Kellys predstavil prvý ebike na svete so Shimano motorom a 630Wh batériou

Kellys predstavil prvý ebike na svete so Shimano motorom a 630Wh batériou

Spraviť ebike neznamená len prilepiť k rámu batériu a pridať motor. Oveľa ďalej ale zašiel slovenský Kellys, kde novinky na sezónu 2019 posúvajú celkovú integráciu a jazdné vlastnosti opäť o krok ďalej. Zároveň ako prvému na svete sa mu podarilo spraviť ebike na Shimano motore, ktorý používa plne integrovanú batériu o kapacite 630Wh.

Pri tvorbe nového Tygona sa vraj začínalo úplne od začiatku. Hlavným zadaním boli jazdné vlastnosti porovnateľné s neelektrickým trail bikom. Dobré jazdné vlastnosti, motor, ktorý je silný nielen na papieri a veľký dojazd. Tomu bol podriadený design, konštrukcia, batéria a výrobné postupy.


Z konštrukčného hľadiska je na dosiahnutie dobrých jazdných vlastností u ebikov veľkou výzvou súhrn dobrej geometrie a tuhosti rámu.

Rám musí byť dostatočné tuhý aby jazdca podržal prejazdom ostrých zákrut a aby bol bike stabilný aj pri rýchlej jazde náročným terénom. Ebiky sú kvôli použitiu elektrosústavy na tieto faktory náročnejšie. S tuhosťou rámu tiež podľa Kellysu súvisia zvýšené nároky na životnosť, pretože rámy oslabené na hlavnej nosnej trubke celého rámu, ktorou je u biku spodná rámová trubka, rôznymi vybratiami, či dierami na batériu, majú tendenciu v týchto oslabených miestach hromadiť energiu, krútiť sa a tvoriť tak rizikové stresové body, v ktorých je vyššia pravdepodobnosť únavy materiálu.


V Kellyse sa preto rozhodli ísť cestou plnej integrácie, kde bude spodná rámová trubka neprerušená a batéria bude vyberateľná len počas servisných zásahov, či dlhodobej zimnej údržby, zospodu cez blok motora, vďaka čomu bolo možné spraviť rám výrazne tuhším a dosiahnuť väčšiu kapacitu batérie. Cieľom bolo taktiež posunúť design a dosiahnuť štíhlosť a ľahkosť po vzhľadovej stránke a vyhnúť sa tak monštróznym rozmerom. Splnenie všetkých týchto kritérií si vyžadovalo úplne novú batériu. 

Kellys Tygon je tak prvý ebike na svete na Shimano motore, ktorý má plne integrovanú 630 Wh batériu s kapacitou 17,5 Ah. Batéria Kellys ReCharge Li-ion 630 Wh je Shimanom certifikovaná a vyrábaná u dodávateľa, ktorý vyrába batérie aj pre známeho výrobcu mobilných telefónov. 


Kľúčovým prvkom je tiež moderná geometria s dlhším rámovým trojuholníkom a krátkou zadnou stavbou, vďaka čomu sa nestratia ani v technickejšom teréne a jazdec si môže užiť jazdu aj na obľúbenom traili, či v strmejšom zjazde. 29 palcový variant má reach v M verzii 440 mm, zadnú stavbu 435 mm a hlavový uhol 67,5 stupňa. Zdvih vidlice je 120 mm a rázvor 1 175 mm. Nové ebiky od Kellysu prichádzajú v oboch veľkostiach kolies 29 a 27,5 palca, takže je čisto na preferencií jazdca, ktorý variant mu je bližší.


Tygon a Tayen vznikli ako jeden koncept, ale so špecifickým zameraním. Tygon je určený pre pánov a Tayen pre nežnejšie pohlavie. Tomu zodpovedajú nielen vhodné komponenty, no tiež geometria a s ňou spojené špecifické veľkosti. Problém teda nebudú mať ani menšie postavy. Takto sa ebike ľahko prispôsobí vám a nie naopak.


Modelový rad

Tygon 70 (3 599 €)

Rám Kellys e-Frame (Uni-Body Integrated Design), plne integrovaná Kellys ReCharge Li-ion 17,5 Ah (630Wh), Shimano STEPS E8000,  Rock Shox Revelation RC (120 mm),  Shimano Deore XT, brzdy Shimano SLX, teleskopická sedlovka KS.


Tygon 50 (2 799 €)

Rám Kellys e-Frame (Uni-Body Integrated Design), plne integrovaná Kellys ReCharge Li-ion 14 Ah (504Wh),  Shimano STEPS E7000,  SR Suntour XCR AIR 34 LOR (120 mm).  Shimano SLX, brzdy. Shimano MT400,



Tayen 50 (2 799 €)

Rám Kellys e-Frame (Uni-Body Integrated Design), plne integrovaná Kellys ReCharge Li-ion 14 Ah (504Wh),  Shimano STEPS E7000,  SR Suntour XCR AIR 34 LOR (120 mm).  Shimano SLX, brzdy. Shimano MT400,


Dvojica Tygon a Tayen bude dostupná v Marci 2019. Ďalšie modely ebikov a rovnako všetky podrobnosti čoskoro nájdete na domovskej stránke Kellysu.

Viac článkov špeciálne o ebikoch nájdete na našom webe eMTBIKER.
flash_on
Viac o elektrobicykloch, ich výbere a používaní nájdeš v sekcii Elektrobicykle v skratke.
report_problem Našiel si v texte chybu?
redakcia 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Kellys ebiky 2024 – na chuť si príde každý

Kellys ebiky 2024 – na chuť si príde každý

Dalo by sa povedať. že slovenská značka priniesla malú revolúciu v segmente elektrobicyklov. Čo si pre nás pripravil Kellys pre rok 2024?
Kellys Tygon a Tayen 2023 - nová generácia obľúbených ebikov

Kellys Tygon a Tayen 2023 - nová generácia obľúbených ebikov

Kellys Tygon a Tayen patria medzi veľmi úspešné modely v rámci segmentu ebikov. Na sezónu 2023 prichádzajú s viacerými vylepšeniami, ktoré z nich môžu spraviť doslova bestsellery. Ktoré to sú?
Video: Čo zvládne roboticky zváraný Kellys Theos R50?

Video: Čo zvládne roboticky zváraný Kellys Theos R50?

Slovenský výrobca bicyklov Kellys prišiel v tejto sezóne 2023 s novinkou – Theos R50. Nový elektrobicykel si užije najmä táto skupina jazdcov.
keyboard_arrow_up