Základné prostriedky na bežné čistenie a údržbu

Pravidelné čistenie je jedným zo základných predpokladov, aby vám bicykel a komponenty vydržali čo najdlhšie. Najmä teraz, kým na cestách a v teréne panujú o niečo menej priaznivé podmienky.

Riešenie je pritom skutočne jednoduché a prácu vedia výrazne uľahčiť vhodné čistiace prostriedky. Sú vytvorené tak, aby boli dostatočne silné, no pritom nepoškodzovali lak a ďalšie časti bicykla.

Cyclon Bike Care BIONET


Tento univerzálny prostriedok na čistenie je koncentrovaný a biologicky rozložiteľný odstraňovač mastnôt, olejov a iných nečistôt. Je možné ho riediť vodou, pričom samozrejme nepoškodzuje povrchovú úpravu rámu, tesnenia a ostatných komponentov. Môžete ho nájsť v celkovo 4 veľkostiach od 750 ml až po 20 l balenie. Cena za 750 ml s rozprašovačom sa pohybuje okolo 9,95 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.


Práčka na reťaz s náplňou Dirtwash Citrus


Reťaz je komponent, ktorý si vyžaduje najčastejšiu starostlivosť a práve s ňou vie výrazne pomôcť práčka. Vďaka nej sa viete ľahko a rýchlo zbaviť mastnoty aj v domácich podmienkach. Súčasťou je aj 75 ml balenie citrusového odmasťovača, ktorý sa leje priamo do rezervoára. Je vhodná pre všetky reťaze bicyklov, ale aj motocyklov, s dĺžkou kolíka max. 8 mm. Navyše je možné objednať náhradnú sadu kefiek. Cena sa pohybuje okolo 19,50 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.


MOST rýchločistiaci šampón


Najmä priaznivcom značky Pinarello sú známe doplnky pod označením MOST. Tento šampón je určený na rýchle a efektívne čistenie, pričom veľmi jednoducho vytvorí aktívnu penu. Vďaka tomu netreba používať veľké množstvo a vydrží dlhšie. Nepoškodzuje povrchovú úpravu alebo tesnenia a pritom si zachováva účinnosť na väčšinu bežnej špiny a mastnoty. Balenie s rozprašovačom má veľkosť 500 ml, cena sa pohybuje okolo 11,95 €. Viac sa dozviete na tomto odkaze.


Čistič bicykla SONAX


V podstate na všetky súčasti bicykla využijete čistič SONAX. Poslúži rovnako dobre na rám a bežné znečistenie a rovnako aj na komponenty pohonu. Môže sa použiť aj ako náplň do práčky reťaze. Devízou je aj ochrana proti korózii, takže bicykel po umytí nebude hneď chytať drobnú hrdzu, než sa dostanete k samotnému mazaniu. Je dodávaný s rozprašovačom, pričom objem fľaše je 500 ml. Cena sa pohybuje okolo 8,70 € a viac dozviete na tomto odkaze.


Motorex Easy Clean


Ak sa čisteniu nevenujete pravidelne, prípadne ste jazdili v nepriaznivých podmienkach, je možné, že sa na reťazi a komponentoch vytvorí silná vrstva špiny a mastnoty. Práve s ňou si vie veľmi dobre poradiť odmasťovač ako je práve Easy Clean. Je vysoko efektívny, dokáže si poradiť so silným znečistením a starým olejom. Nezanecháva rezíduá, pričom je neutrálny k laku, plastom, gume. Cena za 500 ml balenie v spreji sa pohybuje okolo 10,90 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.


SKS Wash Your Bike


Tento prostriedok je určený na každodenné čistenie všetkých častí bicykla. Je silný na špinu a mastnotu a pritom šetrný k životnému prostrediu. Stačí ho na bicykel nastriekať, nechať chvíľu pôsobiť a následne použiť čistiace nástroje. Okrem toho ponúka aj príjemnú pomarančovú vôňu. Ak bicykel nie je silne znečistený, môžete ho dodatočne zriediť vodou a vydrží dlhšie. Cena za 750 ml balenie s rozprašovačom sa pohybuje okolo 12 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.


PURE Bike Wash Concentrate


Šetrný k životnému prostrediu ale dostatočne silný aj na väčšiu mastnotu na kazetách, reťaziach a prevodníkoch. Keďže sa jedná o koncentrát, je možné ho použiť priamo napr. do práčky reťaze alebo zriediť a získate až 1 l univerzálneho čističa. Je vytvorený kompletne na prírodnej báze tak ako celá rada prípravkov s označením PURE. Môžete tak prispieť svojou troškou k ochrane prostredia. Cena za 200 ml sa pohybuje okolo 5,90 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.


FINISH LINE Speed Clean


Na skutočne silne znečistené časti prevodového ústrojenstva sa hodí Speed Clean. Jedná sa o najsilnejší prostriedok z celého radu FINISH LINE. Je určený len na kovové časti a vďaka svojmu zloženiu sa aplikuje veľmi jednoducho. Stačí nastriekať na reťaz a nechať pôsobiť, pričom mastnota sa jednoducho odparí. Je preto vhodný aj na odmastenie kotúčových bŕzd. Cena sa 500 ml balenie v spreji sa pohybuje okolo 11,50 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.


Tunap Sports čistič odpruženej vidlice a tlmiča


Len dobre fungujúce odpruženie môže priniesť maximálny výkon. Čistič odpruženej vidlice v spreji pomôže s hladkým chodom jednoducho a rýchlo. Takisto sa stará a chráni povrch nôh vidlice a tlmiča. Odstraňuje prach a mikroskopickú špinu, pričom tesnenia dokážu lepšie plniť svoju úlohu. Vytvorený vodeodolný olejový film sa stará takisto o tlmič a ostatné časti vidlice. Cena za 125 ml balenie s aplikátorom sa pohybuje okolo 9,95 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.

Pre kompletné informácie o produktoch prosím navštívte stránky jednotlivých výrobcov/dovozcov.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Umyť a namazať - základ starostlivosti o bicykel PR článok

Umyť a namazať - základ starostlivosti o bicykel

Správne prostriedky na čistenie bicykla a mazivo dokážu výrazne stíšiť jazdu, predĺžiť životnosť komponentov a vo výsledku ušetriť za servis. Prinášame niekoľko tipov.
Čistenie a mazanie - základ, ktorý zvládne každý PR článok

Čistenie a mazanie - základ, ktorý zvládne každý

Poznáte ten pocit, keď poumývate bicykel, všetko namažete a zostanete sa naň pozerať ešte ďalších 10 minút s úsmevom? Trochu vám k nemu pomôžeme a pridáme niekoľko tipov na vhodné doplnky.
Pohon a radenie – očisti, namaž, upgradni PR článok

Pohon a radenie – očisti, namaž, upgradni

Medzi „spotrebáky“ na bicykli patria aj rôzne časti pohonu, niektoré vydržia kratšie, iné dlhšie. Prinášame niekoľko tipov, po ktorých môžete siahnuť.
keyboard_arrow_up