Test: Ako na efektívne čistenie bicykla alebo, keď už ani voda nestačí

Čistiacich prostriedkov na bicykle je na trhu veru dosť. A pritom ich nepoužíva každý, čo bol doteraz aj môj prípad. Aký efekt vďaka nim môžete dosiahnuť, sa dozviete v dnešnom teste.

Testovať budeme čistič Cyklo Star od firmy BikeWorkX, a to v podobe dvoch fľašiek Cyklo Star Carbon. Do dnešného dňa som používal na čistenie bicykla iba čistú vodu a miestami nejaký čistič, čo bol určený hlavne na reťaz a do práčky na reťaze. Takže skúsenosti s čističmi som mal doslova nulové. Už dlhšie som uvažoval, že si nejaký skúsim, najmä po zhliadnutí videa od Henry33. Zaujalo ma, že to bola veľmi jednoduchá a rýchla procedúra a na konci bol bike čistý ako zo škatuľky. Keď prídete domov s väčším množstvom blata, ako je hmotnosť bicykla, tak také niečo by sa fakt hodilo.


Čo je to vlastne ten BikeWorkX? Je česká rodinná značka, ktorá má okrem čistidiel v portfóliu aj oleje, mazivá, tuky a rôzne príslušenstvá. Sú na trhu už viac než 20 rokov a mimo svojej bikovej značky sú známi pod menom rodiny – Nacházel. Keďže sú špecialisti na štandardné či špeciálne mazivá a chemické produkty, a predávajú ich do celého sveta, tak presne vedia, čo robia. Pri hľadaní na internete som našiel aj video k ich produktom:



Aj obal vie zaujať

Na prvý pohľad je jasné, že BikeWorkX to má premyslené. Ergonómia nádob je robená tak, že vám padnú do ruky a majú jasne vytvarované miesta na prsty a poriadne uchopenie. Základ tvorí rozprašovacia fľaška. Nič nové na svete, si poviete. Ale fľaška, rovnako ako „spúšť“ majú tvarované kontúry pre istý úchop, aby sa vám nešmýkali prsty. Rozprašovač má zhora pekne nakreslené polohy pre zaistenie a striekanie. Otočením striekacej dýzy ju uzamknete alebo otvoríte. Fľaška má kapacitu 500 ml. Ak ju miniete, tak ju iba jednoducho dolejete z 1 l fľaše alebo 5 l kanistru, ktoré je možné zakúpiť. Na 1 l fľaši okrem kontúry na prsty sú aj rysky s označeniami množstva náplne. A tak jednoducho zistíte, či vám zostáva ešte pol litra alebo už len 2,5 dcl.


A čo je vlastne vo vnútri? Taký zelený voňavý pepermint. Zázračná zmes obsahuje menej ako 5% neiontových povrchovo aktívnych látok (to vytvára tú hustú penu), fosforečnany, aniontové povrchovo aktívne látky a parfém. Tie fosfáty nám hovoria jasne, že toto nie je ekovýrobok. Avšak BikeWorkX majú v ponuke aj bio oleje a mazivá, no čistiace bio prostriedky zatiaľ neponúkajú.


Ako efektívne umyť tátoša svojho?

Všetky čistiace prostriedky asi čistia rovnako. To som si myslel na začiatku tohto testu. Preto som si povedal, že pozrime sa na to, čo hrá rolu pri výbere, v čom práve tento čistič môže byť iný, koľko ho miniem na jedno vyčistenie fakt špinavého biku a ako dobre vie vyčistiť všetky nečistoty.


Na druhej strane som si uvedomil, že aj čistenie môže byť veda a nechcem tráviť hodinu umývaním. Takže, ako čo najrýchlejšie a najlepšie vyčistiť bike? Asi nie vedrom s vodou a handričkou. Ako najefektívnejší postup sa mi osvedčilo najprv bicykel opláchnuť čistou vodou, potom naniesť čistič, nechať pôsobiť asi 5 minút (výrobca doporučuje 30 sekúnd) a nakoniec všetko zmyť prúdom silnej vody. Zase nie príliš silným, aby ste si nezničili ložiská. Umývam zhora nadol, nech sa nemusím vracať k tým istým partiám, kde by bola ešte pena. Na záver buď vytiahnete tú handričku a fanaticky budete leštiť každý centimeter rámu vrátane všetkých špicov na kolesách, alebo vezmete kompresor a vyfúkate zvyšnú vodu. Alebo sa na to vykašlete a necháte bike vyschnúť na slnku.


Spravil som 3 pokusy kompletného čistenia. Dva razy to bol priemerne špinavý bicykel, aký máte po bežných výjazdoch. A raz som si dal záležať a pripravil si bahenný zábal, ktorý by vám závideli aj v Piešťanoch. Priemerný čas na jedno kompletné čistenie mi vyšiel 25 minút (20 min. – 25 min. - 30 min.). A to som trošku pedant. A nie, nečistil som to 3x za sebou. Ten bicykel bol fakt 3x špinavý. Najľahšie sa samozrejme čistia rovné a veľké plochy. Najhoršie, a čo mi fakt dalo zabrať, sú všetky tie skryté miesta na biku, ktoré zrazu objavíte a poviete si: „To fakt tie trubky sú takto zahnuté?“, alebo „Aj sem sa tá špina dostala?“. Spodná zadná časť sedlovej trubky s napojením na zadné vzpery, okolie zadných čapov, uchytenie tlmiča, a to je skutočne jedno, aký typ multi-super-mega linku máte, mostík vidlice ako inak zozadu a mnohé ďalšie. Nebodaj nosíte na riadítkach všelijaké serepetičky? Akože zvonček, GPS, hodinky, svetlá alebo nejaké úchyty na mobil a iné zariadenia? No tak to bude vaša nočná mora, ak sa to zablatí.


Strieka to, čistí to, vonia to. Čo je to?

A čo získate, keď bike uschne a vy si myslíte, že bude vyzerať ako nový? V prvom rade tá vôňa. To máte ako s praním. S avivážou alebo bez nej, vždy po praní veci získajú vôňu. Nie, čistič od BikeWorkX nie je neutrálny. Má príjemnú (aspoň pre mňa) vôňu levandule, ktorá sa tak rýchlo nestratí. Vie však byť aj nepríjemná, ak rovno hodíte čistý bike do auta a cestujete k svojim trailom. Niektorí nedajú na jej príjemný pach dopustiť. Skrátka, typická vôňa Cyklo Stáru.


Ďalej, je to všetko naozaj čisté? Po tých 25 minútach bez použitia kefy alebo handry bol rám a vlastne aj bike čistý. Keby ste boli perfekcionista, alebo nemáte čas, tak handra či kefa vám výrazne pomôže a výsledný efekt je lepší. Aj po tom najväčšom bahne bol bike čistý, ale tam to čistenie vodou trvalo samozrejme dlhšie. Avšak, nie úplne čistý. Posúďte podľa fotiek. Jemná špina, či skôr jemný povlak zostal. Na určitých miestach. Ak ale pri „oplachovaní“ budete používať wapku, handru či silný prúd vody, tak som si istý, že aj ten povlak zíde dole. Reťaz a iné mastnoty, napr. na prevodníku, nezídu dole po aplikácii tohto čističa. To nie je ani jeho účel, na to sú určené odmasťovacie prípravky. Po pár čisteniach som zistil, že ak ste umyli svojho krásavca už pred tým BikeWorkX-om, tak pri nasledujúcom umývaní išla špina dole rýchlejšie, a teda asi čistič zanecháva jemnú ochrannú vrstvu.


Koľko prípravku miniete? Na jedno rýchle a málo špinavé umytie som minul asi 62 ml čističa (ryska č.1). Pri „bahnistom zábale“, ako vidíte na fotkách, budete míňať asi 185 ml čističa (ryska č.2). Neviem odhadnúť, koľkokrát mesačne alebo nebodaj týždenne budete svoj bike čistiť. Ale teraz si to už viete vypočítať!


Čo mi časom začalo vadiť, bol úzky aplikátor rozprašovača. Je to asi vec názoru, ten priamy a úzky prúd je dobrý na presné streknutie na tie zapeklité miesta, ale keď chcete veľmi rýchlo naniesť sprej na celý bike, tak sa ustriekate k smrti, až vám opuchne ukazovák! A nepomôže vám ani stáť 3 m od bicykla. Dostreknete, to áno, ale zase iba na jedno miesto. My chlapi to poznáme...


Druhá vec, na ktorú je treba myslieť po umytí biku, je ošetrenie. Nie vás, ale reťaze, vidlice a tlmiča, hlavového či stredového zloženia. Pre niekoho možno samozrejmosť, ale netreba na to zabúdať, inak budete mať vyschnuté ložiská, výrazne suchšiu reťaz a je každému jasné, že automaticky znižujete ich životnosť.


Zhrnutie

Nie som zástanca častého chemického čistenia biku. Ale občas sa stane, že tá voda už nestačí a bicykel by si zaslúžil poriadne prečistiť. Hlavne, keď ste to doma už x-krát sľubovali, a pritom stále vaša polovička utiera z podlahy to opadané blatko. Potom Cycklostar od BikeWorkX príde vhod. Neviem ho porovnať s inými čističmi, ale za priaznivú cenu, ktorá vás nezruinuje, dostanete v premyslenom balení výborný produkt. "Poriadne pení, dobre čistí a voní". A stavím sa, že nežným polovičkám tá vôňa bude aj príjemná.


Plusy:

  • Ergonomické balenie.
  • Príjemná vôňa.
  • 1 l alebo 5 l bandaska do zásoby.
  • Dostatočný čistiaci účinok.
  • Cena.

Mínusy:

  • Úzky sprejový aplikátor.
  • Biologicky neodbúrateľný.

Cena 500 ml balenia BikeWorkX Cyklo Star sa pohybuje okolo 4,40 € a viac informácií nájdete na stránke BikeWorkX.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Dublinboy 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Kärcher OC3 Foldable – keď je niečo malé aj veľké súčasne

Test: Kärcher OC3 Foldable – keď je niečo malé aj veľké súčasne

Máte radi kompaktné a pritom funkčné veci? Aj vo svete čistenia bicyklov sa nájdu zaujímavé riešenia, pričom ako vždy platí, že všetko má svoje výhody aj nevýhody.
Test: Kärcher 0C3 – šikovné riešenie na večný problém

Test: Kärcher 0C3 – šikovné riešenie na večný problém

Ak by ste sa ma spýtali na top investíciu v rámci spríjemnenia života s bicyklom, je možné, že by u mňa zvíťazil tento mobilný čistič od nemeckej značky Kärcher.
Test: Kärcher OC 6-18 Premium – už neumývajte bicykle v kúpeľni

Test: Kärcher OC 6-18 Premium – už neumývajte bicykle v kúpeľni

Veľkorysé riešenie, ktoré má dostatočnú zásobu vody a výdrž batérie aj pre tých, ktorým pri umývaní záleží na detailoch.
keyboard_arrow_up