Reportáž: XCO Čertovo koleso 2018 – naozaj výborná trať

V nedeľu, 1. júla 2018, po dlhom roku čakania, sa na úpätí Javorníkov opäť roztočilo Čertovo koleso. Obec Lazy pod Makytou a jej miestna časť Čertov, hostili po 8-krát XCO preteky s parametrami 4,1 km a 220 metrov na jedno kolo.


Zázemie bolo tradične zasadené do areálu chaty Alpina a lyžiarskeho strediska SKI Čertov. Usporiadateľom bolo občianske združenie Čertovská turistika. Podujatie je zaradené do Považsko-Strážovského pohára, ktorý spája päť lokálnych podujatí – XCO Lúky, XCO Čertov, XCM Horné Sŕnie, MTB časovku Belušské Slatiny a XCM Pružina. Seriál je teda koncipovaný tak, aby si účastníci mohli užiť viacero úrovní náročnosti jazdenia, resp. odlišné disciplíny. A keď hovoríme o náročnosti, tak Čertovmu kolesu patrí v tomto pohári jednoznačne prvá priečka.


Trať XCO by podľa dnešných trendov mala zahŕňať prudké technické výstupy, kde slabšie povahy kolabujú, technické zjazdy, ktoré oddelia zrno od buriny, rýchle jazdivé single a veľa technických pasáží, kde diváci i jazdci híkajú od vzrušenia . Toto všetko, čisto naturálne a podomácky uvarené, ponúka, ako jedno z mála na Slovensku, práve podujatie v Čertove. Bez veľkých značiek a SZC za chrbtom.


Výsledok sa teda cení o to viac. Vďaka za to patrí hlavne dvom ľuďom – Michal Murárik a Juraj Vykysalý, ktorí postupom času dokázali vytvoriť „rodinné“ podujatie, kde sa za tie roky pozná už takmer každý s každým.


Súťažný deň bol rozdelený na preteky detí do 9 rokov so štartom o 11:00 a žiakov/juniorov/seniorov so štartom o 13:00. Detské preteky boli v tomto roku novinka a deti si svoje zápolenia užili na asfaltovej komunikácii v okolí chaty. Žiaci, juniorky a ženy absolvovali skrátené kolo, ktoré bolo ochudobnené o najťažšiu a najtechnickejšiu časť trate. Muži všetkých vekových kategórií si to rozdali na plnom okruhu, kde nohy pálili ako čert a srdcovo-cievny systém skúšal svoje limity. Podľa veku bol potom jednotlivým kategóriám určený počet kôl, na ktorých bojovali o čo najlepšie umiestnenie vo výsledkovej listine.


Štart „velkáčov“ bol hromadný a na jeho čele stál jeden z mála slovenských profesionálnych horských cyklistov – Tomáš Višňovský, jazdiaci za český klub Česká Spořitelna-Accolade. Po štartovnom výstrele, tak ako sa na preteky XCO patrí, jazdci z prvého radu vystrelili zo svojich štartovných pozícií ako gule z kanóna a všetci sa pustili do prvého skráteného kola. Toto bolo ochudobnené o najťažšie pasáže a predišlo sa tak zápcham na prvých lesných trailoch. Odhadom 70% trate bolo naťahanej na lesných chodníkoch plných koreňov a switchbackov. Približne 20% trate viedlo po vykosených lúkach a zvyšok na šotolinovo-asfaltovej komunikácii. Vyblázniť do sýtosti sa mohol každý milovník singletrailov a silového šliapania. Profil trate, tak ako ho uvádzajú usporiadatelia, je uvedený na tomto odkaze.


Najrýchlejším jazdcom bol, podľa očakávania, Tomáš Višňovský, ktorý sa ale džentlmensky vzdal svojho umiestnenia a poradie sa teda posúvalo o jednu priečku nižšie. Pre Tomáša to bol, ako sám uviedol, dobrý tréning a v jeho ďalšej profi kariére mu držíme palce. Kompletné výsledky nájdete na stránkebikerizpuchova.sk.

V cieli všetkých 102 účastníkov čakala pohoda, rizoto, klobása, pivo/kofola a veľmi dobrá nálada. Na chvíľku i dažďom pohrozilo, to aby sa nezabudlo, že ide o Čertovu dolinu . Pre tých, ktorí majú radi pohyblivé obrázky, je tu možnosť si virtuálne prejsť kompletné 4-kilometrové kolo, ktoré bolo zaznamenané z kokpitu jazdca tímu Agilus. Kto by chcel vidieť viac pekných fotografií z podujatia, tak stačí kliknúť na nasledovný odkaz.


Usporiadateľom ešte raz veľká vďaka, zúčastneným pochvala za výkon na náročnej trati a autor tohto článku si praje, aby bolo jeho vystúpenie v Čertove prvým a posledným DNF výsledkom v jeho živote . Zároveň vás pozývame na ďalšie kolo Považsko-strážovského pohára, ktoré sa uskutoční 4.8. v Hornom Sŕní. Športu zdar a XCO disciplíne zvlášť.

(Autor reportáže: Igor Skrutek)
report_problem Našiel si v texte chybu?

2. kolo Považsko - Strážovského Pohára

calendar_today 01.07.2018
format_list_numbered 2. kolo - Považsko-Strážovský pohár
label XC preteky
place Lazy pod Makytou (Slovensko)

redakcia 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Reportáž: Bajkula Bratislavské enduro - dôkaz, že enduro neupadá?

Reportáž: Bajkula Bratislavské enduro - dôkaz, že enduro neupadá?

Posledné kolo SPEN sa konalo 15. októbra v Malých Karpatoch. Po zrušenom predošlom kole, ktoré malo byť v Mýte pod Ďumbierom, si jazdci prišli zmerať sily práve na traily TBK v Bratislave.
Reportáž: Nádherný záver Hornonitrianskej Enduro Série v Bojniciach

Reportáž: Nádherný záver Hornonitrianskej Enduro Série v Bojniciach

Organizátori štvrtého a zároveň posledného kola ročníka 2023 si pre endurochtivých pretekárov pripravili štyri rýchlostné skúšky s celkový prevýšením takmer 700 metrov.
Nové Město na Moravě 2023 - súboj generácií, farby a blato

Nové Město na Moravě 2023 - súboj generácií, farby a blato

Nové trasy, nové bicykle, vybavenie, farby všade naokolo, ale tiež dážď, mokré korene a blato. Predovšetkým ale skvelé výkony a atmosféra. To všetko a tiež mnoho ďalšieho priniesli prvé preteky svetového pohára horských bicyklov.
keyboard_arrow_up