Zdroj: pinarello.com

Najnovší prírastok v rodine značky vyzerá v podstate ako legendárna Dogma, no bližší pohľad prezradí viac. Prince je späť.

Modely Dogma už netreba veľmi predstavovať a uvidíte na nich brázdiť flotilu tímu Sky, ktorý v nedávnom čase ovládol ďalšie 2 Grand Tours. Tieto bicykle sú známe najmä pre svoju univerzálnosť a výborné jazdné vlastnosti v podstate na každom profile tratí. Veľmi podobné charakteristiky má nový model Prince, ale v o niečo dostupnejšom prevedení a ak nemáte v pláne zrovna účasť na Tour, môže byť zaujímavou voľbou.

Pinarello nikdy nepatrilo medzi bicykle s najlepším pomerom ceny a „úžitkových“ vlastností, čo samozrejme platí aj pre najvyššie modely. Nový Prince chce ponúknuť niečo z najvyššieho poschodia v o niečo dostupnejšom kabáte, pričom zdieľa väčšinu top technológií a konštrukčných prvkov. V podstate dopĺňa modelový rad Gan, resp. stojí kúsok nad ním a nájdete ho v 3 prevedeniach - ako Prince, Prince FX a Prince Disk. Ak sledujete vývoj značky Pinarello, viete, že názov Prince už tu bol a teraz prišiel jeho čas opäť.


Prince FX – skoro ako kráľ

Jedná sa o vlajkovú loď celého modelové radu, kde základným materiálom je opäť high-tech karbón s označením T900. Samozrejmosťou je asymetrické prevedenie, ktoré napomáha rozloženiu síl pôsobiacich počas jazdy, čo už je doslova overená klasika a tento trend je pre značku charakteristický. Navyše si berie poriadnu inšpiráciu od kráľa - Dogmy F10. Vpredu nájdete vidlicu ONDA doplnenú o typické výčnelky FORK FLAP zlepšujúce aerodynamiku prednej časti podobne ako u F10.

Taktiež spodná rámová trubka má profil Flat Back s upravenou aerodynamikou okolo košíkov (navyše sú na výber vždy 2 polohy pre každý) a nechýba E-Link dizajn pre ľahké umiestnenie radiacej jednotky Shimano Di2 (junction box). Stále môžete využívať aj služby mechaniky vďaka Think2 prevedeniu. Pritom Prince FX ponúka ešte o niečo väčšiu integráciu s vidlicou v oblasti hlavovej partie. Celok je ladený výrazne aerodynamicky a inšpirácia je opäť jasná. Užívateľov určite poteší aj závitové stredové zloženie.


Jedným z najväčších vylepšení je možnosť nasadenia plášťov v šírke 28c (väčšinou je to u Pinarella 25c) s dostatočnou rezervou, čo výrazne zvyšuje univerzálnosť použitia a najmä v prípade nie zrovna ideálnych ciest. V kombinácii s osvedčenou geometriou tak dostávate do rúk celok vhodný ako na preteky, tak každodenné náročné tréningy.

Čo sa týka geometrie, je podobná ako u F10, ale s tým, že hlavová partia je cca o 5 mm vyššia. Pritom sa samozrejme nejedná o žiadny „výletný“ špeciál. Prince má stále potenciál pre použitie na top úrovni, s čím súvisí najmä možnosť ľahko dosiahnuť aerodynamický posed. K dokonalému prispôsobeniu smeruje aj možnosť výberu z celkovo až 11 veľkostí plus 4 doplnkové, ktoré sa triafajú presne medzi a sú označené ako Easy Fit.


Prince a Prince Disk – o niečo dostupnejšie

V podstate všetko zostáva rovnaké ako pri verzii FX, no v prípade tejto dvojice je použitý karbón s označením T700, čoho výsledkom je teda nepatrne vyššia hmotnosť. Na charakteristickom jazdnom prejave to neuberá, stále sa jedná o dokonale presné vedenie stopy bez ohľadu na rýchlosť. Model s kotúčovými brzdami je postavený na štandarde Flat Mount a doplnený o pevné osky. Spolu s 28 mm plášťami sa tak stáva nástrojom skutočne do každých podmienok, bez ohľadu na stav vozovky a dĺžku klesania.


Prince je v názvosloví značky opäť a mieri poriadne vysoko v rámci najnovších trendov. Na prvý pohľad pripomína stroje jazdcov tímu Sky a rovnako zdieľa väčšinu „vychytávok“ a technológii. Tlačí cenu nižšie a môže sa stať dokonalým strojom na preteky, aj každodenný tréning. Pritom sa stále jedná o šperk so svojím jasným rodokmeňom. Viac informácii nájdete na stránke davorin.sk.

[Foto na úvode: pinarello.com]

info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Pinarello séria X a nová Dogma X - to najlepšie na dlhú jazdu PR článok

Pinarello séria X a nová Dogma X - to najlepšie na dlhú jazdu

Nové modely od Pinarella s označením X sú na svete a ich hlavná prednosť je pohodlnejší posed a komfort. A ešte aj dobre vyzerajú.
Pinarello novinky 2023 - nové, dostupnejšie a aj elektrické modely

Pinarello novinky 2023 - nové, dostupnejšie a aj elektrické modely

Nový modelový rad F a X zjednodušuje názvoslovie a správnu záťaž ustráži hybridné NYTRO.
Giant TCR - 28 rokov pretekárskych ambícií PR článok

Giant TCR - 28 rokov pretekárskych ambícií

Giant, jeden z lídrov v cyklistických technológiách, predstavuje už 10. generáciu svojho ikonického radu cestných bicyklov TCR. Čo sa dá ešte vylepšiť na vylepšenom?
keyboard_arrow_up