Dianie na Vuelte počas druhého bloku

La Vuelta je v plnom prúde a práve prebiehajúci druhý blok začína dotvárať celkovú charakteristiku, tým sú samozrejme kopce. A to veľké... Pozrime sa na doterajšie dianie a očakávania v nasledujúcich etapách španielskej krásky.

Boj o červený dres

V červenej farbe sa skrýva čosi temperamentného, energického a nespútaného. Presne to je charakteristické aj pre španielsky národ. Severná časť Pyrenejského polostrova, osídlená Baskami, to len podtrhuje. Tento fakt sa preniesol aj do boja o tohtoročné víťazstvo v celkovej klasifikácii. 


Vďaka prológu bol po prvom dni v červenom Dennis (BMC), ktorému na „krk" dýchal Kwiatkowski (Sky) s odstupom len 6 sekúnd. Poliak sa ale nemusel veľmi zapodievať myšlienkou straty, keď už v nasledujúcej etape prevzal červený dres z rúk Austrálčana. Tím Sky hrdo prezentoval tento úspech až do 5. etapy. V nej sa podarilo úniku úspešne predstihnúť pelotón v cieli až do takej mieri, že sa jeden z nich, Molard (FDJ), obliekol do dresu pre vedúceho pretekára. 6., 7., a ani 8. etapa, charakterizovaná ako rovinatá, nezamiešala poradím nijak výrazne. 

Až záverečná etapa prvého celku, organizátormi špeciálne vybraná pre túto príležitosť, definitívne ukončila vládu Francúza v červenom drese. Vrchársky dojazd bol totiž nad jeho sily a vo finálnom stúpaní bol v súčte časov na tom najlepšie S. Yates (Mitchelton-Scott), aj keď samotnú etapu vyhral King (Dimension Data). Oči pre plač ostali domácemu matadorovi, Valverdemu (Movistar), ktorý strácal na Yatesa len 1 sekundu. No ani samotná Top 10 si nemusí zúfať, keďže na posledného z nich má líder klasifikácie náskok len 48 sekúnd. Etapa číslo 10, po prvom odpočinkovom dni, nemala vplyv na poradie jazdcov.


Vrchársku klasifikáciu už od úvodných etáp vedie Mate Mardones (Cofidis), ktorý sa dokázal dostať do väčšiny úvodných únikov. Otáznikom nad jeho budúcim panovaním v držaní bodkovaného dresu je dostatok síl a pripravenosť na tie najväčšie kopce. Jeho náskok v súčasnosti je viac než dostačujúci, keďže oproti druhému Kingovi (Dimension Data), víťazovi dvoch etáp s cieľom na vrchole stúpania, má skoro dvojnásobný počet bodov (60).


Saganovi (BORA - hansgrohe) právom patrí zelený dres lídra bodovacej klasifikácie. Slovenský rodák si udržiava malý náskok dvoch bodov pred Valverdem (Movistar). Zaujímavé je, že Sagan nemá na svojom konte ešte ani jednu víťaznú etapu. Jeho bilancia hovorí o troch druhých miestach a jednom treťom, zatiaľ čo Španiel získal na svoj účet už 2 etapy. Tretie miesto drží Viviani (Quick-Step Floors), aj vďaka víťazstvu v 3. a 10. etape.


Predzvesť monumentálnych stúpaní

Po 2 000 zdolaných kilometroch, sa jazdci majú na čo tešiť. Trojica horských etáp ukončí prostredný, t.j. druhý blok. 13. etapa ich privíta veľmi vrelo, keď pre jej absolvovanie budú musieť zdolať dve stúpania prvej kategórie. Prvé, na méte 92 kilometrov pred koncom, nebude len krátkym výšľapom. 13 kilometrov s priemerom 5,8 % napovie čo-to o vývoji etapy. Cieľový kopec dostojí svojmu zaradeniu najmä patričným sklonom. Pozvoľný úvod okolo 3 až 7 % vystrieda 2 kilometrový záver až k 20 %.


Na severe Španielska sa zdržíme ešte hodnú chvíľu. 14. etapa nič nedaruje najmä tým nepripraveným. Vyše 20 kilometrový zjazd na 60 kilometri môže pôsobiť príjemne a uvoľňujúco, avšak opak je pravdou. Je len predzvesťou štyroch po sebe nasledujúcich stúpaní tretej a prvej kategórie. Posledné z nich, Alto les Praeres, privádzajúce jazdcov konečne do cieľa, môže mať pre niektorých z nich fatálne následky. 4 kilometre v priemernom (!) sklone 12,5%. Ak je očistec v posmrtnom živote naozajstný, tak toto je jeho stopercentná kópia. 


Tí, ktorí sa dožijú ďalšieho rána, to možno budú aj ľutovať. 180 kilometrov dlhá etapa ich prevedie opäť cez vychýrené stúpania. 15. etapa ich obsahuje „len" 4, s úvodným miernejším, hodnoteným 3. kategóriou. Avšak od 93 kilometra sa to začne. Mirador del Fito, v skratke 7,1 kilometra pri 7,7% sklone, po prvý krát. 131. kilometer, Mirador del Fito, po druhý krát. Takáto taktika od organizátorov nie je práve najvhodnejšia. Po dvoch náročných dňoch môže nastať situácia, v ktorej aj samotní jazdci budú pochybovať o tom, či toto stúpanie omylom nezdolávajú už druhý krát. Demotivačné tendencie sa prejavia naplno 12 kilometrov pred cieľom. Lagos de Covadonga, s priemerom 7,2 % zaiste vyčarí úsmev na tvárach jazdcov. Priemerný sklon určite zavádza, pretože na meranom úseku sa vyskytujú aj klesavé pasáže, ktoré ho len zmierňujú. Kritický bod je na deviatom kilometri, kde si jazdci hrabnú hlboko do zásob. Maximum s hodnotou vyše 20 % bude tým posledným, čo ich bude deliť od vytúženého voľného dňa.


Ani po tomto celku nie je všetkým dňom koniec. Po nich nasleduje veľmi zaujímavá časovka jednotlivcov s rovinatým profilom o dĺžke 32 km. Spomínať hádam už ani netreba predposlednú etapu, ktorá prevedie jazdcov cez 6 stúpaní. Nechajme sa prekvapiť, kto sa stane víťazom 73. ročníka La Vuelty.

Zdroj fotografií: Twitter, http://www.lavuelta.es
report_problem Našiel si v texte chybu?
scr@tch 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Vuelta a Espaňa 2022 - mladá krv opäť úraduje

Vuelta a Espaňa 2022 - mladá krv opäť úraduje

Úprimne sa rovno priznám, že Vuelta nikdy nefigurovala medzi pretekmi, na ktoré by som „čumel“ od začiatku do konca s tvárou prilepenou na televízore, vždy sa mi ušlo len pár etáp.
Tip na výlet: Je vám zima? Poďte sa zohriať na horúce Lanzarote

Tip na výlet: Je vám zima? Poďte sa zohriať na horúce Lanzarote

Dramatické scenérie, sopečná krajina, horúce slnko a svižný vietor. Cyklodovolenka na Lanzarote je ideálnym útekom do tepla počas chladných zimných mesiacov.
Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
keyboard_arrow_up