Bratislavské bicykle – nový bikesharing

Cestujte po Bratislave bez starostí a bez trčania v zápche - to je heslo nového projektu bratislavského bikesharingu.

Verejná požičovňa bicyklov spoľahlivo funguje v mnohých európskych metropolách už niekoľko rokov. V našom meste sa prezentovalo viacero pokusov o vytvorenie niečoho podobného,  vždy to však stroskotalo na vandaloch, nedostatočnom počte bicyklov, či komplikovanej užívateľskej registrácií. Spoločnosť Slovnaft v spolupráci s hlavným mestom a Dopravným podnikom Bratislava teraz prichádza s dlho očakávaným konceptom využívania verejných bicyklov – Slovnaft BAjk.


Ako na to?

Vypožičanie je veľmi jednoduché: stačí sa zaregistrovať cez online formulár na internetovej stránke, zaplatiť požadovanú sumu (tá sa líši podľa množstva a doby výpožičky bicyklov) a následne obdržíte 8-miestny SMS kód, ktorý slúži na odomknutie bicykla. Podľa online mapy si nájdete najbližšiu stanicu s voľnými bicyklami a môžete sa prepraviť na vami požadované miesto. Na záver je samozrejme potrebné bicykel vrátiť do jednej z určených staníc.


Momentálne sú do projektu zapojené štyri mestské časti: Staré Mesto, Nové Mesto, Ružinov a Petržalka. Dovedna je v prevádzke 73 dokovacích staníc a 550 žltých bicyklov. Zámerom je postupne zapojiť aj okrajové mestské časti, zvýšiť počet staníc na 90 a počet bicyklov na 750.


Ľudové ceny

V prvých mesiacoch je cena za používanie BAjkov 1 €. Za túto sumu užívateľ získa neobmedzený počet jázd v dĺžke trvania do 30 min a aj kredit 1 € navyše, pre prípad, že by stanovenú dobu presiahol. Po prečerpaní voľných minút sa účtuje poplatok 12 centov za každých 6 minút jazdy.


Žltý bicykel – nový prvok Bratislavy?

To, že bikesharing bol v Bratislave dlho očakávaný a veľmi vítaný, dokazuje už vysoký počiatočný záujem. Počas prvých troch dní sa do služby zaregistrovalo takmer 6 500 ľudí, spolu spravili viac ako 5 500 jázd a v uliciach mesta bolo 200 bicyklov z 550, ktoré sú momentálne k dispozícií. Počas tohto víkendu bola najvyťaženejšia stanica na Pribinovej ulici pri nákupnom stredisku Eurovea. 


Slovnaft BAjky sú výrazné a neprehliadnuteľné. Reklamu si robia takpovediac sami a už po pár dňoch prevádzky vidno na nich jazdiť ľudí nielen v centre mesta, ale napríklad aj na mieste aktívneho oddychu – Petržalskej hrádzi.

Už na prvý pohľad sú mohutné, ale manipulácia s nimi nie je náročná. Vážia okolo 16 kg. Smart bicykel ponúka 3 prevodové stupne, automatické svetlá, displej s číselníkom a v meste značne potrebný zvonček vstavaný do rukoväte. Kolesá sú naplnené tmelom, ktorý po prepichnutí pneumatiky zamedzí úniku vzduchu, a tak sa vám nemôže stať, že vás bicykel niekde „nechá“. Bez problémov sa dostanete k najbližšej stanici a defekt nahlásite prostredníctvom online formulára. Samozrejme je to bezplatné.


Také slovenské?

Namiesto toho, aby sme si vážili to dobré, čo sa v našom meste vytvorí a prispeje tak k jeho inovácií a nám zjednoduší dopravu, sa hneď v prvom dni našlo niekoľko jedincov – vandalov, ktorí si nemohli nechať ujsť príležitosť a museli niekoľko BAjkov zdevastovať. Napriek tomu, že bicykle sú skonštruované tak, aby odolali aj hrubšiemu zaobchádzaniu, podarilo sa im polámať prehadzovače, výstuže či odmontovať pedále. Aby sa aspoň čiastočne zamedzilo takémuto konaniu, hlavné mesto plánuje posilniť hliadky mestskej polície. Pomohol by aj kamerový systém v priestoroch dokovacích staníc.
Viac informácií a možnosť registrácie do služby nájdete na stránke prevádzkovateľa.
report_problem Našiel si v texte chybu?
karinka 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Rozhovor: Klub Žiletky.cc z Bratislavy – keď jazdenie nie je iba o pretekaní

Rozhovor: Klub Žiletky.cc z Bratislavy – keď jazdenie nie je iba o pretekaní

Klub Žiletky.cc, pôsobiaci v Brne a Bratislave, je kolektív milovníkov jazdenia, ktorí majú radosť z pohybu, skupinové jazdenie, ale posledný rok aj súťaženie.
Okolo slovenských regiónov: Novohrad – západní vítr je krutý...

Okolo slovenských regiónov: Novohrad – západní vítr je krutý...

Novohrad. Človek očakáva rovinu a dostane kopce. Hoci som išiel do tohto regiónu so všakovakými očakávaniami, napokon bolo všetko akosi inak. Veď posúďte sami.
Tip na výlet: Strážovské vrchy a okolie na žiletke

Tip na výlet: Strážovské vrchy a okolie na žiletke

Pred pár rokmi som sa priženil do regiónu Horná Nitra, kde som viac-menej automaticky začal preskúmavať miestne „lokálky”.
keyboard_arrow_up