Horská cyklistika – armáda, hippies a iní nadšenci

Zamysleli ste sa niekedy, kedy vlastne vznikol prvý horský bicykel? Poďme si o tom niečo povedať.

Samozrejme, vznik prvých bicyklov ako takých, si vieme všetci vybaviť vďaka historickým obrázkom velocipédu, toho s jedným veľkým kolesom. Bolo obrovským umením na ňom jazdiť ale oveľa viac skúseností bolo potrebné, aby jazdec zvládol naň vôbec vysadnúť.


Prvé skutočné bicykle boli vymyslené na systém odrážadla a zásluhu na tom má barón Karl von Drais, ktorý nezaprel obchodného ducha a za prevezenie vyberal od ľudí poplatky. Pedálový mechanizmus vymyslel škótsky kováč Kirkpatrick MacMillan.


Armáda na bicykloch

Napriek tomu, že za začiatky horskej cyklistiky sa považujú sedemdesiate roky 20. storočia, tak tie úplne prvé pionierske začiatky boli v armádach koncom 19. storočia. V USA, ale aj v Nemecku a Švajčiarsku sa testovalo použitie bicyklov na dlhé presuny krajinou namiesto koní. Bicykle boli rýchlejšie ako pešie pochody a zároveň menej náročne a lacnejšie, ako starostlivosť o kone.


Asi najznámejší boli The Buffalo Soldiers, členovia 10. kavalérie vtedajšej americkej armády. Na bicykloch prechádzali 21 dní oblasťou Nebrasky, čo bol na tú dobu a hlavne na kvalitu bicyklov naozaj hrdinský výkon.


V roku 1937 pri invázii do Číny vybavilo Japonsko 50 tisíc vojakov bicyklami a v druhej svetovej vojne bicykle tiež zohrali svoju úlohu. Je to neuveriteľné, ale vo Švajčiarsku do roku 2003 bol ešte aktívny pluk vojakov na bicykloch.


Prvý horský bicykel

Ďalší zápis v histórii horskej cyklistiky sa datuje v jednu májovú nedeľu roku 1955 v Anglicku, keď sa prvýkrát stretlo štyridsať nadšencov, ktorí chceli svoj voľný čas stráviť jazdením po nespevnených cestách. Dodnes je tento klub známy ako The Rough-Stuff Fellowship. Jeden z členov klubu v roku 1966 postavil terénny bicykel a nazval ho podľa spôsobu použitia ako “horský bicykel”, a práve tento dátum sa považuje za úplne prvé použitie tohto označenia v histórii cyklistiky.


Klunkers

Dostávame sa však ku skupine ľudí, ktorí sa v sedemdesiatych rokoch najviac zaslúžili o rozvoj horskej cyklistiky. Sú to dnes známe mená ako Joe Breeze, Charlie Kelly či Gary Fisher, ktorí boli vo svojej dobe známi ako “klunkers”.



Nebol to však nejaký plánovaný vývoj, ani žiadny dnes populárny startup, ktorým by sledovali nejaké vlastné biznis ciele. Boli to nadšenci, v tej dobe akýsi cyklo hippies, ktorí jazdenie po skalách naprieč krajinou a rýchle zjazdy kopcov považovali za svoj životný štýl. Podľa svojich potrieb si upravovali a prerábali na trhu dostupné bicykle, a tak postupom času do veľkej miery vyvinuli to, na čom jazdíme dnes.


Súčasnosť

Nasledujúce desaťročia často aj vďaka týmto ľudom vznikali firmy, ktoré začali horské bicykle vyrábať vo veľkom. Boli to značky ako Fisher Mountain Bikes, Trek či Specialized. Horská cyklistika sa z menšinového športu začala stávať stále viac populárnou a vývoj bicyklov sa zdokonaľoval. Dôkazom je napríklad dnes rastúca popularita 29“ kolies, vďaka ktorým máme lepší kontakt s povrchom a stále kvalitnejšie rámy a odpruženia, dnes už siahajúce po najmodernejších technológiách a materiáloch.



Nemusíte byť adrenalínový biker, aby ste svoj horský bicykel využili ako sa patrí. Cykloturistika, rekreačné jazdenie, objavovanie neznámych kútov vo vašom okolí, jazda po lesných chodníkoch, návšteva okolitých dedín, na to všetko je horský bicykel ako stvorený.


Bicykel sa stal v mnohých mestách dôležitým dopravným prostriedkom a je vhodný a obľúbený práve na členitý mestský terén, chodníky a obrubníky.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Radovan_Vrska 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Aký chceš MTBIKER? Články a videá podľa tvojej chuti

Aký chceš MTBIKER? Články a videá podľa tvojej chuti

Hádať, čo sa ľuďom bude páčiť, alebo sa ich to radšej priamo opýtať? Ja som si vybral to druhé.
Orbea Factory Tour - od zbraní až k bicyklom

Orbea Factory Tour - od zbraní až k bicyklom

Orbea je jedným z najznámejších európskych výrobcov bicykov. Ale vedeli ste, že ich meno je previazané aj s počiatkami Vuelta a Espana?
Test: Kärcher OC 6-18 Premium – už neumývajte bicykle v kúpeľni

Test: Kärcher OC 6-18 Premium – už neumývajte bicykle v kúpeľni

Veľkorysé riešenie, ktoré má dostatočnú zásobu vody a výdrž batérie aj pre tých, ktorým pri umývaní záleží na detailoch.
keyboard_arrow_up