Balančné odrážadlá – prvý krok na ceste k bicyklu

Tak ako sa dnešné moderné bicykle vyvinuli z prastarého dreveného odrážadla – dreziny, tak aj samotná jazda na bicykli má podobný vývoj. Väčšina detí svoje prvé kroky na dvoch kolesách absolvuje práve na detských balančných odrážadlách, ktoré sú ideálnym medzistupňom medzi detskými odrážacími autíčkami a bicyklom.

Jazda na odrážadlách je aj ideálnou vonkajšou aktivitou, ktorá zabezpečí deťom dostatok pohybu, ktorý hlavne v dnešnej dobe začína našim ratolestiam chýbať. V porovnaní so štvorkolesovými autíčkami musí dieťa na odrážadle udržiavať rovnováhu a musí sa spoliehať samo na seba. Okrem toho si precvičuje a posilňuje svaly chrbta, krížov a nôh. Pre deti, hlavne vo väčšej partii, je jazda skvelá hra a zábava, pri ktorej vlastne aktívne športujú a budujú si už od útleho veku pozitívny vzťah k športu ako takému. A čím lepšie sa dieťa naučí jazdiť na odrážadle, o to jednoduchšie budú jeho prvé „kroky” na ozajstnom bicykli. Je veľká šanca, že to potom na ozajstnom bicykli zvládnu takmer okamžite aj bez pomocných koliesok. 

Na trhu je v dnešnej dobe veľké množstvo odrážadiel rôznych typov, konštrukcií, farieb a rozhodne je z čoho vyberať. Pri výbere ale treba zvážiť veľa faktorov. V prvom rade sa zamerajte na kvalitu a bezpečnosť. Konštrukcia by mala byť vyrobená z kvalitných materiálov a spracovaná tak, aby bola bezpečná na použitie. Ďalšia vec, ktorú by ste mali zvážiť, je veľkosť odrážadla a nastaviteľnosť sedla. Vo všeobecnosti platí, že čím je väčší rozsah nastavenia výšky sedadla, o to neskôr z neho dieťa "vyrastie". V neposlednom rade treba brať do úvahy aj hmotnosť a samozrejme platí rovnaká rovnica ako pri klasických bicykloch, teda čím nižšia, tým lepšie. Dajte si pozor aj na kolesá. Platí, že gumové nafukovacie alebo plné “bantamové” sú lepšia voľba ako kolesá plastové. 

A na záver ešte niečo k brzdám. Nemusíte sa báť, ak na odrážadle nenájdete brzdy. Minimálne do troch rokov nemajú brzdy pre deti žiaden význam. Deti nemajú dostatok sily, aby brzdu stlačili a nie je to pre ne ani prirodzené. Na začiatku si vystačia úplne s brzdením nohami. „Ručná brzda” je užitočná až pre väčšie deti. Keď si ju dostatočne osvoja na odrážadle, na bicykli už nebudú mať problém ju používať a nebudú sa spoliehať pri brzdení len na svoje nohy.

Balančné odrážadlo First Bike Red


Balančné odrážadlo First Bike je moderný balančný bicykel od renomovanej francúzskej značky Smoby. Smoby už dlhé roky produkuje tie najkvalitnejšie hračky s originálnym dizajnom a používa výhradne len tie najkvalitnejšie materiály. Proces výroby hračiek Smoby je prísne kontrolovaný a hračky spĺňajú aj tie najvyššie bezpečnostné kritériá. Smoby First Bike je určený pre deti vo veku od 24 mesiacov. Konštrukcia je kovová a sedadlo sa dá nastaviť v rozsahu od 35 do 40 cm. Odrážadlo má kvalitné a hlavne tiché EVA kolesá s priemerom 25 cm, ktoré spájajú výhody tichých gumených kolies a odolného plastu. First Bike Red je vyhotovený v krásnom červeno-čiernom prevedení a bude dobrou voľbou hlavne pre chlapcov. Odporúčaná cena je 36,99 €.


Balančné odrážadlo First Bike Pink

Balančný bicykel First Bike Pink značky Smoby je dievčenskou verziou First Bike Red. Čierno-ružovú kombináciu si vaše dievčatko určite zamiluje. Odporúčaná cena je 36,99 €.


Balančné odrážadlo Balance Bike Comfort

Balance Bike Comfort je rovnako ako First Bike od francúzskej značky Smoby. Je určený deťom od 24 mesiacov. Sedadlo sa dá nastavovať v rozmedzí od 33 do 38 cm, čiže je určený pre nižšie deti ako First Bike. Konštrukcia je opäť pevná kovová doplnená kvalitnými a tichými EVA kolesami. Deti si určite získa pekné červeno-zelené prevedenie. Milým detailom je aj integrovaný stojan pre jednoduché parkovanie. Odporúčaná cena je 39,99 €.


Balančné odrážadlo smarTrike Running Bike 2v1

SmarTrike Running Bike 2v1 je detské odrážadlo v nezameniteľnom dizajne. Výrobca smarTrike je celosvetový líder v predaji, produkcii a inovácii detských trojkoliek a odrážadiel. Je taktiež garanciou kvality a bezpečnosti, čoho dôkazom je množstvo celosvetových ocenení. Balančný bicykel smarTrike Running Bike 2v1 rastie spolu s vašim dieťaťom vďaka výškovo nastaviteľnému sedadlu a riadidlám. Stredová rúra má dve polohy, vďaka čomu sa môže upravovať veľkosť odrážadla. V spodnej polohe stredovej rúry je výška sedadla 33,5 až 37 cm a v hornej polohe je sedadlo vysoké 40 až 43 cm. Vďaka možnosti takejto úpravy môžu jedno odrážadlo používať deti od 2 do 5 rokov. K dispozícii sú dve farebné prevedenia: čierno-modré a čierno-červené. Odporúčaná cena je 42,99 €.


Ak sa neviete rozhodnúť, čo kúpiť vášmu dieťaťu k sviatku alebo na Vianoce a jeho detská izba je už plná hračiek od výmyslu sveta, tak investovať do kvalitného balančného bicyklíka je tá správna voľba. Okrem toho, že mu urobíte veľkú radosť, tak spravíte aj niečo pre jeho zdravie a pohybový rozvoj.

report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Reportáž: Ako odštartoval 11. ročník Detskej tour Petra Sagana?

Reportáž: Ako odštartoval 11. ročník Detskej tour Petra Sagana?

Za krásneho počasia bikeri tejto tour prvýkrát okúsili nástrahy trate v Trenčíne. Trate v krásnom parku Brezina v blízkosti Trenčianskeho hradu mladých cyklistov poriadne preverili.
Video: Ako jazdiť na pumptracku? Radia reprezentanti Slovenska

Video: Ako jazdiť na pumptracku? Radia reprezentanti Slovenska

Pumptrack je dráha, na ktorej zrýchľujeme pomocou správnej techniky pumpovania. To znamená, že počas jazdy nešliapeme. Ako na správnu techniku na pumptracku?
Adrenalínové centrum Karviná - zajazdiť si pod strechou

Adrenalínové centrum Karviná - zajazdiť si pod strechou

Pokiaľ si chcete zajazdiť aj v zimnom období, zaskákať si či vyskúšať vysnívaný trik, v Adrenalínovom centre v Karvinej ste na správnom mieste.
keyboard_arrow_up