Farebné kombinácie Pinarella Dogma F10 - rozhodne žiadna nuda

Dlhoročné skúsenosti talianskej značky Pinarello siahajú až do doby 60. rokov minulého storočia, kedy Giovanni “Nani” Pinarello vyrobil svoj prvý bicykel a úspech na seba nenechal dlho čakať.

V roku 1975, po výhre Gira d’Italia pretekárom jazdiacim na Pinarelle, stúpol záujem o túto značku exponenciálne. Väčší dopyt znamenal potrebu vytvárať originálne spracované rámy. V súčasnosti je zrejmé, že sa na tvaroch bicyklov Pinarello podpísal technologický vývoj. Dôkazom toho je aj tohtoročný model Dogma F10. Jeho história siaha do roku 2004, kedy sa prvýkrát objavil vyrobený z magnézia.

Cez model 60.1 a 65.1, na ktorom zvíťazil Bradley Wiggins na Tour de France v roku 2012 a Chris Froome o rok neskôr, sa dostávame k verzii F8 zo sezóny 2014, ktorá svojím asymetrickým tvarom trubiek zmenila pohľad na vtedajšiu (a aj terajšiu) konštrukciu rámu. Pinarello deklarovalo skoro 50% zvýšenie aerodynamických vlastností rámu oproti 65.1.

Pokrok však ani v tomto prípade na seba nenechal dlho čakať. 2017 bol rokom novej Dogmy F10, tuhšej, aerodynamickejšej a ľahšej. Okrem technológii sa však pozornosť vždy upriami aj na farebné prevedenie. S ním súvisí aj jeden dôležitý fakt, a to, že aj farba jazdí. Jedna farba je málo, o tom sa snáď nediskutuje. Ale koľko farieb naozaj stačí? V ponuke Pinarella pre model Dogma F10 sa vyskytuje hneď niekoľko, nie vždy len jednofarebných možností:

Dogma F10

Ak máte radi kombináciu čiernej a červenej, zaiste nepohrdnete farebnou schémou BLACK LAVA.


Jeho náprotivkom vo výraznejšom prevedení je RED MAGMA.



Konzervatívnejším zákazníkom Pinarello ponúka dočierna ladenú Dogmu so strohým názvom BoB.


Vo farebnom spektre budeme postupovať od červenej smerom ku kratším vlnovým dĺžkam, až sa dostaneme k žlto-zelenej kombinácii, dopĺňajúcej v základe čierny rám FLUORITE.


Ešte o niečo bližšie ultrafialovému koncu spektra prichádza farba vhodná do prímorských oblastí, v ktorých nepochybne splynie s okolím. Nazýva sa DIAMOND BLUE.


Dogma F10 Disk

Obdobou klasickej F10 je jej alternatíva s kotúčovými brzdami. Jej farebné kombinácie sa poväčšine zhodujú s klasickým modelom F10.


Dogma F10 X-Light

Šperkom výkonnostnej cyklistiky sa stal model X-Light. Ako je patrné už z názvu, dominantnou charakteristikou je nízka hmotnosť. 760 g (rám vo veľ. 53) predstavuje hranicu tuhosti a komfortu. Farebné vyhotovenie spolieha na čierny základ s menšími prvkami modrej a bielej farby.


Dogma F10 Team Sky

Pinarello sa pýši možnosťou podporovať tím, akým je Sky. Na jeho počesť vytvorili originálne ladenú farebnú kombináciu, prislúchajúcu práve ich charakteru.



Keď sme sa dostali až do oblasti profesionálnej cyklistiky, ukážeme si sfarbenia víťazného stroja tohtoročnej Tour de France, Dogmu Gerainta Thomasa zo Sky. Ten osedlal hneď dve kombinácie: decentnejšie ustrojený model Dogma F10 so žltými prvkami vo forme nápisov na dolnej rámovej trubke.


V závere sa mu však dostalo aj výraznejšieho charakterizovania jeho pozície na čele Tour. Kompletne do žlta ponorený stroj nezanechal nikoho na pochybách o tom, kto je jeho majiteľom.


Okrem Tour de France, Team Sky dominoval aj na Giro d’Italia, úspechom víťazného Chrisa Frooma. Dizajnéri Pinarella nezaháľali a aj pre túto udalosť zrealizovali špeciálnu farebnú alternatívu - Dogma F101 - Giro d’Italia 2018.


MyWay

Ak sa vám žiadna farebná kombinácia nepozdáva, netreba zúfať. Pinarello pripravilo vlastný program s názvom MyWay, v ktorom si zákazník dokáže svojpomocne vytvoriť dizajn rámu k svojej spokojnosti. Od hlavnej farby rámu, cez menšie detaily na hornej rámovej trubke, vidlici, nápisov,... je to len na vašej fantázii. Akákoľvek farba bude zdobiť F10, vždy bude šperkom na cestách.



Dovozcom značky Pinarello na Slovensko je Davorin a viac informácii nájdete aj na tomto odkaze.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Pinarello séria X a nová Dogma X - to najlepšie na dlhú jazdu PR článok

Pinarello séria X a nová Dogma X - to najlepšie na dlhú jazdu

Nové modely od Pinarella s označením X sú na svete a ich hlavná prednosť je pohodlnejší posed a komfort. A ešte aj dobre vyzerajú.
Cestné bicykle do 3 000 € - prvé kilometre s radosťou PR článok

Cestné bicykle do 3 000 € - prvé kilometre s radosťou

Tritisíc eur je suma, za ktorú si už dokážeš zaobstarať naozaj slušný cestný bicykel. Aké modely stoja za zváženie?
Pinarello novinky 2023 - nové, dostupnejšie a aj elektrické modely

Pinarello novinky 2023 - nové, dostupnejšie a aj elektrické modely

Nový modelový rad F a X zjednodušuje názvoslovie a správnu záťaž ustráži hybridné NYTRO.
keyboard_arrow_up