Vredestein – holandský špecialista na plášte

Značka Vredestein pôsobí na trhu pneumatík už vyše 100 rokov. Prirodzene, jej prvé počiny nespadali do kategórie cyklistických plášťov, no v súčasnosti má v tomto segmente naozaj širokú a kvalitnú ponuku.

V kolekcii plášťov sa nachádza cestná, krosová, horská a najnovšie aj „e-bike specific“ kategória. Aj napriek tomu, že sa s ich plášťami nestretávame na každom kroku, ich kvalita rozhodne nezaostáva. Dôkazom toho sú aj úspechy Sini Frei, ktorá na minuloročných majstrovstvách sveta v crosscountri získala 2 zlaté medaile. Spoločne s Ninom Schurterom a Jolandou Neff zvíťazili v pretekoch tímov, pod vlajkou Švajčiarska. Vo svojej kategórii následne vyhrala aj preteky žien do 23 rokov. Jej voľbou boli plášte Spotted Cat, výborne pracujúce na prašnom a kamenistom podklade.

MTB

Asi najzaujímavejším artiklom sú horské plášte. Poväčšine sa zameriavajú na XC alebo AM, nezahŕňajúc „gravity“ disciplíny. Základ týchto MTB pneumatík je tvorený vláknami s TPI 120, čo plášťom poskytuje nízku hmotnosť, a spolu so zmesou gumy, tvorenou tromi rozdielnymi tvrdosťami, im poskytuje vynikajúce jazdné vlastnosti.

Pre rýchle okruhy a suché podmienky s pevným podkladom sú najvhodnejším kandidátom Spotted Cat v klasickej verzii, alebo s prívlastkom Superlite a Desert Wolf. Prvý menovaný je svojou hmotnosťou pod 500 g v šírke 2,2“ pre 29“ zameraný pre výkonnostných cyklistov. Dostupné sú aj verzie pre 27,5-palcové kolesá, ako aj úprava pre bezdušové kolesá. Nechýba viazmesové prevedenie TriComp X Technology® a ochrana proti defektom. Desert Wolf je určený pre pohodovejších cyklistov, vyžadujúcich lacnejší ekvivalent s robustným základom, pričom ho nájdete v širokom rozpätí rozmerov vrátane 26, 24, 20 či 16-palcových. Jeho vlastnosti dopĺňa rýchla zmes SEC® a ochrana Basic Protection®.


Pre čiastočne tvrdšie podmienky, voľnejší terén s dávkou vlhkosti, je tu široký rad Black Panther vhodný aj na náročné XC/maratóny a traily. Viacero druhov, napríklad Superlite, Xtreme, Xtrac alebo Xtreme-Heavy Duty sa kvalitatívne odlišujú špecifickým výkonom v teréne. Od verzie Black Panther Superlite po Black Panther Xtreme Heavy Duty sa pohybujeme na intervale od spevnenejších podmienok k voľnému povrchu, obsahujúcemu blatisté podložie, s čím narastá aj odolnosť plášťa.

Verzia Xtreme je pripravená odolávať nepriazni počasia, ako aj povrchu, a to vďaka technológii Basic Protection®, čo je integrovaná ochrana plášťa proti defektu ako aj TriComp X Technology® ktorá zaručuje maximálny grip po stranách plášťa a nízky valivý odpor v strede. Naopak, pre suchšie, ale súčasne štruktúrované povrchy, sa hodí verzia Xtrac. Vo verzii Superlite očakávajte zníženú hmotnosť, avšak nie na úkor odolnosti. Všeobecne sa hmotnosť týchto modelov pohybuje od necelých 500 g (Superlite) až na hodnotu takmer 800 g (HeavyDuty). Dostupný je vo verziách 26, 27,5 a 29 podľa prevedenia, v jednotnej šírke 2,20" a prevedení klasik alebo Tubeless ready. Všetky modely Black Panther sú dodávané v skladacej verzii s kevlarovou pätkou, okrem Black Panther 26x2.0, ktorý je ako jediný dodávaný s drôtenou pätkou.

Model Bobcat je plášťom do najtvrdších podmienok, ideálny pre použitie v štýle all-moutain. Ponúkaný je v 26, 27,5 alebo 29-palcovom prevedení v šírke 2.35, aj s možnosťou odolnejšej úpravy HD - heavy duty, i vo variante pre bezdušové systémy. Všetky verzie sú dostupné len s kevlarovou pätkou. Použité technológie Basic Protection® a trojzmesová úprava, rovnako ako pri modeli Black Panther, zvyšujú jeho výkon. Hmotnosť tohto modelu je na slušnej úrovni a pohybuje sa v rozpätí od 710 do 850 g.


Cestná cyklistika

Cestné plášte doplnil v nedávnej dobe unikátny model Fortezza Flower Power, ktorý je špecifický materiálom, vyplývajúcim už z jeho názvu. Základom pre tento plášť sú púpavy, konkrétne ich korene, z ktorých sa získava prírodná guma. Nevšedný projekt dozaista stojí za pozornosť.

V ponuke má Vredestein 3 druhy plášťov s rôznymi moduláciami. Najvyšším je Fortezza Senso a v úprave Superiore, je určený pre ozajstných profíkov. Ponúka sa v šírke 23-28 mm, čím v spojení s hodnotou 320 TPI dosahuje výbornú hodnotu hmotnosti - 220-280 g a skvelé jazdné vlastnosti. Ďalšou verziou je Fortezza Senso All Weather, ktorá patrí medzi najobľúbenejšie, vďaka širokej ponuke rozmerov, vynikajúcemu pomeru ceny a kvality a rôznym farebným prevedeniam.


Okrem nej sú pri modeli Fortezza Senso dostupné variácie: Fortezza Senso T All Weather - preteková galuska s špičkovými vlastnosťami na vlhkom povrchu či jej verzia Tri - ktorá má miesto latexovej duše butylovú, pre vyváženejší pomer odolnosti a valivého odporu. Vezia Xtreme Weathers sú plášte pre tých, ktorí požadujú výborné hodnoty jazdných vlastností, odolnosti a výdrže v náročných podmienkach.

Strednou cestou je model Freccia, disponujúci variantom T v podobe galusky v jedinom rozmere 23 mm a Nechýbajú ani kevlarová verzie plášťov pre pohodovejších jazdcov v rozmeroch 23,25 a 28mm.

Posledným radom v kolekcii je Fiammante, určený pre rekreačných cyklistov. Svojou vysokou odolnosťou prevyšuje o niečo vyšší valivý odpor. S kevlarovou alebo drôtenou pätkou, vo viacerých šírkach a farebných vyhotoveniach, sa dostávame na hmotnosť v rozmedzí 295 až 415 g.


V prípade cestných plášťov a galusiek Vredestein nemôžeme opomenúť špecifickú technológiu Curve Controle System®, ktorú táto firma používa. Základom je integrovaný behúň a špeciálna zmes gumy po stranách plášťa, čo zaisťuje, že takýto plášť si svoj oblý tvar udržuje omnoho dlhšie, ako konvenčné plášte, pretože sa opotrebúva rovnomernejšie bez vzniku rovnej plôšky na stredovej časti behúňa. To poskytuje plášťu excelentný výkon v zákrutách, na suchom i mokrom povrchu počas celej životnosti. Túto technológiu nájdete na modeloch Fortezza a Freccia rovnako ako aj trojicu zmesí gumy TriComp Technology®.

I keď sa ponuka Vredestein neprezentuje desiatkami špecifických plášťov, ich dlhoročné skúsenosti v obore, ako aj vo svetovom pohári, sú neklamnou predzvesťou kvality. Rovnako je rozdelenie modelov jasné a určené pre väčšinu podmienok, pričom plášte nájdete vždy v jednej kvalitatívnej verzii. Ostáva teda na každom jazdcovi vybrať si ten najvhodnejší podľa svojich prianí a potrieb. Dovozcom značky Vredestein na Slovensko je SK Profi Bike.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Test: VAUDE Virt Softshell II – multifokál medzi nohavicami?

Test: VAUDE Virt Softshell II – multifokál medzi nohavicami?

Sú softshellové nohavice Virt II skutočne natoľko univerzálne ako vyzerajú? Aký typ cyklistu ich ocení najviac?
Plášte pre štrkolety, žiletky aj enduro mašiny PR článok

Plášte pre štrkolety, žiletky aj enduro mašiny

Každá disciplína si vyžaduje rôzne obutie, o podmienkach ani nehovoriac a preto prinášame niekoľko tipov. Tak ktorý si dnes zvolíš ty?
Plášte a výbava do náročných podmienok – ani počasie ťa nezastaví PR článok

Plášte a výbava do náročných podmienok – ani počasie ťa nezastaví

Ak patríš medzi bikerov, ktorí jazdia bez ohľadu na to, či sa práši, celý bike bude olepený blatom alebo vonku padá sneh, musíš zvoliť vhodný „setup“ tlakov a plášťov.
keyboard_arrow_up