MS: Peter Sagan juniorským majstrom sveta

Peter Sagan sa stal v talianskom Val di Sole juniorským majstrom sveta v horskej cyklistike v disciplíne cross country. Na 29,38 km dlhej trati si od úvodu počínal suverénne, kontroloval si čelo pretekov a od druhého kola prakticky až do záveru viedol.

Foto © velonews.com

Peter Sagan sa stal v talianskom Val di Sole juniorským majstrom sveta v horskej cyklistike v disciplíne cross country. Na 29,38 km dlhej trati si od úvodu počínal suverénne, kontroloval si čelo pretekov a od druhého kola prakticky až do záveru viedol. V cieli mal pred Francúzom Arnaudom Jouffroyom náskok 1:33 min, bronz si vybojoval Švajčiar Matthias Rupp. "Boli to náročné preteky. Na kopcovitej trati boli boli viaceré technické zjazdy. Francúz Jouffroy to v úvode napálil, podarilo sa mi udržať sa s ním, a potom som skúsil zaútočiť. Vyšlo to a napokon som dosiahol vynikajúci výsledok," poznamenal pre agentúru SITA Peter Sagan.
Osemnásťročný cyklistický talent si na svoje konto pripísal zatiaľ najväčší úspech v kariére. V tejto sezóne vyhral majstrovstvá Európy v cross country, na svetovom šampionáte v cyklokrose bol strieborný, pred rokom získal bronz na ME v cross country i v cyklokrose. Zverenec trénera Petra Zánického, ktorý reprezentuje Cyklistický spolok Žilina, dosiahol najlepší slovenský výsledok na svetovom šampionáte v horskej cyklistike v histórii. V cross country bola v roku 1991 medzi ženami Eva Orvošová strieborná, v triale v roku 2002 v rakúskom Kaprune získal Peter Barták bronz.
"V konkurencii svetovej špičky predviedol Peťo vynikajúci výkon. Aj po taktickej stránke bola jeho jazda na výške. V prvom kole si súperov testoval, aby v ďalšom priebehu jednému za druhým unikal. Keď vo štvrtom kole viedol o minútu a tridsať sekúnd, vedeli sme, že mu zlatá medaila už neunikne. Stalo by sa tak jedine v prípade technickej chyby bicykla," povedal pre agentúru SITA Saganov tréner Peter Zánický.
Peter Sagan dosahuje úspechy v cyklokrose, horskej cyklistike i cyklistike. V novej sezóne si bude musieť vybrať, ktorému cyklistickému odvetviu sa chce naplno venovať. "Zatiaľ ešte presne neviem, uvidím podľa ponúk. Na základe posledných úspechov sa však pomaly prikláňam k horskej cyklistike," dodal Peter Sagan.

Výsledky - majstrovstvá sveta v horskej cyklistike vo Val di Sole:
Cross country - juniori (29,38 km): 1. Peter Sagan (SR) 1:35:21 h, 2. Arnaud Jouffroy (Fr.) +1:33, 3. Matthias Rupp (Švajč.) +2:50, 4. Fabian Strecker (Nem.) +5:33, 5. Mirco Widmer (Švajč.) +5:41, 6. Luca Braidot (Tal.) +5:42.
report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Reportáž: Blinduro Podzim 2023 – back to the roots

Reportáž: Blinduro Podzim 2023 – back to the roots

Enduro je pre mňa v porovnaní s inými MTB disciplínami oveľa viac o komunite a užívaní si prírody a života s partiou na bikoch.
Reportáž: UCI Gran Fondo Tre Valli Varesine 2023 - hranica medzi úspechom a neúspechom

Reportáž: UCI Gran Fondo Tre Valli Varesine 2023 - hranica medzi úspechom a neúspechom

Podarí sa mi splniť môj cieľ a kvalifikovať sa na majstrovstvá sveta 2024 v kategórii Masters?
keyboard_arrow_up