Fuji MTB kolekcia 2019 - hor sa do terénu

Najznámejšou japonskou značkou zo sveta cyklistiky je bezpochyby Shimano. No okrem tohto špecialistu na komponenty, pochádza z krajiny vychádzajúceho slnka aj výrobca bicyklov Fuji.

Nichibei Fuji bola založená v roku 1899. Spočiatku sa zaoberala importom amerických a anglických bicyklov, ale v priebehu 20. rokov začala s produkciou vlastných strojov. Od roku 1919 začalo Fuji exportovať svoje výrobky do celej Ázie.

Od 50. rokov začalo Fuji svoje bicykle dodávať na americký trh. Až do roku 1998 bola značka Fuji doménou japonského a amerického trhu, kedy ale distribučné práva kúpila spoločnosť Advanced Sports a bicykle začali predávať do celého sveta na viac ako 100 rôznych trhoch.


Poďme sa bližšie pozrieť, čo nám Fuji pripravilo na rok 2019, čo sa týka kolekcie horských bicyklov. Prvých 5 modelov je zaradených do spoločnej skupiny s názvom Trail. Nájdete tu bicykle Rakan, Auric, Outland, Bighorn a Reveal.

Ide hlavne o univerzálne celoodpružené bicykle, s ktorými zvládnete celodenný výjazd a nestratíte sa ani na maratóne. Zdvihy sa pohybujú od 120 až do 140 mm. Okrem fullov tu ale nájdete aj jedno trailové HT-čko.

Rakan

Rakan je vďaka štvorčapovému systému odpruženia Mlink® veľmi efektívny bicykel a moderná geometria vám dodá potrebné sebavedomie v zjazde. K dispozícii máte 130 mm zdvihu vpredu a 120 mm na zadnej stavbe. V kombinácii s 29" kolesami je to doslova univerzál.

Všetky 3 modely Rakan sú dodávané s hliníkovým rámom zo zliatiny A6-SL a samozrejmosťou je vnútorné vedenie bowdenov. Nezabudlo sa samozrejme ani na Boost štandard.


Auric

Bicykel Auric je ako stvorený na trail. V porovnaní s modelom Rakan dostal Auric o 10 mm viac zdvihu, čiže vidlica má chod 140 mm a zadná stavba 130 mm. Menšie 27,5" kolesá v kombinácii s prepracovanou trailovou geometriou a ľahkým hliníkovým rámom robia z Auricu hravého spoločníka pre každý terén. Na singláči určite oceníte aj teleskopickú sedlovku. Opäť nechýba vnútorné vedenie bowdenov a Boost štandard.


Outland

Ak hľadáte niečo cenovo dostupnejšie v trailovej ponuke Fuji, nový Outland je možná voľba. O komfort sa postará prepracovaný systém pruženia A4 so 120 mm zdvihu zadnej stavby, rovnako aj vidlice. Napriek nižšej cene sú bowdeny vedené vnútrom rámu a rám je prispôsobený aj na teleskopickú sedlovku.


Bighorn

Pre milovníkov “tlstých plášťov” pripravilo Fuji model Bighorn. Ide o trailové HTčko s 27,5+ plášťami v šírke až 2,8 palca. Tieto široké pneumatiky majú takmer rovnaký obvod ako bežné 29-kové plášte, ale vďaka ich objemu sú v teréne neporovnateľne pohodlnejšie.

Použitie širokých kolies by nebolo možné bez Boost nábojov. Rámy oboch modelov Bighorn sú hliníkové, vyrobené zo zliatiny A6-SL, čo zaručuje ich pevnosť a tiež nízku hmotnosť.


Reveal

Posledným z pätice trailových modelov je 27,5 palcový full Reveal. Podobne ako Outland disponuje zdvihom 120 mm a využíva taktiež rovnaký systém pruženia A4. Tak ako pri ostatných trailových modeloch, tak aj pri tomto je rám z hliníku, konkrétne zo zliatiny A2-SL.


Do náročnejšieho terénu a pre drsnejšie zjazdy sú určené dva allmountain modely - Auric LT a Outland LT.


Auric LT

So 170 mm zdvihu vpredu a 160 mm vzadu vám Auric LT dovolí užiť si každý jeden zjazd. Deň strávený v bike parku nie je tiež žiaden problém. Vďaka prepracovanému Mlink® systému pruženia ale zvládnete zdolať stúpanie aj vlastnými silami. 27,5" kolesá, moderná geometria, Boost náboje, teleskopická sedlovka a teda všetko,čo potrebuje mať poriadny allmountain bicykel.


Outland LT

Na rozdiel od prvého z dvojice “allmountainov” od Fuji je Outland LT 29-ka. Väčšie kolesá kompenzujú o niečo nižší zdvih v porovnaní s Auric LT. Outland LT disponuje 150 mm zdvihu vpredu a 140 mm vzadu. Rovnako ako “klasický” Outland, aj LT-čko využíva systém pruženia A4.


Pre XC jazdcov si Fuji pripravilo dva modely. Prvým je karbónová strela SLM a druhým lacnejšia hliníková XC alternatíva Tahoe.


SLM

Vďaka ľahkému karbónovému rámu a nízkej agresívnej geometrii je Fuji SLM pripravené zdolávať nástrahy tratí svetového pohára XC alebo lokálnych XC pretekov. V ponuke sú hneď dve úrovne “kvality” karbónových rámov.

Ľahší C15 “ultra high modulous carbon” a o niečo ťažší C10 “high modulous carbon”. V oboch prípadoch ale dostanete mimoriadne tuhý a odolný model. Už samozrejmosťou sú 29 palcové kolesá a všetky moderné prvky.


Tahoe

Lacnejšia hliníková XC alternatíva k Fuji SLM je HT-čko Tahoe. Rám je zo zliatiny A6-SL. Vďaka dlhšej a nižšej geometrii sa bicykel dobre ovláda. 29 palcové kolesá sú doplnené Boost nábojmi, vďaka čomu sú tuhšie a pevnejšie. Samozrejmosťou je vnútorné vedenie bowdenov.


Addy

Pre ženy je určené 27,5 palcové HT-čko Addy. Ženám je prispôsobená samotná geometria a ďalšie komponenty, aby sa dosiahol čo možno najväčší komfort. Fuji tu zúročilo svoje dlhoročné skúsenosti, keďže ženské pretekárky podporujú už od 70. rokov.


Kompletnú pouku všetkých modelov od Fuji, rovnako ako podrobné špecifikácie a informácie o geometrii nájdete na domovskej stránke značky.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

BULLS 2024 - nemecká kvalita v priaznivej cene PR článok

BULLS 2024 - nemecká kvalita v priaznivej cene

Dnes sa pozrieme na nemeckú značku BULLS, ktorá je menej známa v našich končinách, ale rozhodne má potenciál zaujať.
Unboxing: BMC Fourstroke LT ONE – nenásytný maratónec

Unboxing: BMC Fourstroke LT ONE – nenásytný maratónec

Hľadáš nekompromisný bicykel do prichádzajúcej maratónskej sezóny, s ktorým si užiješ výlet hrebeňom aj moderné cross-country trate? Máme pre teba skvelý tip.
Test: BMC Fourstroke LT - ako jazdí môj vysnívaný bike

Test: BMC Fourstroke LT - ako jazdí môj vysnívaný bike

Je možné mať jeden stroj, ktorý bude „raketou" na maratónoch a zároveň schopnou alternatívou k trailbiku? V tejto sezóne som skúsil nájsť odpoveď na bicykli, ktorého cena sa radšej nehovorí.
keyboard_arrow_up