Vinokurovov krvný doping, Astana odstupuje z Tour

Kazašský cyklista tímu Astana Alexander Vinokurov neprešiel dopingovým testom po sobotňajšej 13. etape 94. ročníka Tour de France, ktorou bola časovka jednotlivcov v známom francúzskom meste Albi. Na svojej internetovej stránke o tom informuje francúzsky športový denník L´Equipe, oficiálne cyklistické zdroje mlčia, aj keď Astana už oznámila odchod z Tour.

K analýze A-vzorky, ktorá sa uskutočnila v laboratóriu Chatenay-Malabry na periférii Paríža, sa našli dva rozdielne druhy červených krviniek. To dokazuje, že Vinokurov krátko pred sobotňajšou časovkou dostal krvnú transfúziu. Pracovník laboratória v Chatenay-Malabry zatiaľ len potvrdil, že u nemenovaného cyklistu sa objavili dva rôzne druhy červených krviniek - jedna jeho a druhá od darcu, ktorý má podobné zloženie krvi. Za krvný doping hrozí dvojročný trest.
Tridsaťtriročný kazašský jazdec v sobotňajšej časovke suverénne zvíťazil, a hoci na ďalší deň prišiel do cieľa s obrovskou stratou a vypadol z boja o celkové prvenstvo, v pondelok sa opäť vrátil v skvelej forme a v druhej pyrenejskej etape po sóle v závere sa opäť radoval z víťazstva.
Reakciou na pozitívny dopingový nález v krvnej vzorke Vinokurova je okamžité odstúpenie tímu Astana z prebiehajúcej Tour de France. V hre o celkové prvenstvo pritom stále boli jej dvaja jazdci Andreas Klöden a Andrej Kašečkin.
Pre najprestížnejšie cyklistické preteky na svete je to po množiacich sa špekuláciách a obvineniach týkajúcich sa nedovolených podporných prostriedkov na adresu aktuálneho lídra, Dána Michaela Rasmussena, ďalší tvrdý úder.
Vinokurov patril pred štartom v Londýne medzi favoritov 94. ročníka. Po páde v 5. etape si ťažko zranil obe kolená a lakeť ľavej ruky a ďalej pokračoval so sebazaprením. V Alpách stratil, ale v časovke sa vrátil do hry. Boj o Tour definitívne prehral v nedeľu v Pyrenejách, v ďalšom priebehu chcel kapitán Astany pomáhať Klödenovi a Kašečkinovi. Po víťaznej pondelkovej etape mu patrila 23. priečka s takmer polhodinovou stratou na Rasmussena.
Pozitívny dopingový test tretieho muža Tour de France 2003 okamžite vyvolal vlnu reakcií. Prezident Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI) Pat McQuaid však zatiaľ situáciu nechcel komentovať, pokiaľ nebude známy výsledok B-vzorky. Britského cyklistu Davida Millara správa o dopingu kolegu z pelotónu zastihla na tlačovej konferencii v Pau. "Ježiši Kriste, stratil som reč. Pripadá mi to bláznovstvo. Mám pocit, že cyklisti sa nikdy nepoučia. S človekom jeho statusu a triedy sa cyklistika dostáva do situácie, že teraz si môžeme zbaliť naše veci a ísť domov," uviedol muž, ktorý sám dostal po MS 2003 dvojročný trest za pozitívny test na EPO.

TdF: Pozitívny už aj Vinokurov - krvný doping
Na Tour de France ďalší šok - pozitívne testovaný už aj Alexander Vinokurov

PAU 24. júla (SITA) - Kazašský cyklista tímu Astana Alexander Vinokurov neprešiel dopingovým testom po sobotňajšej 13. etape 94. ročníka Tour de France, ktorou bola časovka jednotlivcov v talianskom meste Albi. Ako v utorok popoludní uviedla agentúra AFP, pôvodnému lídrovi tímu Astana zistili krvný doping.
Tridsaťtriročný Vinokurov v sobotňajšej časovke suverénne zvíťazil, a hoci na ďalší deň prišiel do cieľa s obrovskou stratou a vypadol z boja o celkové prvenstvo, v pondelok sa opäť vrátil v skvelej forme a v druhej pyrenejskej etape po sóle v závere sa opäť radoval z víťazstva.
Pre najprestížnejšie cyklistické preteky na svete je to po množiacich sa špekuláciách a obvineniach týkajúcich sa nedovolených podporných prostriedkov na adresu aktuálneho lídra, Dána Michaela Rasmussena, je to ďalší tvrdý úder.
report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Reportáž: Blinduro Podzim 2023 – back to the roots

Reportáž: Blinduro Podzim 2023 – back to the roots

Enduro je pre mňa v porovnaní s inými MTB disciplínami oveľa viac o komunite a užívaní si prírody a života s partiou na bikoch.
Reportáž: UCI Gran Fondo Tre Valli Varesine 2023 - hranica medzi úspechom a neúspechom

Reportáž: UCI Gran Fondo Tre Valli Varesine 2023 - hranica medzi úspechom a neúspechom

Podarí sa mi splniť môj cieľ a kvalifikovať sa na majstrovstvá sveta 2024 v kategórii Masters?
keyboard_arrow_up