Ako zabezpečiť bicykel v garáži alebo v pivnici?

V prípade, že bicykel nemôžete mať na očiach a chcete ho čo najlepšie zabezpečiť proti krádeži, je potrebné myslieť nielen na samotný zámok, ale aj spôsob uchytenia. ABUS ponúka komplexné riešenie.

Aj keď samozrejme najlepšie je mať z hľadiska bezpečnosti bicykel čo najviac na očiach, nie vždy je to úplne možné. Nie vždy sa dá bicykel uskladniť doma a veľmi často sú pri tejto príležitosti využívané menej strážené priestory ako napr. pivnice, suterény, garáže a pod. ABUS ponúka možnosti ako si v tomto prípade pomôcť, a tak znížiť riziko prípadnej krádeže.

Kotvy

Ešte pred samotným výberom zámku je dôležité si položiť jednu zásadnú otázku. Je možné samotný bicykel o niečo zamknúť? Totiž celý systém je bezpečný len toľko, ako jeho najslabší článok. Použitie aj toho najlepšieho zámku stráca preto význam, ak je zamknutý o niečo, čo sa dá ľahko poškodiť alebo dokonca vziať so sebou. Ak máte rovnaký problém, výborným riešením sú tzv. kotvy.


Tie sa umiestňujú priamo do steny, podlahy či už vonku, alebo vo vnútri. Vďaka nim si teda vytvoríte skutočne pevný a odolný záchytný bod, na ktorý sa môžete spoľahnúť. Rovnako sa jedná o výborné riešenie aj pre firmy, ktoré podporujú dochádzanie svojich zamestnancov na bicykloch a nie je im ľahostajná aj ich bezpečnosť.


ABUS Granit WBA 100

Oko kotvy je vyrobené zo špeciálnej tvrdenej ocele a má priemer 16 mm. S oceľovým plátom v zadnej strane ju spájajú 4 kontaktné body. Pokiaľ nie je kotva využívaná, je možné cez ňu bez problémov prechádzať. Súčasťou balenia sú špeciálne šróby na montáž kotvy a tie sa po montáži poistia pomocou guličiek, aby ich nebolo možné vytiahnuť. Cena je stanovená na 91,90 €.


Výhodou umiestnenia kotvy do steny je fakt, že následne bude zámok/reťaz umiestnená vo vzduchu, a nedá sa tak jednoducho použiť pákový efekt nožníc a sily človeka (nohy), ktorý smeruje k zemi. V kombinácii s vysoko kvalitnými zámkami ABUS vytvorí veľmi bezpečnú zostavu. Ak upevníme kotvu do steny, je možné bezproblémové uzamknutie aj skladacím zámkom ABUS Bordo, ktorý cyklista počas sezóny bežne nosí na svojom bicykli.


ABUS ponúka aj dostupnejšie alternatívy v podobe modelov ABUS Granit WBA 75 (69 €) a ABUS WA50 (39,90 €).


Reťazové zámky

Druhým dôležitým prvkom je správne zvolený zámok. Podľa toho, kde bicykel nechávate je vhodné zvoliť aj celkovú odolnosť zámku. Čím menej strážené miesto (alebo drahší bicykel), tým lepšie je siahnuť po prevedení s vysokou mierou ochrany, ktorú udáva stupnica. Tá sa pohybuje na hodnotách od 1-20, pričom 20 je najodolnejší variant. Taktiež sú dostupné aj rôzne dĺžky zámkov pre ľahké prispôsobenie.

ABUS 8800

Tento základný zámok ponúka úroveň ochrany na hodnote 7, pričom štvorhranná reťaz so 7 mm okami je vyrobená zo špeciálne tvrdenej ocele. Nechýba kvalitný uzamykací systém ABUS a ochranný plášť reťaze proti poškodeniu laku. Cena sa pohybuje okolo 34,90 €.


ABUS Granit CityChain X-Plus

Na opačnom konci spektra stojí vysoko odolný zámok s úrovňou ochrany na hodnote 15. Reťaz má 10 mm šesťhranné oká vyrobené zo špeciálnej tvrdenej ocele a veľmi vysokú odolnosť proti rezaniu a strihaniu. Jednoduché a bezpečné uzamykanie reťaze do tela zámku, pričom nechýba patentovaný ABUS X-Plus uzamykací systém odolný proti odvŕtaniu, vytrhnutiu a vyplanžetovaniu. Cena je stanovená na 169 €.


Kompletnú ponuku reťazových zámkov nájdete na tomto odkaze.

Reťaze a laná

Ďalšou možnosťou ako môžete zabezpečiť bicykel a jeho časti sú reťaze a laná. Najmä v prípade, že potrebujete spojiť väčšiu časť do jedného celku – napríklad spojiť viac bicyklov dokopy. Tie sú ponúkané v rôznych šírkach a dĺžkach či už ako laná, alebo odolnejšie reťaze. Dajú sa tak dobre kombinovať s ďalšími zámkami v ponuke ABUS.

ABUS Cobra

Flexibilné oceľové lano na všestranné využitie, ktorému nechýba ochranný plastový plášť na ochranu laku. Možnosť vytvorenia dvoch fixných slučiek, pričom sa ideálne hodí na ochranu príslušenstva. Veľmi flexibilné a dobre skladné. Vhodné kombinovať s visiacimi zámkami ABUS. Cena za 10 m je stanovená na 66 €.


ABUS Chain

Reťaz má 10 mm hrubé šesťhranné oká vyrobené zo špeciálnej tvrdenej ocele, ktoré charakterizuje veľmi vysoká odolnosť proti rezaniu a strihaniu. Navyše nechýba ochrana reťaze proti poškodeniu laku. Vhodné kombinovať s visiacimi zámkami ABUS. Cena za 170 cm variant je stanovená na 86 €.


Všetky dostupné laná a reťaze v rôznych dĺžkach nájdete na tomto odkaze.

Značka ABUS vyvíja a zdokonaľuje svoje systémy zabezpečenia už od roku 1924. Je tak zárukou vysokej odolnosti a potrebnej kvality s výrobou v Nemecku.


Kompletnú ponuku nájdete na domovskej stránke slovenského zastúpenia.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Test: ABUS kotva - zabezpečenie na vysokej úrovni

Test: ABUS kotva - zabezpečenie na vysokej úrovni

S príchodom zimy sa veľa cyklistov rozhodne uskladniť svojich miláčikov na zimný spánok. Netreba však zabúdať na bezpečné uloženie, hlavne, ak ho budete skladovať napr. v pivnici, alebo všade tam, kde nebude na očiach.
Test: ABUS YouDrop FF – prilba pre odvážne deti

Test: ABUS YouDrop FF – prilba pre odvážne deti

Rodičia cyklisti skôr či neskôr prilákajú k tomuto krásnemu športu aj svoje deti. S tým sa samozrejme spája aj určitý faktor strachu a tak sa často snažíme svoje deti ochrániť najlepšie, ako vieme.
Test: ABUS Bordo SmartX 6500A - bezkľúčový zámok s alarmom

Test: ABUS Bordo SmartX 6500A - bezkľúčový zámok s alarmom

Všetko je dnes už smart a tak ma vôbec neprekvapuje, že Abus prichádza so zámkom, ktorý sa ovláda mobilom. Aký však je a ako sa používa?
keyboard_arrow_up