Autobiografia Petra Sagana MÔJ SVET - od dnes v kníhupectvách

"Ak sa na štartovaciu čiaru pretekov postaví sto jazdcov, prežijú na trati sto rôznych príbehov. Môj príbeh je o tom, ako som tri roky za sebou obliekal dúhový dres UCI."

Peter Sagan, trojnásobný víťaz svetového šampionátu UCI v cestnej cyklistike a jeden z najúspešnejších jazdcov všetkých čias, nedávno predstavil autobiografiu MÔJ SVET. Slovenská verzia publikácie sa od dnes objaví na pultoch našich kníhkupectiev, pár týždňov po svojom krste u najväčšieho britského predajcu kníh Waterstones v Londýne. Vydavateľom knihy na Slovensku je Eastone Books, kúpiť si ju je možné vo všetkých kníhkupectvách alebo na stránke petersagan-mojsvet.sk.


Triple

Kniha sa primárne zaoberá rokmi 2015, 2016 a 2017, t.j. obdobím, kedy Sagan vyhral trikrát za sebou Majstrovstvá sveta UCI v cestnej cyklistike. V krátkosti sa v knihe vyjadruje aj k svojmu detstvu a začiatkom v cyklistike a stručne hodnotí predchádzajúce roky, odkedy ako 19-ročný vstúpil medzi profesionálnych jazdcov. Každá z troch hlavných častí knihy je rozdelená ešte na ďalšie štyri podľa ročných období, kde sa vyjadruje zo svojho pohľadu k priebehu dôležitých pretekov, ktorých sa v danom období zúčastnil. Tieto pasáže sú prestriedané tematickými časťami, v ktorých píše o rodine, Slovensku, Tiňkovovi, o šprinte, o jeho najbližšom tíme ľudí a o ostatných pretekároch.

Kniha je Petrovou osobnou výpoveďou plnou emócií a napätia. S úprimnosťou a s jeho typickým humorom odhalí detaily svojej cesty k víťazstvám, porozpráva o svojich sklamaniach a aj o tom, čo stálo v pozadí jeho diskvalifikácie z Tour de France 2017. Fanúšikovia sa dozvedia, ako sa pozerá na šport, čo je pre muža s prezývkou „Tourminátor“ najväčšou motiváciou, čo ho inšpiruje i to, čo si myslí o jazdcoch v pelotóne.


Kniha má 336 strán s fotografickou prílohou, vychádza v 13 cudzích jazykoch a jej odporúčaná cena je 22,99 €. "Verím, že vás kniha zaujme. Ďakujem za podporu a držte mi palce, ale nie tie moje. To by tie ďalšie preteky nemuseli dobre dopadnúť. Môj svet na vás bude čakať v kníhkupectvách po celom Slovensku," prihovoril sa Peter Sagan fanúšikom na Slovensku prostredníctvom promovidea.


 

Malá ochutnávka

Leto 2016, Rio. Prvý okruh sa celkom vydaril. Prešiel som cez depo a sebavedome kývol hlavou na svoj tím. To bolo naposledy, čo sa v ten deň niečo vydarilo.

Hneď nato som nezvládol zložitý úsek a na veľkých ostrých skalách som si úplne rozsekal prednú pneumatiku. Pretekanie v horskej cyklistike má za sebou dlhú históriu vynaliezavosti a spoliehania sa na seba. V juniorských časoch sme počúvali historky o tom, ako si profesionáli opravovali defekty tak, že do pneumatík napchali trávu alebo do cieľa prišli len s jednou stranou riadítok. Dedičstvom tejto hrdej tradície je, že nemáte na okruhu povolený servis alebo pomoc zvonka okrem dvoch na to vyhradených miest. A nemôžete sa vrátiť. Doriti.

S vyfučanou prednou pneumatikou som prešiel pol okruhu. Poznáte ten starý vtip o tom, že pneumatiku máte pri defekte vyfučanú len naspodku, kde sa dotýka zeme? Nuž, to nebol môj prípad. Trepotala sa ako čajka so zlomeným krídlom. A tak som ako pako bežal asi dva a pol kilometra až k ďalšiemu depu. Počas toho som zistil, že predbehnúť niekoho na okruhu je v podstate celkom jednoduché. Len sa uistite, že je to chlapík zo Slovenska, ktorý tlačí svoj bicykel, zatiaľ čo všetci ostatní na tých svojich jazdia.
report_problem Našiel si v texte chybu?
redakcia 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Strade Bianche Donne - všetci proti SD Worx

Strade Bianche Donne - všetci proti SD Worx

Toskánske biele gravelové úseky si za svoju relatívne krátku históriu získali obrovskú popularitu. Na štart 10. ročníka Strade Bianche Donne sa postavili všetky najväčšie esá ženského pelotónu.
Cyklokros – najkomplexnejšia disciplína vo svete cyklistiky?

Cyklokros – najkomplexnejšia disciplína vo svete cyklistiky?

Blato. Sneh. Piesok. Hlina. Toto všetko na maximálne 33 mm plášťoch. Vitajte v cyklokrose.
Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
keyboard_arrow_up