Test: Nanopack4Bicycle – Moderné nano technológie v praxi

Nano technológie v cyklistike? Ako to funguje a aký to má vlastne účinok? Oplatí sa do niečoho takého investovať? Verte či nie, môže to byť aj darček pre fanatického cyklistu. Čítajte ďalej a dozviete sa prečo...

Nano sem, nano tam, každý sa už s nejakou nano aplikáciou určite stretol. Prvýkrát som sa s nano časticami a ich použitím v praktickom živote stretol v autopriemysle. Kúpil som si špeciálny nano ostrekovač, ktorý po nanesení na čelné sklo auta vytvoril „nano vrstvu“, a tak ste nemuseli vôbec používať stierače a kvapky dažďa samé stekali dolu, či hore sklom. Tekuté stierače. Určite ste už o tom počuli.

Chvíľu ma to bavilo, ale po čase boli staré dobré stierače znovu zapnuté. Potom samozrejme rôzne druhy impregnácie, s ktorými sa stretávame v turistike. Na topánky, na oblečenie, na stan... na všetko čo chceme, aby bolo nepremokavé. Naposledy mi ponúkli „nano nástrek“ na nové auto. Že sa bude ľahšie umývať a tie nečistoty sa nezažerú do laku a zídu veľmi rýchlo dole. Kto by nechcel mať krásne a lesknúce sa auto? A stále? A tak som zainvestoval.


A dnes vyskúšame, či niečo podobné funguje aj na bicykli. Totiž podobnú nano vrstvu si môžete vytvoriť na svojom bicykli aj vy. Znie to fakt zaujímavo. Veď keď už máme to 21. storočie. A aby ste nemuseli vyhadzovať peniaze vy, tak som to otestoval ja za vás. Poďme teda nano... pardón, na to.

Značka Nano4you ponúka rôzne „nano“ veci. V kategóriách dopravných prostriedkov, v záhrade, v dome, pri športových aktivitách, v exteriéri a v miliónoch ďalších. Nano svet je fakt obrovský. Jednoducho povedané, všetko, čo chcete ochrániť od vonkajšieho vplyvu, môžete pokryť nano vrstvou. Či už je to auto, bicykel, solárne panely, keramiku v kuchynskej linke, okuliare alebo aj kravatu.

V našom bicyklovom svete ponúka Nano4you celkom premyslené sety produktov. Balíčky, ktoré obsahujú viacero komponentov, ktoré by sa vám hodili. My sa pozrieme na balík nazvaný Nanopack4Bicycle Revolution. Komplikovanejší názov už asi vymyslieť nešlo.


Bohaté balenie

Čakal som darčekový kôš. A prišla futuristická kapsula, s povrchom ... s takým nano povrchom. Čierny valec s nano štruktúrou, v ktorom očakávate jeden veľký produkt. Po jeho otvorení však vyberáte veci ako kúzelník z klobúka.

Textilnú utierku, špongiu, tri druhy utierok, štyri druhy rôznych sprejov a fľaštičiek, čistiacu handričku, čierne kúzelnícke rukavice a návod na použitie. A ešte som zabudol na set nálepiek, ktorý je krásne zrolovaný po obvode nádoby tak, že si ho všimnete na poslednú chvíľu. Fúha. Veru riadna porcia vecí. Čo s tým všetkým ideme robiť?


Najprv si nasadíte čierne rukavice. Ako v tom horore. Potom je povrch bicykla nutné dôkladne umyť šampónom. Ako vidíte na fotkách, pomohol som si akoukoľvek fľašou (v mojom prípade 1.5 l), do ktorej som nalial podľa návodu 10 ml šampónu a poriadne premiešal. Šampónom dodaným v balení samozrejme. Následne musíme povrch odmastiť, aby nano častice dobre chytili a nebol na ráme alebo bicykli zvyšok šampónu alebo špiny. Čistič rozprášime a dôkladne vyleštíme.

Až potom môžeme nanášať nano častice z prípravku NanoPaint. Ale pozor! Musíme to robiť v suchom prostredí, bicykel nesmie byť vystavovaný vode najbližšie 4 hodinyminimálne 24 hodín po aplikácií nesmie dôjsť k mechanickej záťaži. Takže ideálne večer, dva dni pred jazdením. Necháme vyschnúť a môžme ísť o dva dni testovať.

V balení máte k dispozícii aj olej pre čistenie a premazanie reťaze, protizahmlievací obrúsok na okuliare a čistiace obrúsky na ošetrenie povrchov ešte pred nanášaním nano vrstiev.

Olej je zaujímavý aj tým, že nie je to typický bicyklový olej. Je to trochu špeciálny čistiaci, mazací a konzervačný prípravok, spĺňajúci aj americké vojenské normy (MIL-PRF-63460E). Nemal by zanechávať mastný film a je podľa výrobcu najvyššou možnou ochranou proti opotrebovaniu, nečistotám a vlhkosti (vrátane slanej vody). Naozaj?

Práve teraz, ak si neťukáte na čelo, kto by toto predsa robil... tak ste ten správny cyklistický fanatik. A presne pre vás to je určené. Ale dosť bolo rečí, poďme otestovať tú nano vrstvu.


Nano test

Aby som sa presvedčil na vlastné oči, ako to funguje, tak som naschvál nastriekal nano vrstvu iba na spodnú rámovú trubku a jednu, pravú nohu vidlice. Tým pádom uvidím, či je skutočne ten prípravok niečoho hoden a aký efekt pri zastriekaní špinou zanechá. Prípadne, či sa bude bicykel lepšie čistiť.

V týchto horúčavách a suchom, prašnom prostredí som si veru na seba ušil búdu. No kde ja nájdem nejaké mláky či mokrý povrch na trailoch? Preto po dlhom jazdení som v prvom kroku oblial bicykel dostupnou vodou z fľaše a rezervoáru. Po 24 hodinách nástrek nano častíc stále fungoval.

Ako vidíte na fotkách, na spodnej rámovej trubke sa tvorili kvapky vody a rám si zachovával svoju matnú farbu. Tu sa musím zastaviť. Už po aplikácii mi udrelo do očí, že nano vrstva je najvhodnejšia na matné rámy. Prečo? Tí čo ich máte, to poznáte veľmi dobre. Nebodaj v karbóne. Každý dotyk, každá špina je na tom vidieť.

Ja som po čase zanevrel na myšlienku, že bude rám niekedy ešte vyzerať ako za novoty. Ale tento nano nástrek ma presvedčil o opaku. Skutočne žiadne odtlačky. A vyzerá tá matná čierna krásne čisto.

Teplo a sucho som využil aj na test oleja SuperCor. Dávkovač má praktický uzamykací uzáver, avšak rýchlo som zistil, že to nie je rozprašovač, ale rozstrekovač. Preto je treba mieriť ten úzky a silný prúd iba na reťaz. Inak môžem olej len pochváliť, žiadne nečistoty nelepí a maže jedna radosť. Aj po tom prašnom výjazde nezostalo na reťazi nič vidieť a žiadne cvrlikanie nebolo počuť.


Špinavý zábal vs nano vrstva

Na druhý deň zapršalo a celý šťastný som sa vybral do lesa hľadať mláky. Našiel som. Nemohol som vyzerať normálne pre okoloidúcich, ako desať krát za sebou prehádzam tými istými mlákami dookola a špliecham blato a špinavú vodu okolo seba. Ako malý chlapec. No vďaka tomu môžete na fotkách vidieť, že nano vrstva vyhrala a špinavá voda znovu vytvorila len kvapôčky, ktoré zostali na povrchu. Na porovnanie sedlová trubka a vlastne zbytok bicykla vyzeral strašne. Špinavo.


Po príchode na parkovisko som si povedal, že zvyšnú vodu použijem na aspoň aké také opláchnutie bicykla. Na moje prekvapenie, stačilo obliať spodnú trubku a špina stiekla. Zvyšok bicykla po obliatí trošku zmokol, ale špinavé trubky zostali. Posledný test som si nechal doma na záhrade. Vzal som hadicu a iba vodou som ostriekal celý bicykel. Nano vrstva zas vyhrala, ako inak.

Zvyšok bicykla na prvý pohľad, kým bol ešte mokrý, vyzeral čisto. Ale po vyprchaní a vyschnutí vody sa pravda ukázala. Jemná špina zostala. Okrem tej spodnej rámovej trubky. Veď pozrite fotky, uvidíte.


Zhrnutie

Ako som spomenul v úvode, takéto nano ošetrenie bicykla nie je pre každého. Mňa to ale veľmi oslovilo z viacerých dôvodov. Preukázateľne to funguje. Udrží mi to vzhľad nového rámu presne taký, po akom som túžil. Bude sa mi ľahšie umývať a špina bude doslova odpadávať. Na druhej strane, bude treba vrstvu po istom čase znovu nastriekať.

Dočítal som sa, že nano častice zvyknú vydržať 3 týždne až 8 mesiacov. Podľa povrchu, podľa námahy materiálu, prípadne kyslosti prostredia. Avšak podľa výrobcu, oproti bežným impregnáciám by mal tento nano nástrek vydržať 24 až 60 mesiacov. Neviem ako vás, ale mňa Nano4you presvedčili. Asi som cyklista – fanatik. A vy?


Plusy:

  • Skutočne bohaté balenie - set vhodný ako darček pre cyklistu.
  • Funguje to!
  • Veľmi vhodná ochrana rámu najmä pre matné laky.
  • Dobrý návod a vysvetlenie použitia každého komponentu.
  • Biologicky odbúrateľný NanoShampon a NanoCleaner.
  • Samolepky.

Mínusy:

  • Potrebná precíznejšia aplikácia nano vrstvy.

Cena balíka Nanopack4Bicycle Revolution sa pohybuje okolo 42 € a viac informácií o nano technológiách od značky Nano4you nájdete na tomto odkaze.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Dublinboy 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Kärcher OC 6-18 Premium – už neumývajte bicykle v kúpeľni

Test: Kärcher OC 6-18 Premium – už neumývajte bicykle v kúpeľni

Veľkorysé riešenie, ktoré má dostatočnú zásobu vody a výdrž batérie aj pre tých, ktorým pri umývaní záleží na detailoch.
Test: Kärcher OC3 Foldable – keď je niečo malé aj veľké súčasne

Test: Kärcher OC3 Foldable – keď je niečo malé aj veľké súčasne

Máte radi kompaktné a pritom funkčné veci? Aj vo svete čistenia bicyklov sa nájdu zaujímavé riešenia, pričom ako vždy platí, že všetko má svoje výhody aj nevýhody.
Ako čistím bicykel, keď nemám kde?

Ako čistím bicykel, keď nemám kde?

Nebývam v rodinnom dome, ale v klasickom paneláku. Možno jedna z najčastejších otázok, aké od vás za tie roky dostávam, znie: ako a kde čistím bicykel? Tak sa na to pozrieme bližšie.
keyboard_arrow_up