EUROBIKE 2018 – Technické zaujímavosti

Najväčšia cyklistická výstava na svete po necelých jedenástich mesiacoch opäť otvorila svoje brány a my sme pri tom samozrejme nemohli chýbať. Poďte sa pozrieť na prvú časť krátkej ochutnávky technických zaujímavostí.

Dobrý rok na obzore


Nie je to tak dávno, čo sa do výroby cestných plášťov pustila značka Pirelli. Príklad si z nej zobrala asi aj ďalšia kultovka automobilového priemyslu, ktorou je značka Good Year. Na dezénoch sa netrochárčilo a v ponuke nájdete gumy od endura až po XC.

29“ kolesá pod kilo? Nič nemožné!


Na českých fórach sa často opakuje otrepaný vtip na tému: „jaké kolo za deset tisíc?“ - najčastejšia odpoveď je: „přední alebo zadní?“ V tomto prípade je situácia podobná, no pár kolies Tune Skyline má hmotnosť ťažko predstaviteľných 999 gramov.

Brzdenie až na uhoľ


Brzdové kotúče s kompozitovou brzdnou plochou sa čas od času zjavia na trhu, no obvykle pre chabý brzdný účinok sa odporúčajú tak rýchlo, ako sa zjavia. Ďalším pokušiteľom tohto rébusu je značka Aligator. Uvidíme, či sa jej podarí presadiť sa na trhu s týmto produktom

Nové XTR konečne aj v reálnej podobe


Dlhoočakávanú sadu XTR M9100 sme mali konečne možnosť vidieť a vyskúšať aj naživo. Radenie ide ako po masle, no potajomky vám prezradím, že pri točení vzad na najväčších dvoch pastorkoch reťaz aj tak stále padá .

Počuli ste už o Intend?


Ďalším typickým príkladom zradnej vody sú inverzné tzv. „upside-down“ vidlice. Nemecká garážovka Intend vraj našla kľúč, ako sa vysporiadať s nedostatočnou torznou tuhosťou.

Thule - nosiče strešné aj chrbtové


Značku Thule bude mať väčšina z vás zafixovanú asi ako výrobcu autonosičov na bicykle. To, že sa snaží presadiť aj na poli batohov, už také známe nie je. Pritom nevyzerajú vôbec zle.

Dominion – snaha o návrat zašlej slávy


Hayes vyrábal svojho času výborné a silné kotúčové brzdy. Postupne však renomé značky vyšumelo a tieto brzdy sa skôr objavovali na bicykloch nižšej triedy. Snahou o zmenu tohto stavu by mali byť brzdy Dominion, ktoré sú podľa PR popisu výkonnejšie, lepšie dávkovateľné a omnoho tichšie. No, nechajme sa prekvapiť.

Dannyho parťáci, alebo skôr paparazzi?


Počas autogramiády Dannyho MacAskilla sme využili chvíľku nepozornosti a zvečnili si trialový bike, na ktorom prišla táto živá ikona. Karbónový rám, vidla, ráfiky, kľuky aj brzdy zdá sa zvládajú všetky krkolomné triky aj skoky tohto lámača YouTubeových rekordov.

Staronový obľúbenec pridal do kroku


Tak, ako sa menia trate svetového pohára, bola nevyhnutná aj revízia tohto obľúbeného XC/XCM plášťa. Tvar dezénu a rozmiestnenie štupľov napovedá, že valivý odpor bude opäť o niečo nižší a po novom je tento plášť určený výsostne pre zadné koleso.
report_problem Našiel si v texte chybu?
bimjeam 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Eurobike 2023 - čo nového v cyklosvete (3. časť)

Eurobike 2023 - čo nového v cyklosvete (3. časť)

Finálna časť série o Eurobiku sa povenuje najmä dvojkolesovým tátošom – či už na vlastný alebo elektrický pohon.
Eurobike 2023 - čo nového v cyklosvete (2. časť)

Eurobike 2023 - čo nového v cyklosvete (2. časť)

Najväčšia cyklistická exhibícia na svete priniesla množstvo noviniek – medzi iným aj na poli rôznych komponentov a doplnkov.
Gravel, bikepacking a elektro - hlavné témy Eurobiku 2023

Gravel, bikepacking a elektro - hlavné témy Eurobiku 2023

Ak by som mal tromi slovami opísať tohtoročný Eurobike, tak samotný nadpis článku všetko pekne vystihol.
keyboard_arrow_up