Duch v pretekárskom šate - Ghost Lector 2019

Rýchlosť, precíznosť, ľahkosť, tuhosť a taktiež agresívne línie. Nie je ľahké spojiť túto kombináciu do jedného celku. V Ghoste sa im to však podarilo a vznikol model Lector, ktorý má aj v roku 2019 veľký potenciál.

Pretekárske hardtaily ešte nevymreli, aj keď ich celoodpružené náprotivky stále zmenšujú svoje nedostatky v hmotnosti či tuhosti. Jednoducho, kto má rád pocit priameho prenosu energie bez obáv nad jej pohlcovaním zadnou stavbou, pevný rám je východisko. Pre nás, „smrteľníkov“, sú jazdci Svetového poháru vzormi toho, kam až je možné posunúť svoje hranice.


Okrem fyziologickej stránky, sú obmedzenia kladené aj používanými pomôckami, ktorým bicykel neodmysliteľne je. V tomto prípade, pretekári Ghost Racing Team, využívajú najmä model Lector. Niet sa čomu čudovať, ak chcete víťaziť, musíte si zvoliť správne vybavenie.

Ghost Lector pre rok 2019

Tak ako aj po minulé roky, aj v tom nasledujúcom budeme môcť vyberať z mnohých variantov. Ich rozdelenie je podmienené úrovňou výbavy či rozmerom používaných kolies. Ak hovoríme o samotnom ráme, nemusíme si lámať hlavu nad delením na hliníkové a karbónové modely, keďže všetky variácie disponujú jednotným rámom z uhlíkových vlákien.

Geometria zodpovedá jeho určeniu: čo najefektívnejšie v stúpaniach a bezpečne v zjazdoch. Dôkazom toho je aj hlavový uhol na úrovni 69,5 stupňa či krátka, 430 mm, zadná stavba. Zvoliť si agresívnejšiu pozíciu posedu, umožňuje aj nízka hlavová časť – 105,5 mm (M), 115,5 mm (L).

V dnešnej dobe sú už neodmysliteľným prvkom pevné osky a tie na modeloch Lector samozrejme nechýbajú. Stredové zloženie spolieha na Pressfit 92. Pre tých, ktorí si chcú užiť aj zjazdové pasáže, Lector ponúka možnosť osadenia teleskopickej sedlovky.

Lector 2.7 LC U

Vstupnou bránou do modelu Lector je špecifický variant 2.7. Dôvodom toho je osobité osadenie 27,5“ kolesami, ktoré sú použité len pri tejto špecifikácii. Odpruženie spočíva na vidlici RockShox Recon RL so 100 mm zdvihom.

Pohon v podobe 11-rýchlostného vyhotovenia dodáva Shimano pod označením XT a SLX. Aj brzdy sú rovnakého pôvodu, nesúce názov MT400. Kolesá sú zapletené zo Shimano nábojov a Rodi ráfikov. Kontakt s povrchom zaručujú plášte Continental X-King v šírke 2.2“. Cena: 1 799 €.


Lector 2.9 LC U

O tomto variante nie je potrebné veľa písať. Je totiž identickou podobou verzie 2.7, len s 2 odlišnosťami, spočívajúcimi na rozmere kolies (teda 29“) a dostupnosťou v dvoch farebných vyhotoveniach: tyrkysovej (ako 2.7) a čierno-žltej. Cena: 1 799 €.


Lector 3.9 LC U

O čosi lepšou výbavou disponuje modelová špecifikácia 3.9. Aj keď vidlica zostáva rovnaká, RockShox Recon RL so 100 mm zdvihom, pohon zabezpečuje SRAM s 12-rýchlostnou sadou NX Eagle, ktorej dostatočný rozsah je zaručený kazetou s 11-50 zubami.

Brzdy sú taktiež obmenené za SRAM Level T. Kolesá už nepozostávajú z viacerých výrobcov, tieto dodáva DT Swiss – X 1900 Spline so šírkou 25 mm. Ostatné komponenty dodáva samotný Ghost. Dostupné sú dve farebné vyhotovenia: červeno-čierne a čierno-biele. Cena: 2 099 €.


Lector 4.9 LC U

Niektorí jazdci môžu pociťovať obmedzenie, ak ide o počet a rozsah prevodov pri jedno-prevodníku. „Dvoj-placka“ má svoje opodstatnenie, čoho sú si vedomí aj v Ghost-bikes, keďže do modelovej rady 2019 zaradili aj variant s touto špecifikáciou. Lector 4.9 disponuje vidlicou Fox Rhythm 32 Float so 100 mm zdvihom, sadou Shimano XT a SLX (kazeta 11-42).

Aj brzdy sú Shimano XT so 180/160 mm kotúčmi. Plášte a kolesá ostávajú obdobné ako pri variante 3.9 (X1900 Spline a Continental X-King PureGrip 2,2“). Opätovne je na výber z dvoch farebných kombinácii: čierno-červenej a žlto-čiernej. Cena: 2 499 €.


Lector 5.9 LC U

Vo verzii 5.9 sa opäť vraciame do sveta jednoprevodníkov, avšak v tomto prípade sa obmenil iný komponent. Vidlica RockShox Sid RL je povestným pretekárskym nástrojom. S ňou spolupracuje sada SRAM GX Eagle s 12 prevodmi a kazetou s rozsahom 11-50 zubov. Brzdy sú taktiež pod taktovkou SRAM, Level T.

Aj kolesá ostávajú nezmenené; DT Swiss X1900 Spline s Continental X-King 2.2“. Zmena sa udiala v prípade sedlovky: klasickú pevnú vymenila teleskopická Satori Sorata Pro. Dve farebné kombinácie: červeno-čierna a žlto-čierna. Cena: 2 599 €.


Lector 6.9 LC U

Táto verzia disponuje rovnako, ako 5.9, vidlicou RockShox Sid RL, sadou SRAM GX Eagle s 12-rýchlostnou kazetou či brzdami rovnomenného výrobcu s označením Level T. Odlišnosť spočíva v kolesách. Tie dodáva Syntace vo verzii W28i s Boost osou vpredu.

Syntace sa udomácnil aj na pozícii riadidiel (740 mm) a predstavca či sedlovky. Ponúkané je v tomto prípade jedno farebné prevedenie. Červeno-čierne. Cena: 2 999 €.


Lector 7.9 LC U

Technologický aspekt je pri týchto modeloch často jedno z popredných hľadísk pri výbere adekvátneho bicykla. Lector 7.9 dominuje najmä vďaka vidlici, ktorá je na ňom osadená. Ide o RockShox RS1 Onelock so 100 mm zdvihu a chodom „upside-down“.

O pohon sa stará SRAM GX Eagle s 12 rýchlostnou kazetou 10-50 a kľukami Truvativ Descendant s 32 zubovým prevodníkom. Kolesá sú kombináciou 25 mm ráfikov Rodi Tryp a nábojov Formula a SRAM. Aj táto verzia je ponúkaná len v žlto-čiernom prevedení. Cena: 3 499 €.


Lector 8.9 LC U

Predposledný variant je, dalo by sa povedať, naozaj „nabitý“ energiou. Nie však takou, za ktorú by ste mohli byť vylúčený z pretekov, skôr takou, ktorá umožňuje rýchlejšie sa adaptovať na sklon či podmienky v teréne.

Ide o sadu Shimano XT Di2, elektronickú verziu s dvojprevodníkom a 11-rýchlostnou kazetou 11-42. Okrem nej na ňom nájdeme vidlicu Fox 32 Float Performance či kolesá DT Swiss M 1700 Spline s 25 šírkou. K dispozícii je v dvoch farebných možnostiach, sivočiernej a zeleno-čiernej. Cena: 3 999 €.


Lector WCR 9

Nakoniec sme sa dostali až k tomu najlepšiemu, čo Ghost v tomto segmente ponúka. Verzia WCR 9 sama napovedá, že jej domovom budú okruhy významných podujatí. To vám však nebráni zaobstarať si ho aj na každodenné jazdenie s pocitom blízkosti kúska profesionálnej cyklistiky. Vidlica je RockShox Sid RL SoloAir so 100 mm zdvihu. Pohon sa spolieha na sadu SRAM X01 Eagle a kľuky Truvativ Stylo Carbon.

Brzdy sú rovnako od SRAM, Level TLM so 180/160 mm kotúčmi. Syntace zabezpečuje kolesá, W28i s plášťami Continental X-King vo verzii Race Sport 2,2“. Nechýba ani teleskopická sedlovka RockShox Reverb Stealth či riadidlá z karbónu. Bielo-čierny vzhľad dopĺňa farebný nápis na sedlovej trubke. Cena: 3 799 €.


Existuje však ešte jeden Lector, ktorého účel je čiastočne obmedzený na hladšie povrchy, avšak o to lepšie dokáže sekundovať jazdcovmu zápalu vyhrávať.

Lector X 8.9

Karbónový rám je, na rozdiel od ostatných variantov Lector, označený ako Lector UC (ultralight carbon). Rovnakého prívlastku sa dostalo aj pevnej vidlici, ekvivalentnej so 100 mm zdvihom. Výbava spočíva zo SRAM X01 a GX, SRAM Level T brzdách či kolesách DT Swiss M1700 Spline.

Celok dopĺňa karbónová sedlovka či rýchle plášte Continental RaceKing BlackChili 2,2“. Spomenúť je potrebné aj rozdielnosť geometrií: Lector X má príkrejší hlavový uhol, 70,8 stupňa alebo o milimeter kratšiu zadnú stavbu. Dodávaný je v čierno-žltej kombinácii. Cena: 3 499 €.


Naozaj široké spektrum ponúka modelový rad Lector na rok 2019. Výborný základ v podobe karbónového rámu si môžete časom prispôsobiť na vlastný obraz a jazdecký štýl. Stačí si len vybrať. Kompletnú ponuku nájdete na tomto odkaze.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Ghost 2023 - nemecká precíznosť na dvoch kolesách PR článok

Ghost 2023 - nemecká precíznosť na dvoch kolesách

Bicykle Ghost sú už roky zárukou a zrkadlom nemeckej kvality a precíznej práce. Pre sezónu 2023 si prichystali najmä nové „fully“ a dobrodružné gravel bicykle.
BULLS 2024 - nemecká kvalita v priaznivej cene PR článok

BULLS 2024 - nemecká kvalita v priaznivej cene

Dnes sa pozrieme na nemeckú značku BULLS, ktorá je menej známa v našich končinách, ale rozhodne má potenciál zaujať.
Unboxing: Ghost Lector Base - nestarnúca legenda

Unboxing: Ghost Lector Base - nestarnúca legenda

Niektoré bicykle sú tvarom rámu tak typické, že ich rozoznáme už na prvý pohľad. Presne to je prípad biku Ghost Lector. Akú výbavu má najdostupnejšia karbónová verzia?
keyboard_arrow_up