Vuelta 2018 – malé zhrnutie

Ani sme sa nenazdali a aj posledná z tria Grand Tours našla svojho víťaza. Po Froomovi na Gire, jeho tímovom kolegovi Thomasovi na Tour de France, sa víťazom na Vuelte stal Angličan Simon Yates, získavajúci prvenstvo na Vuelte po 2. krát pre Veľkú Britániu.

Úvod Vuelty bol poznačený najmä horúcim počasím, ktoré neraz obmedzovalo pretekárov v podávaní maximálnych výkonov, čo potvrdzoval aj Sagan. Počas troch týždňov opustilo rady pretekárov 18 jazdcov. Inými slovami, cieľovou páskou v Madride prešlo 158 jazdcov, zatiaľ čo na štarte ich stálo 176.



V boji o červený dres dominoval S. Yates, ktorý okrem toho, že opanoval celkovú klasifikáciu, si ho obliekol hneď v 9 etapách. Jeho najväčším konkurentom bol až do posledných etáp Valverde, strácajúci v priemere približne 1 minútu. To sa ale zmenilo v predposlednej etape, kedy Španiel neudržal tempo ostatných ašpirantov na červený dres. Jeho strata činila v cieli vyše dve a pol minúty na Angličana. Svoje kvality predviedol 23-ročný Mas, debutovo víťaziaci v najťažšej, 20. etape, pozostávajúcej zo 6 stúpaní.


Po sklamaní na Tour de France sa Quintana nepostaral o nápravu a v záverečnej časti Vuelty, ako domestik pre Valverdeho, ukončil tento rok na 8. mieste. Naopak, Kruijswijk, po vydarenej Tour (5. miesto) si na Vuelte polepšil o jedno miesto. Rovnako tak Pinot, ktorý nezaznamenal víťazstvo počas celej sezóny (s výnimkou celkovej klasifikácie na Tour of the Alps) a odniesol si hneď 2 víťazné etapové vavríny (15. a 19. etapa). Prekvapenia sa nečakali od Nibaliho, ašpirujúceho na celkové poradie na Tour de France až do momentu pádu, v ktorom si zlomil stavec. Aj napriek tomu predvádzal pozoruhodné výkony.


Očakávania v súboji o zelený dres neboli smerované, ako je tomu na Tour de France, najmä na šprintérov. Kopcovitosť Vuelty dovoľuje aj menej silovým jazdcom získať potrebné body počas jednotlivých etáp. Príkladom toho je aj tohtoročný víťaz, Valverde. Ziskom 2 etáp v úvode Vuelty a niekoľkých pódií sa dostal do oprávneného vedenia pred Saganom. Ako tretí bol klasifikovaný Viviani pred jazdcami na celkové poradie, Yatesom, Lopezom a Pinotom.


Vrchárska klasifikácia v prvej polovici pretekov patrila Matému, ktorý v prvých 4 etapách (okrem úvodného prológu), bol vždy súčasťou úniku. Avšak po príchode do Pyrenejí, konkrétne v 17. etape, sa na čelo klasifikácie dostal De Gendt. Ten už svoju pozíciu neopustil. Pred Matého sa ešte v poslednej etape dostal Mollema, čím ho odsunul na 3. miesto.


Tímová klasifikácia patrila tímu Movistar. I keď sa ešte na konci druhého týždňa držal celok Bahrain-Merida na čele, po individuálnej časovke v 16. etape sa poradie zmenilo. Ako tretia bola hodnotená tímová zostava BORA-hansgrohe len 13 sekúnd pred Astanou.


Po tejto Vuelte sa so svojou kariérou lúči Igor Anton, 35-ročný pomocník Samuela Sáncheza, ešte v niekdajšom Euskalteli-Euskadi.


Posledná Grand Tour je teda za nami a môžeme sa tešiť na jeden z vrcholov sezóny - Majstrovstvá sveta v Innsbrucku. Práve Vuelta je totiž pre mnohých jazdcov ideálna príprava.

(Zdroj foto: Twitter)
report_problem Našiel si v texte chybu?
scr@tch 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Vuelta a Espaňa 2022 - mladá krv opäť úraduje

Vuelta a Espaňa 2022 - mladá krv opäť úraduje

Úprimne sa rovno priznám, že Vuelta nikdy nefigurovala medzi pretekmi, na ktoré by som „čumel“ od začiatku do konca s tvárou prilepenou na televízore, vždy sa mi ušlo len pár etáp.
Tip na výlet: Costa Cálida – neznámy raj pre cyklistov

Tip na výlet: Costa Cálida – neznámy raj pre cyklistov

Ak vás už omrzela Malorka alebo Kanárske ostrovy a túžite po objavovaní menej známych turistických miest, Costa Cálida je práve pre vás. Pokojné a nikým nerušené prostredie na juhovýchode Španielska ocenia začiatočníci aj pokročilí.
Tip na výlet: Je vám zima? Poďte sa zohriať na horúce Lanzarote

Tip na výlet: Je vám zima? Poďte sa zohriať na horúce Lanzarote

Dramatické scenérie, sopečná krajina, horúce slnko a svižný vietor. Cyklodovolenka na Lanzarote je ideálnym útekom do tepla počas chladných zimných mesiacov.
keyboard_arrow_up