Double pre Honzu Minola

Hlavným aktérom piatkového večera 14. septembra pod mostom Lafranconi bol brnenský skejťák Honza Minol (23). Na druhom ročníku filmového festivalu Red Bull Film Your Ride o skateboardingu, snowbaordingu, bikingu a freeskiingu získal s videom ,,My Last Memories“ nielen najlepšie hodnotenie odbornej poroty, no i sympatie v ,,ľudovom“ hlasovaní na www.redbullfilmyourride.sk. Dve kovové kamery na mačacej hlave získal v kategórii Best Video a Internet Winner. Nálepku najkreatívnejšie video, čiže PlayStation Special Award získalo video Makak v Miláne od Mira Šurka.

V tieni betónových panelov a grafitov pod mostom Lafranconi vyrástla v piatok veľká kinosála, keď si najlepšiu filmovú dvanástku druhého ročníka Red Bull Film Your Ride prišlo pozrieť takmer 500 ľudí. Skvelú atmosféru priniesli do betónovej džungle Chiki Liki Tu-a a zabavili sa aj DJ Vec a Preboha.

Víťazné video ,,My Last Memories“ natáčal Honza Minol na dvoch kontinentoch v niekoľkých krajinách – v Čechách, Japonsku a španielskej Malorke a Kanárskych ostrovoch a postrihal ho iba pre tento festival. Je venovaný skateboardingu, ktorý ukazuje vo všetkých možných podobách a vyvracia prežitý mýtus o tom, že skateboarding nie je šport, ale sídlištná zábava. Podľa vyjadrenia poroty je jednak samotný príbeh, tak použitá technika, strih, nasadenie hudby a vôbec celkový dojem porovnateľný s profesionálnymi snímkami. Je to silné video s jasnou dejovou líniou a s minimálnym zaváhaním, ktoré laické oko nerozozná.

Pri natáčaní použil malú trojčipovú kameru Panasonic NV-GS 150. ,,Používal som statív, rybie oko, točil som z diaľky,“ spresnila Honza. ,,Baví ma zostrihávať video do hudby, tak aby to vyzeralo prirodzene bez zbytočne silených efektov.“

Cenu PlayStation Special Award získal za najkreatívnejšie video ,,Makak v Miláne“ mladý slovenský kameraman Miro Šurka. Táto cena hodnotila najprogresívnejší a najkreatívnejší prístup pri natáčaní, použitú techniku a nápad. Známy slovenský skater Roman Lišivka alias Makkak jazdí vo videu po Miláne, pričom Miro zachytáva vizuálnu atmosféru mestského neživého prostredia. Len na pár záberoch je zobrazený radový obyvateľ mesta. Skateboarding versus mesto, Skater versus miesto. Je to prezentácia SK8 spotov v Miláne. Jednotlivé miesta sú ľahko rozpoznateľné, majú špecifický výraz. Len jediná séria trikov bola natočená pohybujúcou sa kamerou.

Víťazi si rozdelili ceny od Sony, PlayStation, Dakine a DC Shoes.

Príležitosť prezentovať svoje filmové diela a jazdecké umenie mal každý, koho vášňou je snowboarding, freeskiing, skateboarding alebo biking. Hlavnou platformou na prezentáciu videí bola westránka www.redbullfilmyouride.sk, kde od marca do konca júla posielali amatéri i profíci maximálne 6 minútové videá. Po zhodnotení odborným okom poroty zloženej z domácich i zahraničných osobností reprezentujúcich šport, film a médiá sa z 39 videí vykryštalizovalo 12 finálových. Inak videá nielen zo Slovenska, ale aj Čiech a Rakúska.

Výsledky:

1. My last year memories, Autor: Honza Minol
2. Jira Eslovaca en Barcelona, Autor: Lukáš Karásek
3. Chechoslovak riders, Autor: Snowalterna & LM Production
4. Pocit, Autor: LM Production
5. Zakkaz 3, Autor: Martin Darnadi
6. Fun 4 ever, Autor: DHC
7. [drím], Autor: Tasty Media Production
8. Makkak v Miláne, Autor: Miro Šurka
9. 4 guys in the city, Autor: Miloslav Šály
10. Misha Zitková, Autor: Dendys video productions
11. Skateboarding from Slovakia, Autor: Cibula Production
12. From skatepark to junkyard, Autor: Flatout.tv

Interview s Honzou Minolem

Hneď dve ocenenia si z druhého ročníku filmového festivalu Red Bull Film Your Ride odniesol dvadsaťtriročný brnenský skejťák Honza Minol. S videom ,,My Last Memories“ získal nielen najlepšie hodnotenie odbornej poroty, no sympatie si získal aj v ,,ľudovom“ hlasovaní na www.redbullfilmyourride.sk.

Kto všetko stojí za produkciou videa?
Video som natočil aj zostrihal sám. Sú to zábery z mojich ciest za minulý rok a vo videu sú ľudia, s ktorými som sa stretol a strávil nejaký čas. Jazdci vo videu sú moji kamaráti z rôznych krajín. Luypa Sin, Raul Navarro, Ales Bindr, Daniel Rebron, Hideo Sakuragi, Enrique Lorenzo, Marcos Gomez, Jesus Fernandez, Petr Horvat...

Aký je príbeh tvojho videa?
Sú to spomienky na môj minulý rok. Točil som iba tak pre seba, aby som mal spomienky na svoje cesty. Natáčal som v Barcelone, na Malorke, Kanárskych ostrovoch, Česku a Japonsku ... a keď som sa dozvedel o Red Bull Film Your Ride, tak som to postrihal. Chcel som urobiť zaujímavé video, aby v ňom neboli iba zábery trikov, ale tiež okolie, ľudia, proste aby to vyzeralo pekne.

Na čo si točil, v akom programe strihal a akú techniku si použil?
Natáčal som na malú 3-čipovú kameru Panasonic NV-GS 150 a používal som statív, rybie oko, točil som z diaľky. Video som postrihal v Adobe Premiere a následne dorobil efekty v Adobe Afterefect.

Čo máš najradšej na produkcii videa, čo ťa najviac baví, najobľúbenejší záber?
Baví ma zostrihávať video do hudby, tak aby to vyzeralo prirodzene bez zbytočne silených efektov. Moje najobľúbenejšie zábery sú všetky z Tokia.

Motivovali ťa nejaké konkrétne videá alebo jazdci?
Za posledné roky som si obľúbil nejaké skejtové videá, takže som bol určite nejak ovplyvnený. Najviac sa mi páčia produkcie Transworld, Alienworkshop, habitat, Girl, Chocolate...

Ako sa ti robilo s jazdcami, obľúbení jazdci?
S jazdcami nebol problém. Oni robili triky ako chceli a ja som točil ako som chcel. A moji obľúbení sú všetci vo videu.

Od kedy točíš? Čím si začínal a čo najradšej točíš?
Začínal som s kamašom, asi 7 rokov dozadu. Točili sme na požičanú analógovú SONY kameru a potom strihali cez 2 videa. Natáčali sme triky na skejte a doteraz najradšej točím skejt a zaujímavé zábery ako detaily, portréty.

Vzťah k športu? Jazdíš?
Vzťah je dobrý ... na skejte jazdím už 9 rokov. .

Tvoje plány ohľadne filmu, máš ďalšie projekty? Aké a kedy ich chceš uskutočniť?
Natáčam vtedy keď mám čas a kedy sa chalanom chce jazdiť. Pripravujem nejaké montáže do SK8 is GR8 videomagazínu.

Čo je podľa teba na produkcii športového videa najdôležitejšie a najťažšie?
Zachytoť šport z dobrého uhlu, aby vo výsledku bolo vidieť čo je ťažké na tej danej činnosti.

Chcel by si sa točeniu venovať v budúcnosti profesionálne?
Rád by som. Je to zábava!
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

RedBull Film Your Ride!

RedBull Film Your Ride!

Filmuješ a tvojim objektom je snowboard, freeski, skateboard alebo bike? Tráviš hodiny pred TV alebo kompom pozeraním najnovších videí a predstavuješ si scenár vlastného filmu? Máš celú zimu, jar a leto nato, aby si natočil a zostrihal krátke, max.6.min. video a poslal ho do súťaže RedBull Film Your Ride!
keyboard_arrow_up