Ľahučká a univerzálna ochrana pred nepriazňou počasia, ktorá je stále s vami

Ak by som mal vybrať zrejme najviac univerzálny kúsok oblečenia, ktorý nosím na bike, beh, skialp a turistiku, jednoznačne by to bola sada LOT od Karposu. Vďaka nej môžete výrazne odľahčiť výbavu a uľahčiť si otázku, čo so sebou...

Prichádzajúce obdobie núti trochu viac premýšľať nad vhodnou výbavou a najmä vtedy, ak si chcete v prvom rade cyklistiku užiť. Aj keď nad tým by sme mali uvažovať po celý rok . Tým základným, čo umožní komfortne zvládnuť nevyspytateľné počasie, teda vietor a náhle zmeny teplôt je dobrá bunda. Tých máme na trhu skutočne veľké množstvo vrátane odlišných materiálov a prevedení. Jedna bunda na všetko totiž neexistuje, dôležitejšie je vytvoriť si akýsi koncept a postupne si dopĺňať výbavu, aby to spolu fungovalo a dávalo zmysel. Rôznymi kombináciami si potom viete krásne poradiť s rôznym typom podmienok a pri rôznych intenzitách. Bundou, ktorá vie do takého konceptu výborne zapadnúť je Karpos LOT, s ktorou mám už naozaj dlhodobú skúsenosť a keďže patrí medzi najuniverzálnejšie kúsky mojej výbavy, prišla mi ako vhodný tip, ak hľadáte niečo použiteľné aj mimo bike. 


Hlavné použitie

Slovo koncept v úvode som spomenul zámerne, pretože táto bunda nie je určená ako úplný základ pre pohyb vonku vo väčšine podmienok, ale vďaka nej si dokážete rozšíriť použitie svojej výbavy na ďalší level, ktorý ak vynecháme úplné extrémy, môže postačovať v podstate na všetko. A to platí nielen pre cyklistiku, ale aj beh, turistiku alebo skialp. Je totiž výborným spoločníkom do zálohy vďaka ktorému odpadne klasická chyba – vziať si so sebou niečo navyše alebo nie? Je to pomerne jednoduchá otázka, no od nej sa všetko odvíja. Ak sa chcete pohybovať svižne, je vždy základom klásť trochu dôraz na hmotnosť výbavy, ale pritom si vziať všetko potrebné. Lenže nájsť si tú hranicu vyžaduje trochu skúsenosti, pričom sa človek neraz popáli.

Ak sa totiž pohybujete intenzívne (napr. do kopca) nakoniec zistíte, že žiadny materiál nedokáže pri vyššej intenzite dostatočne udýchať takúto záťaž a bude vám vo všetkom teplo. Namiesto jednej hrubej vrstvy, s ktorou už nič nespravíte, je preto lepšie niečo ľahšie a poistené práve záložnou verziou, akou je práve LOT. To čo tieto bundy odlišuje a prečo sú tak populárne je skutočne minimálna hmotnosť a výborná spratnosť, vďaka čomu nezaberú žiadne miesto, no ak vyjdete hore, začne fúkať, alebo nebodaj snežiť/mrholiť, máte po čom siahnuť. Teda žiadne rozhodovanie, vďaka rozmerom je bunda vždy s vami a o to tu ide...


Čo je dôležité, tieto bundy nie sú určené na to, aby ste v nich strávili väčšinu času. Na to stále ideálne slúžia rôzne mäkšie softshellové konštrukcie napr. na báze populárneho windstopperu. Tie výborne dýchajú a poskytujú potrebnú ochranu pred chladom. Práve doplnenie tohto základu o tento záložný variant vám pomôže ľahko sa prispôsobiť intenzite pohybu a podmienkam. Teda dlhý zjazd, pohyb po hrebeni, ochladenie a pod. 

Dôležité detaily

Ako som už v prvom článku písal, Karpos sa mi páči tým, že v sebe kombinuje snahu o skĺbenie cyklistiky a outdooru, ktorého som fanúšikom. No a práve LOT je toho ideálny príklad a môže byť vhodným tipom pre niekoho, kto má rád aj ostatné dynamické aktivity v horách. Základom je totiž strih a niekoľko dôležitých detailov. Veľa klasických „fukeriek“ je robených  v špecifickom strihu, ktorý je orientovaný výhradne pre jazdu v predklone. Druhou vecou, ktorá často chýba a ktorá je kľúčová, je poriadne vysoký golier a kapucňa


Táto kombinácia tvorí základ ochrany pri outdoore ako takom a svoje využitie nájde aj v MTB, kde nie ste stále v úplnom predklone. Kapucňa na bunde LOT sa dá ale použiť aj na prilbu, čo oceníte napr. pri skialpinizme alebo lezení. Áno, nevýhodou je, že bunda nie je tak upnutá a „aero“,  čo vám ale v prípade dlhého zjazdu alebo klepania kosy na vrchole zrejme nebude prekážať. Osobne som ju dokonale využil na ceste napríklad pri výjazde na Svätý Jur, kedy čakala natlačená v zálohe do poriadne dlhého zjazdu. Alebo pri výjazdoch vo Fatre, kedy som vedel, že nasleduje dlhý zjazd a chcel som ísť naľahko. No a rovnako aj pri extrémnych mrazoch som ju nosil v zadnom vrecku svojej zimnej bundy ako poistku. 


Bunda je základom výborného odľahčenia mojej outdoorovej výbavy v zime a pri bežnej turistike, kedy výborne nahradila klasickú „goráčku“ a opäť pomohla vyriešiť otázku, čo zobrať so sebou. V mojom batohu bola v podstate pri každej jednej akcii, pretože tých cca 130 g natlačíte v podstate hocikam a nie je problém ju obliecť aj na viac vrstiev. Tomu pomáha práve rozumne zvolený strih, tvorený množstvom panelov a tiež použitie elastických materiálov na potrebných miestach – najmä zadná časť rúk pod pazuchami. Pritom sa nejedná o žiadne neforemné vrece, ak máte pod tým len tričko alebo dres s krátkym rukávom. Ešte by bolo dobré uviesť, že pri mojich proporciách mi sedí XXL a celkovo je Karpos orientovaný skôr na štíhlejšie postavy. Materiál mi nevadí ani na holej ruke a nemáte z neho taký nepríjemný chladivý pocit. Dôležitým detailom sú výborné zipsy YKK s pútkami, takže sa všetko dobre ovláda aj so zmrznutými rukami a nič sa nezasekáva. Vďaka tomu, že je naozaj ľahučká, rovnako dobre poslúžila celoročne pri turistike, výletoch aj na bežné nosenie, pretože veľmi dobe vyzerá. Lezcov určite poteší aj pribalené vrecko, do ktorého sa dá bunda dokonale natlačiť a ktoré si následne môžete pripnúť na sedák, prípadne batoh. S tým súvisí aj zvýšená odolnosť voči oderu oproti ostatným ultralight bundám, ktoré som mal v rukách. Ako vravím, osobne som zatiaľ nemal v rukách viac univerzálnu bundu pre aktívny pohyb v horách. 


Priedušnosť a nepremokavosť

Na čo sa ľudia veľmi často pýtajú, je priedušnosť, na ktorú sa veľmi často pri podobných bundách zabúda. Materiál na bunde LOT označený ako K-Shell je priedušný a dokáže postupne odviesť vlhkosť, čo si všimnete ak intenzita klesne a pohybujete sa ďalej – teda začnete postupne schnúť. Oceníte to najmä vtedy, ak sa pohybujete niekde po hrebeni a nemôžete sa stále vyzliekať hore/dole. Druhou otázkou je nepremokavosť. Mrholenie, sneženie a pod bez problémov materiál zvládne, poriadny lejak a vysoký tlak už dokážu vlhkosť pretlačiť dnu. Ak potrebujete 100 % ochranu a nevadí vám o niečo vyššia hmotnosť a objem, je tu variant LOT s prívlastkom Rain, ktorý je novinkou v kolekcii a kde už nechýba membrána Gelanots vrátane kompletne podlepených švov. 


Na čo teda membránu?

Kam sa podobný typ bundy úplne nehodí, resp. na čo si treba dávať pozor, je typ akcií, kde nejde len o to, pohodlne vyjsť hore a komfortne zísť dole. Sú to rôzne expedičné výlety napr. s väčším a ťažším batohom, kde sa nemôžete jednoducho zbaliť a rýchlo utiecť ak je najhoršie. Práve tam sú stále výborné klasické kompletne nepremokavé bundy na báze membrány s lepenými švami, ktoré poskytnú 100 % ochranu a to aj v prípade extrémnych podmienok a napr. ťažkého batohu, ktorý dokáže tiež vodu postupne pretlačiť dnu. Taktiež treba rátať s o niečo nižšou mechanickou odolnosťou, ktorá ale v pohode zvládne väčšinu bežných nástrah ako občasné šuchnutie. Má svoje limity ale nižšie, ako špeciálne viacvrstvové bundy pre náročné aktivity a extrémne podmienky.


Nielen bunda

Súčasťou kolekcie sú aj nohavice LOT s rovnakými vlastnosťami, vďaka ktorým si môžete vytvoriť výborný komplet na výpady do hôr. Vďaka bočným zipsom a systému upnutia ich oblečiete na hocičo (vrátane lyžiarok) a pri zbalení sa opäť dajú natlačiť do malého vrecúška. Hodia sa ale viac na outdoor, pretože nemajú zosilnenú oblasť sedu. Každopádne na to, aby ste zleteli z kopca ,ak vás chytí poriadna zmena počasia, vedia výborne poslúžiť.Odporáčam ale rozhodne si ich trochu vyhrnúť aby sa vám nechytili do prevodníka ale vďaka tomu, že materiál je ľahučký tak držať budú dobre. Viac o nich a o ich výhodách si povieme nabudúce, kde sa pozrieme na základnú výbavu vhodnú na beh, turistiku a výlety do hôr. Práve tieto aktivity budú cyklistov v najbližšom období (jeseň a zima) zrejme lákať a ak to dobre nakombinujete, môžete veľa vecí použiť univerzálne.  


Tým, že sa nejedná o membránovú konštrukciu doplnenú o podlepené švy, je celková „zbaliteľnosť" a minimálna hmotnosť na skutočne vysokej úrovni, pričom ani cena sa nešplhá do extrémnych výšok – najmä s ohľadom na široké využitie. Ak teda požadujete stupeň ochrany pred vrtochmi počasia a nejde vám vyslovene o náročné prechody a absolútnu odolnosť voči extrémnych podmienkam, bude LOT bohate postačovať...nízka hmotnosť a s tým spojená voľnosť je naozaj návyková .


Cena bundy LOT sa pohybuje okolo 129 €, nohavice stoja 109 €. Dovozcom značky Karpos na Slovensko je Davorin.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

VAUDE – a bude aj planéta celá, aj dobrodruh sýty

VAUDE – a bude aj planéta celá, aj dobrodruh sýty

Výrobcov, ktorí sa snažia zbytočne nedrancovať planétu a ponúkať nielen kvalitné, ale i ekologické produkty, síce nie je veľa, no postupne pribúdajú. Čím je VAUDE špeciálne?
Zimné cyklistické bundy - chránia, hrejú a čo ešte? PR článok

Zimné cyklistické bundy - chránia, hrejú a čo ešte?

Jazdenie v zime má svoje čaro. No dôležitým faktorom je ochrana pred chladom, zrážkami, ale aj vhodné odvetrávanie a viditeľnosť. Opäť prinášame niekoľko tipov.
Test: CRAFT Discovery Softshell - keď univerzálnosť rozhoduje

Test: CRAFT Discovery Softshell - keď univerzálnosť rozhoduje

Oblečenie od značky CRAFT je používané v armáde, ako aj vo svetovom pohári. Má teda overenú kvalitu, rovnako ako rozumnú cenovku. Ako funguje v praxi?
keyboard_arrow_up