Čo by vám nemalo chýbať - základné doplnky pre cyklistiku

Keďže sa nám cyklistická sezóna už naplno rozbehla a kilometrov pribúda, okrem správne nastaveného bicykla je určite dobré myslieť aj na vlastný „motor” a na to, ako mu jeho prácu uľahčiť. 

Pod týmto pojmom nemyslíme len prostriedky na doplnenie energie, ale aj doplnky vhodné pre efektívnu regeneráciu. Slovenský výrobca Kompava má v ponuke hneď niekoľko možností, ktoré sa postarajú nielen o váš pitný režim a doplnenie energie počas športových aktivít, ale rovnako pomôžu aj v čase regenerácie. Veď nie nadarmo sa hovorí, že regenerácia je rovnako dôležitá, ako samotný tréning. Navyše sa produkty tejto značky pýšia čisto prírodným charakterom.

Skúsme začať pitným režimom. Každá bunka ľudského tela predsa potrebuje k svojmu životu vodu. To obzvlášť platí pri fyzickej námahe, akou je cyklistika. Pre správnu hydratáciu, udržanie výkonnosti a oddialenie únavy pritom stačí spraviť naozaj málo. Piť počas fyzickej aktivity len čistú vodu ale nie je veľmi vhodné. K tomu, aby sme dokázali čo najdlhšie podávať konzistentný výkon, totiž potrebujeme telu doplniť naozaj všetko, o čo pri potení prichádza.

HypoFit - pitný režim pre náročné aktivity s väčším objemom

Ide o Hypotonický nápoj určený na rehydratáciu organizmu. Jeho úlohou je už spomenuté doplnenie minerálov a vitamínov, ktoré naše telo stráca počas aktivity. Ku kvalitnému výkonu je potrebný i zdroj energie, ktorý HypoFit ponúka vďaka obsiahnutej glukóze a maltodextrínu. Okrem toho v ňom nájdeme vitamíny C, E, beta-karotén, selén a extrakt zo zeleného čaju. Tento nápoj je ideálny pre všetkých vytrvalostných športovcov a hlavne pre aktivity nad 1-2 hodiny. 500 g balenie HypoFitu stojí približne 13 € a viac sa o ňom dozviete na tomto odkaze.

kompava-vyziva

EnergoFit - hydratácia pre maximálny výkon

Tento Izotonický nápoj vás nielen hydratuje, ale aj povzbudí a doplní vám chýbajúcu energiu. EnergoFit je komplexný nápoj obsahujúci okrem vitamínov tiež aminokyseliny, čím prispieva k udržaniu výkonnosti. Vhodný je pre všetkých športovcov, ktorí obľubujú intenzívne tréningy v kratšom trvaní, cca 1-2 hodiny, rovnako výborne sa hodí i na preteky. 500 g balenie EnergoFitu stojí približne 11 €. Viac sa o ňom dozviete na tomto odkaze.

kompava-vyziva
Niekedy ale energia získaná z izotonických alebo hypotonických nápojov nemusí stačiť, preto je dobré si na dlhšie aktivity pribaliť ďalšie zdroje energie, ktoré zabránia tomu, aby sme dostali tzv. „hlaďák“. 

K4 power gel - rýchly a chutný zdroj energie

Ide o energetický gél s vysokým obsahom energie, ktorý by nemal dráždiť žalúdok. Čo sa týka zloženia, nájdeme v ňom napríklad minerály, glukózovo-fruktózový sirup, aminokyseliny (AAKG, citrulín, L-karnitín) a kofeín. Jedna tuba obsahuje cca 36 g sacharidov. Týmto zložením pomáha telu dodať potrebnú energiu v čase jej nedostatku a udržať vysoký výkon. K4 power gel je vhodný hlavne na dlhšie aktivity, akými sú cyklistické maratóny alebo objemové tréningy. Vďaka uzatvárateľnej tube ho nie je nutné skonzumovať celý naraz, ale zvyšok môžno užiť i neskôr. Balenie obsahujúce 15 ks 75 g gélov stojí približne 22,50 €. Viac sa o výrobku dozviete na tomto odkaze.

kompava-vyziva
Ak už máme kvalitne natrénované alebo za sebou nejaké tie náročné preteky, je potrebné telu dopriať oddych a znovu doplniť všetko to, o čo sme počas výkonu prišli. K tomu, aby sme ho zregenerovali čo najlepšie, nám môžu pomôcť tiež niektoré z nasledovných doplnkov.

LactoFree 90 - na bielkoviny nesmieme zabúdať

K intenzívnym tréningom pochopiteľne patrí výdaj energie. Telo v zásade čerpá energiu z cukrov alebo z tukov. Pri intenzívnych aktivitách sa ale môže stať, že okrem tukov a cukrov začne energiu takpovediac brať zo svalov. Je to niečo, čomu sa vraví katabolizmus. Pri ňom prichádza k štiepeniu bielkovín na aminokyseliny, ktoré sú následne použité ako zdroj energie. Z dôvodu, aby telo čerpalo počas aktivity energiu hlavne z tukových zásob a nie zo svalov, je potrebné po tréningu doplniť práve kvalitné bielkoviny. Je to zároveň výborný základ regenerácie, ktorá zabezpečuje ochranu a rast svalovej hmoty. LactoFree90 je nápoj s obsahom kvalitných bielkovín, na ktoré by sme nemali zabúdať nielen pri redukčnej diéte, ale aj pri silových aktivitách a pri snahe o nárast objemu svalovej hmoty. Jedná sa o jednozložkový proteín, ktorého zdrojom je srvátkový proteínový izolát považovaný za najkvalitnejšiu a najčistejšiu formu srvátky. Okrem toho obsahuje aj vitamíny C, E, B a len prírodné farbivá a arómy. Dôležitým prvkom je absencia laktózy, vďaka ktorej je veľmi ľahko stráviteľný. Balenie stojí približne 14 € a viac sa o ňom dozviete na tomto odkaze.

kompava-vyziva

Gelo-3 complex - pre ochranu a správnu funkciu pohybového aparátu

Tvrdé tréningy, nedostatočná regenerácia, prípadne nesprávne nastavený posed alebo zlá technika pri behu, to všetko nám môže časom spôsobovať rôzne druhy bolestí. Takáto bolesť vzniká hlavne z dôvodu nesprávneho namáhania kĺbov či svalov. Ideálnou prevenciou je v takomto prípade kĺbová výživa. Kompava presne pre tento účel ponúka Gelo-3 Complex, ktorého úlohou je udržať vaše chrupavky, kĺby a svaly v dobrej kondícii. Jedná sa o výživový doplnok obsahujúci zmes aktívnych látok, akými sú hydrolyzát želatíny, glukozamín sulfát, chondroitín sulfát a dôležité vitamíny a minerály. Vitamín C prispieva k normálnej tvorbe kolagénu a k správnej funkcii kostí, chrupaviek a pokožky. Vápnik a horčík sú potrebné na udržanie dobrého stavu kostí a podporujú normálnu činnosť svalov. Gelo-3 Complex stojí približne 20,90 €. Viac sa o ňom aj o spôsobe jeho dávkovania dozviete na tomto odkaze.

kompava-vyziva
Nezabúdajte, že základom celkového zdravia je najmä kvalitná strava, vhodným výberom doplnkov si ale viete pokryť zvýšené nároky organizmu pri záťaži. Kompletnú ponuku slovenskej značky Kompava nájdete na tomto odkaze.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Regenerácia a peniaze - veci, ktoré škodia, pomáhajú a ich cena

Regenerácia a peniaze - veci, ktoré škodia, pomáhajú a ich cena

Nie všetky užitočné veci stoja veľa peňazí a nie všetko drahé je automaticky aj to najlepšie.
Video: Cyklisti a pivo – čo spôsobuje v tele a existuje jeho lepšia náhrada?

Video: Cyklisti a pivo – čo spôsobuje v tele a existuje jeho lepšia náhrada?

Alkohol je pre ľudský organizmus záťažou, to je všeobecne známa vec.
Rozhovor: MUDr. Milan Kulkovský – o cyklistike a zdraví v kocke

Rozhovor: MUDr. Milan Kulkovský – o cyklistike a zdraví v kocke

Ako jazdiť s čo najväčším profitom? Je strečing zbytočnosť? Platí, že dokážem chorobu „vybicyklovať“?
keyboard_arrow_up