L’Étape du Tour – prejdi si etapu Tour de France

Čo ste robili tento rok 17. júla? Bol utorok, viacerí sme boli pravdepodobne v práci. Julian Alaphilippe po prvýkrát vyhral na Tour de France. V tento deň sa našli aj takí, ktorí ho sledovali a k tomu všetkému im bola trasa úplne známa.


Veď si ju prešli a prežili ju, a to vďaka L’Étape du Tour. Nikto z nás, amatérov, si nevie v plnej miere predstaviť atmosféru, profil trasy, náročnosť stúpaní, ktorými sa museli profesionáli prebojovať. Myšlienka na vznik podujatia, ktoré by kopírovalo nielen trasu vybranej etapy, ale aj emócie a tvrdú drinu „profíkov“, funguje od roku 1993.

Keďže sa táto akcia spravidla koná niekoľko dní pred etapou Tour de France, nechýbajú uzavreté cesty, bufety, podporné vozidlá pre odpadlíkov alebo tých čo už nevládzu. V cieli vás čaká masér, počas dňa na bicykli bufet a fanúšikovia.


Na začiatku ste malým dielikom obrovskej komunity ľudí, čo miluje tento šport tak ako vy. Posledné obdobie sa účasť pohybovala okolo 15 000 účastníkov na jeden ročník. Ak sa pozrieme na predchádzajúce vydania, tak ste si mohli prejsť Izoard v dĺžke 10 km a sklonom 9 %, Col de la Colombiére (7,5 km; 8,6 %), Hautacam (13,7 km; 7,8 %), Alpe d"Huez (13,2 km; 8,1 %) a iné. Áno! Aj tieto ikonické stúpania boli v itinerári etáp L’Étape du Tour.


Je pre vás pripravená rovnaká porcia kilometrov, ktorú si prejdú aj samotní jazdci Tour de France niekoľko hodín po vašom životnom výkone. Väčšina z nás by chcela okúsiť, aké je to byť profesionálnym cyklistom, koľko driny a námahy to stojí.

L’Étape du Tour ponúka exkluzívny zážitok prežiť si najsledovanejšie preteky sveta na vlastnej koži, vo vlastnom sedle. Atmosféru posledného ročníka si môžete vychutnať aj z rozhovoru jedného z účastníkov.


Čo vás čaká v roku 2019?

20. etapa Tour de France 2019 vedie z Albertville do Val Thorens. Pre pelotón to bude dvadsiaty deň v sedle a ak sa boj o žltý dres nerozhodne skôr, tak záverečné stúpanie Val Thorens v dĺžke 33,5 km a 5,5 percentným priemerom musí rozhodnúť o víťazovi 106. ročníka.

Čo je pripravené pre vás? Identická trasa, totožné nekonečné stúpanie a príležitosť siahnuť si až na dno svojich síl. Tak ako aj najlepší jazdci sveta, tak aj vy si budete môcť prejsť celkovú dĺžku trasy, prekonať prevýšenie a vyskúšate si aj jazdu v balíku.


Vedomie, že po trati prejdú „profíci“ vám môže priniesť pocity, ktoré ste pri šliapaní do pedálov ešte nezažili. Teraz, kedy mnohí cyklisti spia zimným spánkom a čakajú na jar, skúsme snívať. 131 kilometrov nemusíte len sledovať v televízii, skúmať profil na internete, vy si môžete prejsť celú trasu a dokonca súťažiť s ostatnými.

V prvom rade najväčším súperom ste sami sebe. Prekonať bolesť v stúpaniach, ísť až na dno, až do vyčerpania a keď porazíte svoju bolesť a myseľ, ktorá vraví, že už to nejde, tak máte pred sebou a vedľa seba ešte niekoľko tisíc kolegov, ktorí môžu byť vašim súperom a zároveň skvelou motiváciou dokončiť etapu.

Pri trati budú samozrejme diváci a autentický zážitok ostane v účastníkoch na veľmi dlhú dobu. Sen mnohých amatérskych cyklistov je zúčastniť sa čo i len ako divák pretekov celosvetovej úrovne. L’Étape du Tour vás posunie ešte o stupienok vyššie.


Julian Alaphilippe po svojom prvom víťazstve na Tour de France povedal, že ním lomcujú poriadne emócie, že nie je jednoduché vyhrať na tomto podujatí a nemal viac slov. K výhre mal blízko pred dvoma rokmi, ale až v roku 2018 sa mu podarilo byť najvyššie na stupni víťazov.

Ak si prejdete aj vy jednu z etáp najprestížnejšieho trojtýždňového cyklistického sviatku, tak s vami budú lomcovať emócie rovnako, ako to bolo pri Alaphilippovi.


A na záver sa pýtame: Čo budete robiť 21. júla 2019? Ležať niekde pri mori, na dovolenke alebo zoberiete hneď prvý cenovo výhodný last minute? Nechcete prežiť svoju dovolenku aj inak? Originálne a športom, ktorý milujete? Tak zahoďte tento znudený výraz, zabudnite na to, že je ešte len december a bicykel vám stojí zazimovaný v garáži, navštívte magazín WeLoveCycling a dozviete sa viac.

Organizátori už hlásia pre veľký záujem “vypredané”. Ale nevešajte hlavu. WeLoveCycling plánuje súťaž a tak máte ešte šancu, stačí sledovať ich stránku. Možno práve vy budete súčasťou pelotónu s cca. 15 000 účastníkmi L’Étape du Tour. Takže neváhajte a s tréningom začnite už dnes.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Paris-Roubaix Femmes - pri zdvíhaní dlažobnej kocky oživené spomienky na farmu

Paris-Roubaix Femmes - pri zdvíhaní dlažobnej kocky oživené spomienky na farmu

Zatiaľ čo sa muži postavili na štart Pekla severu po prvý raz už v roku 1896, pre ženy to bola iba tretia edícia týchto legendárnych pretekov na kockách.
Legendy odchádzajú a pelotón je opäť o niečo prázdnejší

Legendy odchádzajú a pelotón je opäť o niečo prázdnejší

Je takmer pravidlom, že po každej sezóne sa s proficyklistikou rozlúči niekoľko mien. Tento rok sa lúčime hneď s niekoľkými legendami, ktoré nás bavili niekoľko sezón a pripomenieme si ich najväčšie úspechy.
Test: BMC Teammachine SLR01 Disc Two - jeden stroj na všetko

Test: BMC Teammachine SLR01 Disc Two - jeden stroj na všetko

Top model švajčiarskej značky zažil so mnou celú sezónu a tak si trúfnem povedať, aký skutočne je.
keyboard_arrow_up