Tour de France za nami

Španiel Alberto Contador z tímu Discovery Channel sa stal víťazom jedného z najkontroverznejších a zároveň i najvyrovnanejších ročníkov cyklistických pretekov Tour de France v histórii.

PARÍŽ 29. júla (SITA) - Španiel Alberto Contador z tímu Discovery Channel sa stal víťazom jedného z najkontroverznejších a zároveň i najvyrovnanejších ročníkov cyklistických pretekov Tour de France v histórii. Záverečná 20. etapa z Marcoussis do Paríža (146 km), ktorú vyhral v hromadnom špurte Talian Daniele Bennati, už zmeny v celkovom poradí nepriniesla, Contador sa tešil z prvenstva s náskokom 23 sekúnd pred Austrálčanom Cadelom Evansom. Na treťom mieste skončil s odstupom ďalších 8 sekúnd druhý zástupca Discovery Channel Američan Levi Leipheimer. Evans i Leipheimer mohli v posledných kilometroch 94. ročníka ešte lídra ohroziť, k útoku sa napokon neodhodlali.
V tradičnom cieli Tour de France na Elyzejských poliach sa Bennati presadil v špurte celého pelotónu pred Nórom Thorom Hushovdom a Nemcom Erikom Zabelom, ktorý čaká na etapový vavrín na Tour od roku 2002. Bennati vyhral na tohtoročnej Tour druhú etapu a stal sa prvým členom tímu Lampre-Fondital, ktorý vyhral na Elyzejských poliach od roku 2001, keď sa to podarilo slovenskému rodákovi s českým pasom Jánovi Svoradovi. V záverečnej koncovke skvele zužitkoval tímovú réžiu, keď mu kolegovia pripravili ideálnu pozíciu na finiš. "Vždy som si myslel, že vyhrať poslednú záverečnú etapu v Paríži zostane pre mnňa vždy iba snom. Na tohtoročnú Tour som prišiel s cieľom vyhrať etapu, teraz mám vo svojej batožine dve prvenstvá. Je to nadplán. Moja kariéra sa ešte len začína, fanúšikovia o mne ešte budú počuť," uviedol v cieli Bennati.
Contador sa okrem celkového prvenstva v pretekoch stal aj víťazom súťaže mladých jazdcov do 25 rokov o biely dres. Dvadsaťštyriročný rodák z Madridu dosiahol na Tour najväčší úspech kariéry, doteraz zaň považoval prvenstvo na tohtoročných pretekoch Paríž - Nice. Contador si po víťazstve na Tour de France výrazne vylepší aj svoje finančné konto. Za celkové prvenstvo dostane 450 tisíc eur, ďalších 20 tisíc mu pribudne za víťazstvo v súťaži jazdcov do 25 rokov, ďalšie sumy mu patria za umiestnenia v etapách. "Je neuveriteľné a dokonca bláznivé, že som vyhral. Ešte pred dvoma rokmi som bol v nemocnici a v návrat do súťažnej cyklistiky som veľmi nedúfal. Na nemocničnej posteli som si prečítal Armstrongovu knihu ´Môj návrat do života´ a Lance sa mi stal veľkým vzorom. To, že sedel v aute za mnou počas sobotňajšej časovky, mi dodalo ešte viac síl. Nemôžem sa však s ním porovnávať. On vyhral sedemkrát, ja iba raz."
Najlepším vrchárom 94. ročníka sa stal Juan Mauricio Soler Hernandez z Kolumbie, ktorý si domov z Paríža vezie okrem finančnej prémie 25 tisíc eur aj bodkovaný dres. Rovnako ako Soler prežíval premiérové víťazné pocity v Paríži aj Belgičan Tom Boonen, ktorý prvýkrát v kariére triumfoval v súťaži o najaktívnejšieho jazda. Aj on získal definitívne do vlastníctva zelený dres a finančnú prémiu 25 tisíc eur. Najlepším tímom 94. ročníka sa po odstúpení Astany stal Discovery Channel, ktorého jazdci si podelia ako bonus 50 tisíc eur.
Záverečná 20. etapa bola už tradične v úvode bez veľkého pretekania. Jazdci oslavovali rozlúčku s tohtoročnými pretekmi. Navyše sa do Paríža veľmi neponáhľali, oproti najpomalšiemu časovému predpokladu zaostávali o 40 minút. Aj keď sa mohlo ešte rozhodovať o celkovom víťazstve, Evans s Leipheimerom sa už zmierili so svojimi pozíciami - v úvode nechali pózovať Contadora vo víťaznom geste. Španiel v žltom tričku dokonca na méte 30. km prišiel k tímovému autu a s manažérom Johanom Bruyneelom si pripil symbolické šampanské. Pretekať sa začalo až na tradičnom okruhu v Paríži, ktorý v okolí Elyzejských polí po Quai des Tuileries, Rue de Rivoli a Place de la Concorde absolvoval pelotón osemkrát. Od roku 1975, keď sa pravidelne končí Tour de France na známom bulvári, si to v koncovke medzi sebou rozdávali väčšinou šprintéri a inak to nebolo ani tentoraz. Vďaka spolupráci tímových kolegov vyšla koncovka najlepšie Bennatimu.

Výsledky - Tour de France:
20. etapa (Marcoussis - Paríž, Elyzejské polia, 146 km):
1. Daniele Bennati (Tal.) Lampre-Fondital 3:51:03, 2. Thor Hushovd (Nór) Crédit Agricole, 3. Erik Zabel (Nem.) Milram, 4. Robert Hunter (JAR) Barloworld, 5. Tom Boonen (Belg.) Quickstep-Innergetic, 6. Sébastien Chavanel (Fr.) Française Des Jeux, 7. Fabian Cancellara (Švajč.) Team CSC, 8. David Millar (V. Brit.) Saunier Duval-Prodir, 9. Robert Förster (Nem.) Gerolsteiner, 10. Manuel Quinziato (Tal.) Liquigas všetci čas ako víťaz,... 36. Alberto Contador (Šp.) Discovery Channel +5

Celkové poradie:
1. Alberto Contador (Šp.) Discovery Channel 91:00:26, 2. Cadel Evans (Austr.) Predictor-Lotto +23, 3. Levi Leipheimer (USA) Discovery Channel +31, 4. Carlos Sastre (Šp.) Team CSC +7:08, 5. Haimar Zubeldia (Šp.) Euskaltel-Euskadi +8:17, 6. Alejandro Valverde (Šp.) Caisse D´Epargne +11:37, 7. Kim Kirchen (Lux.) T-Mobile +12:18, 8. Jaroslav Popovič (Rus.) Discovery Channel +12:25, 9. Mikel Astarloza (Šp.) Euskaltel-Euskadi +14:14, 10. Oscar Pereiro Sio (Šp.) Caisse D´Epargne +14:25

Prvenstvo Contadora s horkou príchuťou

PARÍŽ 29. júla (SITA) - Španiel Alberto Contador sa stal víťazom jedného z najkontroverznejších ročníkov cyklistických pretekov Tour de France v histórii. Najskôr dopingový škandál jedného z predpokladaných favoritov Alexandra Vinokurova, následne stiahnutie lídra Tour Michaela Rasmussena a nekonečné debaty o čistote cyklistiky napokon zatienili na 94. ročníku samotné výkony cyklistov.
Contador zaznamenal najväčší úspech svojej kariéry. Pôvodne mal na Tour pomáhať tímovému lídrovi Levimu Leipheimerovi, napokon sa situácia vyvinula tak, že on sám mohol bojovať o žltý dres. Dlho s Rasmussenom prehrával a mal na sebe "iba" biele tričko pre najlepšieho jazdca do 25 rokov, po rozhodnutí tímu Rabobank sa situácia obrátila a po príchode na francúzsku rovinu bol už držiteľom oboch dresov. Definitívne o svojom víťazstve rozhodol v sobotňajšej časovke, v ktorej s vypätím síl ubránil náskok pred Austrálčanom Cadelom Evansom. V cieli časovky a napokon i po nedeľňajšej oslavnej etape i celej Tour de France na parížskych Elyzejských poliach oboch rivalov delilo iba 23 sekúnd. "Som už hladný, chcem ísť domov a oslavovať," tvrdil Contador ešte po časovke, v ktorej mu cenné rady zo sprievodného vozidla poskytoval aj sedemnásobný víťaz pretekov Lance Armstrong. "Vôbec to nebol ľahký deň," dodal Contador.
Tohtoročná Tour de France bola jedna z najvyrovnanejších v histórii. Medzi prvými tromi jazdcami Contadorom, Evansom a Leipheimerom bol rozdiel 31 sekúnd, víťaza a druhého v poradí delilo 23 sekúnd. Najnižší rozdiel v histórii bol v roku 1989, keď Greg Lemond vyhral pred Laurentom Fignonom o 8 sekúnd. "Tohtoročná Tour bola veľmi bláznivá, oveľa bláznivejšia, ako by sa čakalo," poznamenal Contador, ktorý má za sebou druhú účasť na Tour de France. V roku 2005 pri svojej premiére skončil na 31. mieste a tretí v súťaži do 25 rokov. Vlani na pretekoch po prevalení Operácie Puerto v tíme Astana nemohol štartovať.
Contadora mnohí už dlhšie považovali za veľký talent. Rodák z Madridu je špecialistom na horské etapy. Jeho kariéra sa mohla skončiť, po páde v roku 2004 si vážne zranil hlavu a musel ísť na operáciu. Riskantný zákrok sa vydaril a Contador sa vrátil do pelotónu. Zlom v jeho kariére nastal v januári 2007, keď s ním kontrakt podpísalo vedenie Discovery Channel. Hneď na to vyhral preteky Paríž - Nice a vybojoval si miesto v tíme pre Tour de France, kde sa stal najmladším víťazom od prvenstva Jana Ullricha v roku 1997.
Tohtoročná Tour de France sa začala s veľkými nádejami, v žiari reflektorov. Veľkolepý úvod v Anglicku s nečakanými 4 miliónmi divákov okolo trate, výborné výkony jazdcov v prvých dvoch týždňoch. Po vstupe do tretieho prišiel šok a začalo sa rozprávať iba o dopingu. Pritom ani samotný Contador nemôže dobre spávať. Jeho meno sa objavuje na dokumentoch, ktoré vyšetrovatelia našli u lekára Eufemiana Fuentesa, ktorého meno sa spája s aférou Operation Puerto. Dvadsaťštyriročného Madridčana, ktorý sa pred dvoma rokmi zotavil z operácie mozgu, podobné prirovnania rozčuľujú. "Bol som v zlom čase na zlom mieste, respektíve v zlom tíme. Moje meno sa nejakou náhodou ocitlo medzi dokumentmi spájanými s Operáciou Puerto, no Medzinárodná cyklistická únia (UCI) už svoju chybu napravila a vyčiarkla ma zo zoznamu. Cyklistický svet sa zbláznil a podozrenia číhajú všade. Teraz ležia na mne, pretože som prvý v celkovom poradí. Snažím sa s nimi vyrovnať, a ak to bude potrebné, odovzdám aj vzorku DNA, lebo viem, že nemám čo skrývať," uviedol na svoju obhajobu Contador. Pravdou je, že na 94. ročníku sa jazdec tímu Discovery Channel podrobil mnohým dopingovým testom a všetky boli negatívne.

Tour de France sa možno vráti k modelu národných tímov

PARÍŽ 29. júla (SITA, AFP) - Podľa šéfa spoločnosti Amaury Sports Organisation (ASO), ktorá organizuje najprestížnejšie cyklistické preteky na svete Tour de France, Patrica Clerca by ďalší vývoj podujatia mohol smerovať k návratu k národnému vzorcu.
Clerc však zároveň bagatelizoval šance návrhu, podľa ktorého by celý pelotón Tour pozostával z jazdcov v národných farbách, ako tomu bolo v edícii pretekov 1968. Pre denník L"Equipe sa riaditeľ ASO vyjadril, že danú možnosť seriózne zvažuje ako jedno z opatrení, ktoré by pomohli potlačiť doping v podujatí.
Deväťdesiatyštvrtý ročník Tour vstúpi do histórie ako jeden z najkontroverznejších za posledné desaťročie. Počas trvania pretekov sa objavili dva pozitívne dopingové nálezy (Vinokurov, Moreni) a okolo Michaela Rasmussena, dovtedajšieho lídra podujatia, sa dlho ťahali pochybnosti ohľadne zmeškaných mimosúťažných dopingových testov. Aféra nakoniec viedla k vylúčeniu Dána zo štartovej listiny jeho vlastným tímom Rabobank.
"Myslím si, že istá verzia zmiešaného vzorca by mohla fungovať. Niektoré tímy, ktoré by na Tour štartovali, by mohli byť v národných farbách. Je to jedna z možností, ktorú zvažujeme," povedal Clerc športovému denníku L´Equipe a dodal: "Návrhom sa určite budeme vážne zaoberať, ale obávam sa, že toto opatrenie by mohlo viesť k podvodným obchodom medzi jazdcami, ktorí môžu žiť a trénovať spolu väčšinu roka a potom sa zrazu ocitnú na štarte Tour ako súperi."

Vizitka víťaza - Alberto Contador
Vizitka víťaza 94. ročníka cyklistických pretekov Tour de France

Alberto Contador (Šp.)
Prezývka: Účtovník

Dátum narodenia: 6. decembra 1982 v Madride

Výška: 1,76 m, hmotnosť: 62 kg

Doterajšie tímy: U.N.I. Pinto (1998-1999), R.V.C. Portillo (2000), Iberdrola Loinaz (2001), ONCE-Eroski (2002 - 2003), Liberty Seguros (2003 - 2006), Astana (2006), Discovery Channel (od roku 2007)

Najväčšie úspechy kariéry: víťaz Tour de France 2007, 1x etapové prvenstvo na Tour de France (2007), víťaz súťaže jazdcov do 25 rokov na Tour de France 2007, v roku 2005 tretí do 25 rokov, víťaz Paríž - Nice 2007, Katalánskeho týždňa 2005, Okolo Kastílie a Leonu 2007

Zaujímavosti: od malička sa zaujíma o zvieratá, najmä vtáky. Najskôr ho bavil futbal a atletika, napokon sa rozhodol pre cyklistiku. V roku 2004 takmer ukončil po ťažkom páde kariéru, vážna operácia mozgu sa však podarila.

Celkové poradie:
1. Alberto Contador (Šp.) Discovery Channel 91:00:26, 2. Cadel Evans (Austr.) Predictor-Lotto +23, 3. Levi Leipheimer (USA) Discovery Channel +31, 4. Carlos Sastre (Šp.) Team CSC +7:08, 5. Haimar Zubeldia (Šp.) Euskaltel-Euskadi +8:17, 6. Alejandro Valverde (Šp.) Caisse D´Epargne +11:37, 7. Kim Kirchen (Lux.) T-Mobile +12:18, 8. Jaroslav Popovič (Rus.) Discovery Channel +12:25, 9. Mikel Astarloza (Šp.) Euskaltel-Euskadi +14:14, 10. Oscar Pereiro Sio (Šp.) Caisse D´Epargne +14:25

Súťaž aktivity (zelený dres):
1. Tom Boonen (Belg.) 256, 2. Robert Hunter (JAR) 234, 3. Erik Zabel (Nem.) 232, 4. Thor Hushovd (Nór.) 186, 5. Sébastien Chavanel (Fr.) 181, 6. Daniele Bennati (Tal.) 160

Súťaž vrchárov (bodkovaný dres):
1. Mauricio Soler (Kol.) 206, 2. Alberto Contador Velasco (Šp.) 128, 3. Jaroslav Popovič (Ukr.) 105, 4. Cadel Evans (Austr.) 92, 5. Laurent Lefevre (Fr.) 85, 6. Juan Manuel Garate (Šp.) 77

Súťaž mladých jazdcov do 25 rokov (biely dres):
1. Alberto Contador Velasco (Šp.) 91:00:26, 2. Mauricio Soler (Kol.) +16:51, 3. Amets Txurruka (Šp.) +49:34, 4. Bernhard Kohl (Rak.) +1:13:27, 5. Konstantin Sjucov (Bielor.) +1:15:16, 6. Thomas Dekker (Hol.) +1:30:34

Súťaž družstiev:
1. Discovery Channel Pro Cycling Team 273:12:52, 2. Caisse d"Epargne +19:36, 3. Team CSC +22:10, 4. Rabobank +36:24, 5. Euskaltel-Euskadi +46:46, 6. Saunier Duval-Prodir +1:44:33, 7. Predictor-Lotto +1:50:21, 8. Lampre-Fondital +2:19:41, 9. Crédit Agricole +2:25:44, 10. AG2r Prévoyance +2:26:08

Tour de France ukázala svoju svetlú i temnú stránku

PARÍŽ 30. júla (SITA) - Cyklistika ukázala na 94. ročníku pretekov Tour de France, ktoré sú jej výkladnou skriňou, svoju svetlú i negatívnu tvár. Skvelé súboje jazdcov o celkové prvenstvo na jednom z najvyrovnanejších ročníkoch zatienili nekonečné debaty o dopingu a čistote tohto športu. Navyše stále nie je jasný víťaz z vlaňajška, keď oslavujúceho Floyda Landisa zastihli správy o pozitívnom dopingovom teste. V súčasnosti sa čaká na rozhodnutie Americkej antidopingovej agentúry o vine či nevine Landisa.
Mnohí budú ešte dlho spochybňovať aj tohtoročného víťaza Alberta Contadora, ktorý na parížskych Elyzejských poliach nemusel oslavovať, ak by tím Rabobank nezareagoval na rôzne obvinenia Dána Michaela Rasmussena a po Pyrenejách, keď už bolo o výsledkoch takmer rozhodnuté, ho šokujúco nestiahol z pretekov. Rasmusseen dovtedy na pretekoch dominoval a pravdepodobne by ich vyhral a navyše tretíkrát v rade by získal aj bodkované tričko najlepšieho vrchára. Pred vyvrcholením Tour de France ho však jeho tím stiahol, tesne predtým ale skvelým spôsobom ukázal chrbát v poslednej pyrenejskej etape na Col d"Aubisque Albertovi Contadorovi i Levimu Leipheimerovi. "Bol som prekvapený, keď som sa dozvedel správu o Rasmussenovom odvolaní z pretekov," povedal vtedy Contador.
Práve posledný týždeň Tour de France ukázala cyklistika svoju odvrátenú tvár - doping. Šokujúco najskôr prichytili jedného z predpretekových favoritov Alexandra Vinokurova, ktorý šancu na celkové prvenstvo stratil po páde v 5. etape a následných stratách v Alpách. V časovke sa vrátil do hry o celkové prvenstvo, ale ako sa ukázalo aj zásluhou krvného dopingu. Vinokurov, ktorý je v Kazachstane ikonou, teraz bude musieť všetko podrobne vysvetľovať komisii Medzinárodnej cyklistickej únie a pravdepodobne bude musieť vrátiť svoj "tučný" ročný príjem. Po odhalení Vinokurova odišiel z Tour celý tím Astana a s ním aj Andreas Klöden či Jevgenij Kašečkin, ktorí ešte mohli prehovoriť do celkového poradia na najvyšších priečkach. Z pretekov sa pre doping porúčal aj tím Cofidis, v ktorom sa smutne preslávil Talian Cristian Moreni. Toho testovali pozitígvne na testosterón. Počas Tour de France vyšiel najavo aj dopingový nález ešte z júna u Nemca Patrika Sinkewitza, ktorý tesne pred jeho oznámením z pretekov po zrážke s dôchodcom po jednej z etáp odstúpil.
Tohtoročná Tour de France sa začala s veľkými nádejami, v žiari reflektorov. Veľkolepý úvod v Anglicku s nečakanými 4 miliónmi divákov okolo trate, výborné výkony jazdcov v prvých dvoch týždňoch. Po vstupe do tretieho prišiel šok a začalo sa rozprávať iba o dopingu.
Pritom ani samotný Contador nemôže dobre spávať. Jeho meno sa objavuje na dokumentoch, ktoré vyšetrovatelia našli u lekára Eufemiana Fuentesa, a ten sa spája s aférou Operation Puerto. Dvadsaťštyriročného Madridčana, ktorý sa pred dvoma rokmi zotavil z operácie mozgu, podobné prirovnania rozčuľujú. "Bol som v zlom čase na zlom mieste, respektíve v zlom tíme. Moje meno sa nejakou náhodou ocitlo medzi dokumentmi spájanými s Operáciou Puerto, no Medzinárodná cyklistická únia (UCI) už svoju chybu napravila a vyčiarkla ma zo zoznamu. Cyklistický svet sa zbláznil a podozrenia číhajú všade. Teraz ležia na mne, pretože som prvý v celkovom poradí. Snažím sa s nimi vyrovnať, a ak to bude potrebné, odovzdám aj vzorku DNA, lebo viem, že nemám čo skrývať," uviedol na svoju obhajobu Contador. Pravdou je, že na 94. ročníku sa jazdec tímu Discovery Channel podrobil mnohým dopingovým testom a všetky boli negatívne.
Tour de France má svoju 104-ročnú históriu, ktorú jej nikto nevezme. Jej sledovanosť je obdivuhodná, Francúzsko má za 130-miliónov eur, čo sú náklady na organizáciu pretekov, zaručenú skvelú trojtýždňovú reklamu v mnohých krajinách. Fanúšikovia aj napriek dopingovým škandálom na preteky nezanevreli a popri trati ich stoja milióny. Najmä v alpských a pyrenejských stúpaniach je atmosféra unikátna. Mnohí fanúšikovia si každoročne berú trojtýždňovú dovolenku, len aby mohli unikátny cirkus na dvoch kolesách sledovať naživo. Tour de France sa už roky drží medzi najsledovanejšími športovými podujatiami histórie. A fanúšikom je jedno, či sa nájde v pelotóne niekto, kto dopuje. Stále si nájdu svojich hrdinov, ktorí sú čistí a pripravujú pre nich nezabudnuteľnú drámu. "Ak niekto dopuje, neznamená to, že by som sa na preteky prestal pozerať. Ide o tú jedinečnú atmosféru a skvelú drámu. Tour je pestrofarebná, spája ľudí. Je to ako ´soap opera´, ale na kolesách," uviedol pre AP Američan Chris Lockwood, ktorý bol na záverečnej etape v Paríži pri viacerých prvenstvách Lanca Armstronga a nechýbal ani v nedeľu pri Contadorovom víťazstve.

Contador takmer skončil, inšpiroval ho Armstrong

PARÍŽ 30. júla (SITA) - Španiel Alberto Contador sa stal víťazom jedného z najkontroverznejších a zároveň najvyrovnanejších ročníkov cyklistických pretekov Tour de France v histórii. Najskôr dopingový škandál jedného z predpokladaných favoritov Alexandra Vinokurova, následne stiahnutie lídra Tour Michaela Rasmussena a nekonečné debaty o čistote cyklistiky napokon zatienili na 94. ročníku samotné výkony cyklistov.
Contador zaznamenal najväčší úspech svojej kariéry a stal po Miguelovi Indurainovi, ktorý na francúzskych cestách dominoval v rokoch 1991 až 1995, prvým celkovým víťazom TdF zo Španielska. "Myslím, že je to neuveriteľný vtip. Sen sa však stal skutočnosťou," usmieval sa vo víťaznom geste na pódiu a za ním sa skvel známy Víťazný oblúk. Medzitým v autobuse Discovery Channel už striekalo šampanské a spolumajiteľ tímu Lance Armstrong vyhlasoval, že všetci videli vychádzajúcu hviezdu španielskej a pravdepodobne aj svetovej cyklistiky.
Tohtoročná Tour de France bola jedna z najvyrovnanejších v histórii. Medzi prvými tromi jazdcami Contadorom, Evansom a Leipheimerom bol rozdiel 31 sekúnd, víťaza a druhého v poradí delilo 23 sekúnd, čo je druhý najnižší rozdiel v histórii. Menší bol len v roku 1989, keď Greg LeMond vyhral pred Laurentom Fignonom o 8 sekúnd. "Tohtoročná Tour bola veľmi bláznivá, oveľa bláznivejšia, ako by sa čakalo," poznamenal Contador, ktorý má za sebou druhú účasť na Tour de France. V roku 2005 pri svojej premiére skončil na 31. mieste a tretí v súťaži do 25 rokov. Vlani na pretekoch po prevalení Operácie Puerto v tíme Astana nemohol štartovať.
Contadora mnohí už dlhšie považovali za veľký talent. Rodák z Madridu je špecialistom na horské etapy. Jeho kariéra sa mohla však predčasne skončiť. Po páde v roku 2004 na pretekoch Okolo Astúrie si vážne zranil hlavu, jeho život bol v ohrození a musel ísť na operáciu, kde sa mu snažili odstrániť krvnú zrazeninu na mozgu. Riskantný zákrok, po ktorom má na hlave desiatky stehov, sa vydaril a Contador sa vrátil do pelotónu. Pri úsilí o návrat ho motivoval predovšetkým Lance Armstrong, ktorý sa stal jeho vzorom. "Je neuveriteľné a dokonca bláznivé, že som dnes vyhral. Ešte pred dvoma rokmi som bol v nemocnici a v návrat do súťažnej cyklistiky som veľmi nedúfal. Na nemocničnej posteli som si prečítal Armstrongovu knihu ´Môj návrat do života´ a Lance sa mi stal veľkým vzorom. To, že sedel v aute za mnou počas sobotňajšej časovky, mi dodalo ešte viac síl. Nemôžem sa však s ním porovnávať. On vyhral sedemkrát, ja iba raz. Aj mňa však nemocnica poznačila na celý život," tvrdí o svojom súčasnom šéfovi Contador.
Pôvodne mal Contador na Tour pomáhať tímovému lídrovi Levimu Leipheimerovi, napokon sa situácia vyvinula tak, že on sám mohol bojovať o žltý dres. Dlho s Rasmussenom prehrával a mal na sebe "iba" biele tričko pre najlepšieho jazdca do 25 rokov, po rozhodnutí tímu Rabobank sa situácia obrátila a po príchode na francúzsku rovinu bol už držiteľom oboch dresov. Definitívne o svojom víťazstve rozhodol v sobotňajšej časovke, v ktorej s vypätím síl ubránil náskok pred Austrálčanom Cadelom Evansom. V cieli časovky a napokon i po nedeľňajšej oslavnej etape celej Tour de France na parížskych Elyzejských poliach oboch rivalov delilo iba 23 sekúnd. "Som už hladný, chcem ísť domov a oslavovať," tvrdil Contador ešte po časovke, v ktorej mu cenné rady zo sprievodného vozidla poskytoval aj sedemnásobný víťaz pretekov Lance Armstrong. "Vôbec to nebol ľahký deň," dodal Contador.
Zlom v jeho kariére nastal v januári 2007, keď s ním kontrakt podpísalo vedenie Discovery Channel. Hneď nato vyhral preteky Paríž - Nice a vybojoval si miesto v tíme pre Tour de France, kde sa stal najmladším víťazom od prvenstva Jana Ullricha v roku 1997. Pôvodne sa chcel sústrediť len na boj o biely dres najlepšieho jazdca do 25 rokov, teraz má definitívne aj žltý.
Na predmestí Madridu v Pinte, kde Contrador býva, sledovali jeho víťazný triumf na hlavnom námestí desiatky obyvateľov. Nechýbali ani petardy, španielske vlajky a fontány šampanského. Cyklistika po odchode Lanca Armstronga hľadala svoju novú hviezdu a v Contadorovi ju môže nájsť.

Rasmussen sa prirovnáva k ukradnutému Piccasovi

KODAŇ 30. júla (SITA) - Dánsky cyklista Michael Rasmussen odmieta spojenia s dopingom a nevylučuje, že sa predstaví na Tour de France 2008. Držiteľ žltého trička na tohtoročnej "starej dáme" musel preteky po zásahu svojho tímu Rabobank predčasne ukončiť. V nedeľňajšom rozhovore pre dánsku televíziu TV 2 uviedol, že je aj naďalej pripravený pretekať a na koniec kariéry nepomýšľa. "Nikdy som doping neužil. Ak ste v žltom tričku, tak sa do vás strieľa oveľa jednoduchšie," povedal Rasmussen, ktorý je v súčasnosti vo svojom dome v Taliansku. Za svojím vylúčením z Tour vidí 33-ročný Dán najmä médiá, ktoré podľa neho vidia každého jazdca v žltom drese ako pozitívneho. "Nejako automaticky očakávajú, že "žlťák" dopuje," tvrdí Rasmussen, ktorý sa stále nezmieril s rozhodnutím svojho tímu o vylúčení z pretekov. Dánsky cyklista vedeniu Rabobanku i UCI tvrdil, že 8. mája či 28. júna, keď mal absolvovať mimosúťažnú kontrolu, bol v Mexiku. Bývalý jazdec Davide Cassani ho však údajne videl v polovici júna v Taliansku v Dolomitoch, čo neskôr Rasmussen potvrdil. "Každý deň sa zobudím a myslím na to, že mi nedovolili vyhrať Tour de France, preteky, ktoré ma definitívne predstavili ako cyklistu. Myslím, že je to podobné, ako keď niekto ukradne Picassov obraz. Pracoval som na veľkej mozaike, ktorú som po kúskoch skladal, a oni mi ju ukradli," dodal Rasmussen, ktorý sa chce vrátiť na elitné podujatie aj o rok. "Ak budem mať šancu pretekať v roku 2008 na Tour de France, tak tam určite budem," zakončil Rasmussen.

Armstrong nadšený výkonmi Discovery Channel

PARÍŽ 30. júla (SITA) - Výborné výkony cyklistov tímu Discovery Channel na Tour de France zlákali sedemnásobného víťaza pretekov Lancea Armstronga k návratu do Francúzska na záverečné etapy podujatia. Bývalý člen amerického zoskupenia pôvodne neuvažoval nad cestou do Európy, keďže v krajine najväčších triumfov svojej kariéry je pre dopingové podozrenia najmä zo strany miestnej tlače "persona non grata". Discovery Channel má dvoch jazdcov v prvej trojke, pričom Španiel Alberto Contador sa stal celkovým víťazom pretekov. Škandál okolo Astany navyše Discovery Channel posunul na čelo poradia tímov, ktoré už nepustil.
Výkony jazdcov amerického zoskupenia Armstronga nadchli. Discovery Channel, ktorého je Texasan spoluvlastníkom, má za sebou najúspešnejšiu Tour de France vo svojej histórii. "Musím povedať, že niečo podobné bolo dlhodobým snom manažéra Johana Bruyneela. Myslím a môžem to naplno povedať, bola to najúspešnejšia Tour v histórii nášho tímu - máme žltý a biely dres pre Contadora, tretie miesto Levi Leipheimera, víťazstvo v súťaži tímov a dve etapové prvenstvá. Čo viac sme si mohli želať. Je to neuveriteľné a bláznivé," vyhlásil Armstrong, ktorý víťazného Contadora považuje za veľký talent a všestranného jazdca. Podľa jeho názoru môže 24-ročný Španiel na Tour ešte dosiahnuť veľmi veľa. "Musím byť na všetkých len hrdý. Celý tím ukázal, že je najlepší na svete. A keď sa teraz pozriete na Contadora, vidíte v ňom budúcnosť cyklistiky. Je to komplexný jazdec, vie jazdiť v kopcoch, idú mu časovky. Som naňho hrdý a verím, že Tour vyhrá ešte niekoľkokrát," tvrdil Armstrong.

TdF: "Tour de euro" pre Discovery Channel

PARÍŽ 30. júla (SITA) - Cyklistický tím Discovery Channel sa stal víťazom pomyselného "Tour de euro" na 94. ročníku pretekov Tour de France. Vďaka prvému, tretiemu a ôsmemu miestu v celkovom poradí, víťazstvu v súťažiach mladých jazdcov a tímov, etapovým umiestneniam a dvom čiastkovým prvenstvám si zoskupenie, ktorého spoluvlastníkom je aj Lance Armstrong, odváža z najväčších pretekov sveta celkovo 723 240 eur, čo je o takmer 500-tisíc viac ako v tabuľke príjmov druhým tím Predictor Lotto (235 060 eur). Lídrom príjmov medzi jednotlivcami je celkový víťaz Alberto Contador, ktorý za žltý dres získal celkovo 450-tisíc a za biely najlepšieho jazdca do 25 rokov ďalších 20-tisíc eur. Väčšinu z tohto balíka však 24-ročný Španiel neuvidí, keďže pôjde do tímovej kasy a na jeho konto poputuje len istá časť. Preteky Contador vyhral pred Cadelom Evansom o 23 sekúnd a keďže za 2. miesto je prémia 200-tisíc, v prepočte každá sekunda straty stála Austrálčana 1086,96 eura.
Na opačnej strane zoznamu príjmov je francúzsky tím Ag2r, ktorého jazdci si počas trojtýždňového trápenia zarobili 12 540 eur. Kým cyklisti Ag2r dostanú v priemere 1393 eur na hlavu, chlapci z Discovery si budú deliť okolo 80-tisíc eur.
Zatiaľ nie je isté, koľko dostane za umiestnenia na Tour de France tím Rabobank, ktorý mal vo svojom strede Michaela Rasmussena. Všetko bude závisieť od rozhodnutia UCI, ktorá bude posudzovať Dánov prípad a vyriekne aj prípadný trest.

Rebríček príjmov tímov na 94. ročníku Tour de France (zdroj cyclingnews.com):
1. Discovery Channel (USA) 723 240 eur, 2. Predictor-Lotto (Belg.) 235 060, 3. Team CSC (Dán.) 136 280, 4. Euskaltel (Šp.) 120 840, 5. Barloworld (V. Brit.) 114 950, 6. Quick.Step Innergetic (Belg.) 101 920, 7. Caisse d"Epargne (Šp.) 85 160, 8. T-Mobile (Nem.) 56 580, 9. Lampre - Fondital (Tal.) 46 450, 10. Française des Jeux (Fr.) 43 840, 11. Crédit Agricole (Fr.) 38 360, 12. Team Milram (Tal.) 37 180, 13. Gerolsteiner (Nem.) 33 980, 14. Liquigas (Tal.) 32 840, 15. Saunier Duval (Šp.) 28 060, 16. Bouygues Telecom (Fr.) 23 260, 17. Agritubel (Fr.) 15 040, 18. Ag2r (Fr.) 12 540

Dopingový expert Franke spochybnil víťazstvo Contadora

BERLÍN 30. júla (SITA, AFP) - Popredný nemecký expert v boji proti dopingu Werner Franke spochybnil víťazstvo Španiela Alberta Contadora na Tour de France. Len 24 hodín po tom, čo jazdec Discovery Channel prevzal do svojho vlastníctva na Elyzejských poliach žltý dres, Franke vyhlásil, že jeho víťazstvo bolo najväčším švindľom v športovej histórii. Franke sa podrobne zaoberá kauzou Operacion Puerto, v ktorej sa vlani objavilo aj Contadorovo meno. UCI však 24-ročného cyklistu po pár mesiacoch očistila.
Franke vlastní dokumenty, ktoré má údajne vo svojej aktovke, z vyšetrovania lekára Eufemiana Fuentesa, okolo ktorého sa celá Operacion Puerto točí. "Meno Contador sa objavuje na viacerých miestach súdnej a policajnej dokumentácie. Všetko sa však ukrylo pod koberec a meno Contador vyradili zo zoznamu obvinených ľudí," povedal pre televíznu stanicu ZDF Franke, ktorý údajne vlastní aj celý zoznam zakázaných látok, ktoré u Fuentesa užíval víťaz Tour de France. "Dostával inzulín, HMG-Lepori, čo je hormón na stimuláciu vylučovania testosterónu a tiež produkt na astmu pod menom TGN. Minimálne v Španielsku sú však všetky stopy už zahladené," uviedol Franke, ktorý mal v minulosti spor aj s Janom Ullrichom. Nemec sa pred súdom ohľadom jeho obvineniam z dopingu obhájil.
Contadora spájanie s dopingom rozčuľuje. "Bol som v zlom čase na zlom mieste, respektíve v zlom tíme. Moje meno sa nejakou náhodou ocitlo medzi dokumentmi spájanými s Operáciou Puerto, no Medzinárodná cyklistická únia (UCI) už svoju chybu napravila a vyčiarkla ma zo zoznamu. Cyklistický svet sa zbláznil a podozrenia číhajú všade. Teraz ležia na mne, pretože som prvý v celkovom poradí. Snažím sa s nimi vyrovnať, a ak to bude potrebné, odovzdám aj vzorku DNA, lebo viem, že nemám čo skrývať," uviedol ešte počas Tour de France Contador.

Ďalším dopingovým hriešnikom na TdF Španiel Mayo

MADRID 30. júla (SITA, AFP) - Ďalším dopingovým hriešnikom na 94. ročníku cyklistických pretekov Tour de France je španielsky vrchársky špecialista Iban Mayo. Cyklista tímu Saunier Duval mal pozitívny test na EPO. Oznámilo to vedenie družstva Saunier Duval, ktoré okamžite 29-ročného Španiela suspendovalo. Mayo skončil na Tour de France 2007 na 16. mieste, v 8. etape do alpského Tignes bol druhý. "Tím Saunier Duval dostal od Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI) správu, že Ibana Maya pozitívne testovali 24. júla voľného dňa Tour de France na EPO," uvádza sa v stanovisku tímu na jeho internetovej stránke. Ak bude pozitívna aj opakovaná B-vzorka, Saunier Duval Španiela okamžite prepustí.
Na Tour de France mali v jej priebehu pozitívne dopingové testy dvaja cyklisti - Alexander Vinokurov z Kazachstanu sa previnil krvným dopingom, Talian Cristian Moreni mal zvýšenú hladinu testosterónu.
Mayovo meno sa s dopingom neobjavilo prvýkrát. Už na tohtoročnom Giro d´Italia sa objavili správy, že by Španiel mohol dopovať. Špekulácie o testosteróne však UCI odmietla a oznámila, že dopingové pravidlá neporušil, keďže má od lekárov potvrdenie, že jeho telo na základe genetickej informácie produkuje viac mužského pohlavného hormónu.

MS by mohli znamenať obrat v boji proti dopingu

BERLÍN 30. júla (SITA, AFP) - Septembrové majstrovstvá sveta v cestnej cyklistike v nemeckom Stuttgarte (25. - 30. septembra) by podľa prezidenta Nemeckej cyklistickej federácie (BDR) Rudolfa Scharpinga mohli znamenať obrat v boji proti dopingu. "Na šampionáte bude bezprecedentný počet dopingových kontrol pred i po pretekoch. Stuttgart bude príkladom pre iné podujatia," povedal Scharping, bývalý minister obrany Nemecka vo vláde Gerharda Schrödera. V poslednom čase sa objavili informácie, že by svetový šampionát v cestnej cyklistike možno zrušia. Scharping si myslí, že by to bola veľmi zlá správa. "Postihlo by to iba jazdcov a divákov. Počas posledných dní sa objavili dobré signály zo strany nemeckých a francúzskych tímov, ktoré sa spojili v boji za čistotu v športe," dodal Scharping.
report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Reportáž: Blinduro Podzim 2023 – back to the roots

Reportáž: Blinduro Podzim 2023 – back to the roots

Enduro je pre mňa v porovnaní s inými MTB disciplínami oveľa viac o komunite a užívaní si prírody a života s partiou na bikoch.
Reportáž: UCI Gran Fondo Tre Valli Varesine 2023 - hranica medzi úspechom a neúspechom

Reportáž: UCI Gran Fondo Tre Valli Varesine 2023 - hranica medzi úspechom a neúspechom

Podarí sa mi splniť môj cieľ a kvalifikovať sa na majstrovstvá sveta 2024 v kategórii Masters?
keyboard_arrow_up