Bezpečnosť na bicykli

Nebezpečenstvo na nás striehne na každom kroku. Presnejšie povedané, pri každom šliapnutí do pedálov. Problémy na nás čakajú v premávke zo strany automobilov, časté sú aj strety s rôznymi zvieratami.

Možno sa budete čudovať, ale jedna z najnebezpečnejších vecí je jazdec samotný. Veď tou najmenej dokonalou súčasťou bicykla je bohužiaľ ten, kto ho ovláda. Poďme si teda predstaviť 3 najväčšie nebezpečenstvá, ktoré nás môžu postretnúť.

Pozor na autá

Bohužiaľ, pravidelne sa dozvedáme o nehodách jazdcov. Sú to profesionáli na tréningu, na pretekoch, alebo aj bežní cyklisti v meste. Nehody často zapríčinia autá. Keďže bicykel bol stvorený na prepravu, musia obe strany rešpektovať prítomnosť toho druhého. Vina nikdy nie je len na jednej strane.

Raz zavinia nehodu vodiči, inokedy sme to my. Ak hovoríme o chybách šoférov, tak veľmi častá chyba je absolútne odmietanie prítomnosti cyklistov. Viacerí vodiči jazdia spôsobom, akoby sme ani neexistovali. Musíme si však uvedomiť, že tak ako je auto plnohodnotnou súčasťou premávky, aj bicykel má svoje miesto na ceste.


Mnohí šoféri pri otváraní dverí zabúdajú urobiť jednu základnú vec - pozrieť sa do spätného zrkadla. To, čo sa deje následne, si vieme všetci veľmi živo predstaviť. Letíme cez riadidlá dopredu a modlíme sa, aby to naša kľúčna kosť a vlastne celé telo zvládlo. Aby sme nevinili len šoférov, určitú dávku viny nesú aj chodci. S upretým pohľadom do displeja mobilného telefónu chodia po uliciach, či chodníkoch ako bezduchí. Prosíme vás, skúste sa občas pozrieť aj na svet okolo vás.

My vám budeme vďační, že ostaneme celí a zdraví, vy zasa uvidíte krásu tohto sveta, ktorá sa neskrýva v obrazovke mobilu. Obidve tieto skupiny často zabúdajú, že aj to málo cyklochodníkov, čo tu na Slovensku máme, sú určené pre nás. To znamená, parkovanie áut na týchto miestach, chôdza po nich, miesto pre vykladanie tovaru z dodávky by malo byť úplne inde, len nie na cyklochodníku.

Avšak nie je tomu tak. Potom sme nútení jazdiť aj mimo nich a oheň je na streche. Šoféri trúbia na bicykle, cyklisti nervózne mávajú na vodičov. Skúsme byť všetci viac tolerantní, empatickí, vžime sa do kože toho druhého a posunieme našu spoločnosť dopredu. Túto problematiku nájdete hlbšie a podrobnejšie rozpracovanú v článku na stránke WeLoveCycling, či celej sekcii venovanej bezpečnosti.


Dávajte pozor aj na svoje správanie

Aby sme nehanili len tých ostatných, skúsme si teraz sypať popol na hlavu aj my a pozrime sa do vlastných radov. Verím, že tieto riadky budú pre každého len utvrdením toho, že na bicykli sa správa tak, ako má. Ak sa v nasledujúcich riadkoch nájdete, skúste trochu porozmýšľať a zlepšiť sa. Vysoké percento nehôd, v ktorom figurujú jazdci, zapríčiní alkohol.

Nižšia miera pozornosti, videnia sveta v trochu inom „svetle“, omámenie alkoholom, to všetko zvyšuje riziko nehody. Na území Slovenskej republiky platia tie isté pravidlá ako pre šoférov. Takže žiaden alkohol v krvi. Ak už predsa len neodoláte jednému orosenému pivku, tak v zastavanom území obce alebo na cestičke pre cyklistov môžete mať maximálne 0,5 promile alkoholu v krvi.


Častokrát počujeme z dopravného servisu upozornenie: „Pozor na cyklistu, ktorý sa nachádza na diaľnici.“ Ak si plánujete tréning na vašom cestnom bicykli, prosím, premyslite si trasu dopredu, jazdite po „okreskách“ a oceníte oveľa menšiu premávku. A prečo vlastne títo ľudia idú na tú diaľnicu? Toto správanie asi nikdy nepochopíme.

Ďalšie previnenie, ktoré dokážeme nájsť aj u nás, je napríklad telefonovanie počas jazdy. Zastavte sa na krajnici, zídite z cesty, vybavte si svoj telefonát v pokoji mimo bicykla. Nemáte sa kam ponáhľať. Zdravie a váš život nech je na prvom mieste. Na to myslite aj vtedy, ak máte v pláne prilbu nechať doma. Sme predsa cyklisti telom a dušou, poďme prví príkladom.


Ako sa správať a čomu sa vyhnúť, aby sme zostali živí a zdraví? Všetky rady nájdete na stránke WeLoveCycling, v článku „Najnebezpečnejšie veci, ktoré podľa expertov robíme na bicykli.“

Zvieratá kontra bicykel

Ak sa na dvoch kolesách radšej pohybujte v prírode či mimo mesta, tak tam vám nebezpečenstvo zo strany áut hrozí samozrejme menšie. Načo si však je potrebné dávať pozor v prírode? Príroda nám nepatrí a sme tam na návšteve. V tomto prostredí žijú zvieratá a tie sú niekedy vyrušené v ich prostredí. Ktoré to môžu byť? Ak obľubujete les, zjazdy v teréne, musíte počítať s lesnou zverou.

Mne sa to tiež už stalo. Idete si pokojne dolu kopcom, užívate si zjazd a 5 metrov pred vami vám skríži cestu srna. Bolo šťastím, že som mal k dobru spomínané metre a nič sa nestalo. No nie všetky stretnutia so zverou dopadnú takto. V prímestských častiach sa často stretnete aj so psami.

Niektoré sú hravé, iné sa chcú pridať. Iné zase provokuje váš členok, ktorý sa pravidelne pohybuje hore a dole. Ako sa chrániť? Skúsme apelovať na majiteľov. Dávajte si pozor na svojich maznáčikov. Tak ostanú aj psíky a aj my, cyklisti, bez škrabanca.


O niektorých stretoch so zvieratami som v živote nepočul. Na bicykli sa môžete nepríjemne stretnúť s vtákmi či veveričkami. Áno, aj takéto prípady sa stávajú. Popis, ale aj videá a zdokumentované strety človeka so zvieraťom nájdete v článku „Blízke stretnutia – zvieratá vs bicykle“ na stránkach WeLoveCycling.

Všetky témy týkajúce sa bezpečnosti na bicykli nájdete na stránke WeLoveCycling, sekcia Bezpečnosť. Prvý predpoklad bezpečnej jazdy je predvídanie toho, čo nás môže na ceste postretnúť. Vďaka týmto radám a informáciám môžeme byť viac ostražití a dúfajme, že všetky tieto problémy sa nám budú zďaleka vyhýbať.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Test: ABUS kotva - zabezpečenie na vysokej úrovni

Test: ABUS kotva - zabezpečenie na vysokej úrovni

S príchodom zimy sa veľa cyklistov rozhodne uskladniť svojich miláčikov na zimný spánok. Netreba však zabúdať na bezpečné uloženie, hlavne, ak ho budete skladovať napr. v pivnici, alebo všade tam, kde nebude na očiach.
Ako si vybrať prilbu – základné rozdelenie a tipy

Ako si vybrať prilbu – základné rozdelenie a tipy

Prilba je pri cyklistike snáď základným bezpečnostným prvkom. Aby ale plnila svoju funkciu spoľahlivo, treba vybrať ten správny model.
Prilba – najpodstatnejší ochranný prvok cyklistu PR článok

Prilba – najpodstatnejší ochranný prvok cyklistu

Bez prilby môžeš stratiť omnoho viac, než si myslíš. Určite nezanedbávaj jej nosenie nech už vieš jazdiť akokoľvek dobre a na akokoľvek bezpečnom mieste.
keyboard_arrow_up