Motivácia jazdiť aj v roku 2019

Začiatok roka sa spája s túžbou človeka zmeniť svoj život. Roky pribúdajú a my si uvedomujeme, že nemladneme, ale naopak, sme zasa o rok starší. Cítime preto v sebe potrebu zlepšiť sa.

Čítame a počúvame o novoročných predsavzatiach. Predpokladám, že viacerí z nás majú aj predsavzatie, že budú pokračovať v našej vášni. Ako v manželstve, tak aj v cyklistike však musíme našu lásku nanovo objavovať, musíme prísť s novými impulzmi, aby sme pri našej partnerke či záľube ostali. Čo tak nanovo sa zamilovať? Pozrime sa na dôvody, prečo ostať na bicykli.


Prečo jazdia ostatní?

Kým prejdeme k sebe, poďme nahliadnuť, čo drží ostatných pri tomto športe. Joanie začala s cyklistikou, aby voľný čas trávila so svojím priateľom. Rok nato dokončila Spring Classic Milan-San Remo a pocit z tohto úspechu bol o to sladší, že ho zdieľala s človekom, ktorého miluje, so svojím partnerom.

Andre sa v minulosti dozvedel zlú správu. Diagnostikovali mu chronické ochorenie svalstva. V roku 2017 ho zasiahla ďalšia tragédia. Jeho žena vo veku 39 rokov zomrela na rakovinu. Andre si sľúbil, že zo svojho života vyťaží maximum. Hovorí: „Keď mi zomrela žena, nebolo cesty späť. Bolo mojou povinnosťou užívať si život!“


Životy ľudí prinášajú rôzne osudy. Niektoré sú vydarené, iné sú zasa tragické a smutné. Tieto dva krátke príbehy však poukazujú na jednu, pre nás, zásadnú vec. Čokoľvek nás v živote postretne, vďaka našej vášni, vďaka bicyklu dokážeme prežiť.

Dokážeme sa spamätať a začať odznova. Ak je naša záľuba skutočná, tak to dokážeme. Ďalšie inšpiratívne príbehy ľudí nájdete v článku „Prečo jazdíte?“ na stránke WeLoveCycling.

Prečo jazdím ja?

Poznáte to. Prídete úplne vyšťavení z práce, hlava plná problémov a starostí. No akonáhle sadnem na sedlo, situácia sa mení. Sústredím sa na cestu, na môj dnešný výkon, na prostredie, ktorým prechádzam.

Starosti tohto sveta ostali doma a hneď, ako šliapnem do pedálov, začínam byť slobodným človekom. Viem, moje úlohy a ťažkosti ma budú čakať doma, keď sa vrátim. Ale vďaka bicyklu ich dokážem opätovne zvládať.


Na tomto športe ma baví fakt, že najväčším súperom som sám sebe. Ak nevládzete, ak sa vám nechce, ak nesplníte svoju dennú porciu kilometrov, tak za to nemôže nikto iný než vy. Najväčší protivník, ktorý proti vám stojí je ten, ktorého vidíte ráno v zrkadle. Vy ste práve sebe najväčším rivalom. Môžete sa prekonávať a posúvať sa ďalej. A tak sa stávam silnejším a hlavne šťastnejším človekom.

Častokrát počúvame o potrebe regenerácie po tréningu. Je to správne a určite si musíme dávať pozor na svoje telesné zdravie. Už menej však naša spoločnosť myslí na psychiku. Množstvo práce, rodinných problémov, tlak z každej strany. Pre mňa bicykel priniesol vyslobodenie z tohto šialenstva.

Každodenný čas na dvoch kolesách mi odoberá veľkú časť mojich trápení a ľahšie zvládam záťaž z každej strany. A čo ma ešte drží pri tomto športe, čo mi dáva? Článok „Posunuté novoročné predsavzatie“ publikovaný na stránke WeLoveCycling vám prinesie hlbší pohľad do duše človeka, ktorý dýcha pre cyklistiku.


Prečo jazdíte vy?

A teraz máte priestor sa zamyslieť nad sebou. Prečo jazdíte? Čo vám to dáva? Myslím, že sa tu nájde milión dôvodov, prečo ste začali a čo vás pri tom udržalo. Nech už máte dôvody akékoľvek, ostaňte verní tomuto športu. Táto naša záľuba nám prináša mnoho pozitívneho. Pohyb, uvoľnenie, radosť, zdravý životný štýl. Do tejto vety by ste mi vedeli určite poradiť ešte veľa iných vecí. A to je dobre.

Cyklistika je tak mnohoraká, že každý si môže vybrať to, čo sa mu páči. Dlhé tripy na cestnom bicykli, horské zjazdy, traily a podobne. Sme jedna veľká rodina, ktorá má spoločnú vášeň. Na začiatku som vás vyzval sa znova „zaľúbiť“ do tohto športu. Popremýšľajte, čo všetko vám dáva.

Ak máte svoju celoživotnú polovičku po svojom boku, tak ju presvedčte, aby bicykel skúsila aj ona. Možno si nájdete dokonalý priestor na utužovanie vášho vzťahu. Ak tú svoju polovičku ešte len hľadáte, nezúfajte. Možno sa vám podarí nájsť toho správneho bikera či bikerku. Valentín však máme až o necelý mesiac, tak nepredbiehajme.


Tak čo? Podarilo sa? Objavili ste znova tú cyklistickú vášeň vo vás? Tak už sa len modlime, aby nám sneh rýchlo zmizol a kto sa nevie dočkať, tak poriadne sa obliecť a skúsiť to aj po snehu. Dá sa to. Množstvo iných zaujímavých článkov nájdete na webe WeLoveCycling.
flash_on
Viac o elektrobicykloch, ich výbere a používaní nájdeš v sekcii Elektrobicykle v skratke.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Unboxing: BMC Fourstroke LT ONE – nenásytný maratónec

Unboxing: BMC Fourstroke LT ONE – nenásytný maratónec

Hľadáš nekompromisný bicykel do prichádzajúcej maratónskej sezóny, s ktorým si užiješ výlet hrebeňom aj moderné cross-country trate? Máme pre teba skvelý tip.
Unboxing: Haibike Nduro 6 – mullet do ťažkého terénu

Unboxing: Haibike Nduro 6 – mullet do ťažkého terénu

Hľadáš ebike na tie najťažšie traily, enduro preteky a zdolávanie náročného terénu? Možno práve Nduro bude pre teba to pravé. Si zvedavý na výbavu? Čítaj ďalej.
Unboxing: Giant Trance X E+ 3 – výkonný a zábavný ebike

Unboxing: Giant Trance X E+ 3 – výkonný a zábavný ebike

Zažite rýchlosť v stúpaniach a úsmev na tvári dolu trailom. Pokojne aj niekoľkokrát po sebe. Dostatok výkonu a jazda plná zábavy sú hlavné rysy modelu Trance X E+ 3.
keyboard_arrow_up