatvárateľnej tube si navyše môžete jeho obsah rozdeliť a využiť podľa potreby – celkovo obsahuje balenie 35 g sacharidov.

Všetky vyššie spomínané hodnoty sú v podstate akýmsi odhadom a každý si ich musí prispôsobiť svojím potrebám. Preto je vhodné si svoju výživovú stratégiu otestovať aj mimo pretekov na niektorom z vašich výjazdov a následne ju prispôsobiť. To vám umožní užiť si následne podujatie naplno a čo najlepšie „zúročiť“ všetok tréning a kilometre v sedle.

Detailné informácie, odporúčané dávkovanie a presné zloženie doplnkov spomenutých v článku, nájdete na stránke kompava.sk.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Regenerácia a peniaze - veci, ktoré škodia, pomáhajú a ich cena

Regenerácia a peniaze - veci, ktoré škodia, pomáhajú a ich cena

Nie všetky užitočné veci stoja veľa peňazí a nie všetko drahé je automaticky aj to najlepšie.
Doplnky na posilnenie a regeneráciu po náročných výjazdoch PR článok

Doplnky na posilnenie a regeneráciu po náročných výjazdoch

Dopĺňanie minerálov a energie je dôležité nielen počas výjazdu, ale aj po ňom. Vybrať si môžete medzi rôznymi druhmi doplnkov, na ktoré sa dnes pozrieme.
Ďalšia sezóna a opäť zlepšenie – toto mi pomohlo

Ďalšia sezóna a opäť zlepšenie – toto mi pomohlo

Na krku mám 41 rokov, ale čísla a výsledky našťastie hovoria, že dole vodou ešte nejdem. V sezóne 2023 som zmenil niekoľko vecí, ktoré mi v tom pomohli.
keyboard_arrow_up