Ako zatočiť so stresom

Žijeme v dobe, kedy sme neustále obklopení faktormi, ktoré spôsobujú stres. Uponáhľanosť, stále väčšie nároky na zamestnancov, malý priestor na psychohygienu, to všetko prispieva a hrá do karát stresu.

Čo to vlastne znamená? Ako sa môžeme brániť? Aké metódy existujú na jeho potlačenie alebo odstránenie? Vďaka sérií článkov na WeLoveCycling sa môžeme stať skutočnými odborníkmi na tento problém.


Ach, ten stres

Či si to pripustíme alebo nie, stres sa týka drvivej väčšiny z nás. Je to odpoveď nášho organizmu na vonkajšie prostredie. Človek, ktorý je zavalený úlohami, rodinnými či pracovnými problémami, ho oveľa častejšie pociťuje vo svojom živote. V priebehu evolúcie sa vyvinuli 2 základné reakcie organizmu na nebezpečenstvo. Sú nimi boj alebo útek.

Organizmus sa na to pripravuje vylučovaním vyššieho množstva adrenalínu a kortizolu. Začíname dýchať rýchlo, krv sa nám hromadí v svaloch a mozgu, začne stúpať množstvo cukru v krvi. Vidíme, že telo sa so záťažovou situáciou snaží vysporiadať. Predstavte si teda, že našu telesnú schránku zaťažujete denne takýmto spôsobom.

Náš organizmus žije v neustálom pohotovostnom režime, aby bol pripravený na boj či útek. Ale ani jeden neprichádza. Ostávame žiť v tomto stave. Nemusíme študovať medicínu, aby sme vedeli, že takáto záťaž na nás pôsobí veľmi nepriaznivo.


Zhlboka sa nadýchnite

Najdôležitejšie je dostať sa do odpočinkového stavu. Keď zažijete záťažovú situáciu, niečo nepríjemné, ak ste obklopení stresormi, hneď, ako to bude možné, sa zastavte, zhlboka dýchajte a snažte sa upokojiť. Určite vám pomôže dychové cvičenie, ktoré nájdete v článku „Stres manažment – ako sa upokojiť za 30 sekúnd?“ na webe portálu WeLoveCycling.


Ako bojovať proti stresu

Keď už vieme, čo je a čo znamená, naša snaha nemôže skončiť pri tomto. Potrebujeme poznať stratégie, ktoré nám pomôžu sa mu vyhnúť. Ak sa do záťažovej situácie už dostaneme, tak je dôležité čím skôr s tým zatočiť. Tu vám ponúkame niektoré metódy.

Častokrát vysajú energiu zo života spory na internete. Zverejnený článok na webe a hlavne kritické komentáre, ktoré už nie sú konštruktívne, ale sú výsostne útočné. Vedia zobrať veľa chuti a energie. Je ťažké diskutovať s ľuďmi, ktorí nie sú schopní pochopiť toho druhého, ktorí majú len svoj vlastný názor. Sústreďme sa v internetových diskusiách na to, aby sme boli vecní, nie príliš emocionálni a hlavne buďme otvorení diskusii.

Aj vo všeobecnosti platí toto pravidlo. Vyhýbajme sa sporom všade, kde sa to len dá. Buďme viac empatickí a vžime sa do kože toho druhého. Oproti nám alebo v diskusii stojí človek, ktorý je z mäsa a kostí ako my. Nie je o nič lepší či horší. Ak budeme navzájom voči sebe tolerantní, bude konfliktov v našich životoch stále menej a menej.


Vedieť povedať „Nie!“ je dôležité. Nie sme stroje a naše možnosti sú obmedzené. Buďme rázni a povedzme pokojne aj nášmu šéfovi „nie“ vtedy, keď sú naše úlohy nad naše sily. Niekedy to musíme robiť aj vo vzťahu k sebe samým.

Ak už je stretnutí s priateľmi veľa, ak naše koníčky už nie sú koníčkami, ale starosťami, je potrebné sa zastaviť, odmietnuť tieto veci a nájsť stratený pokoj. Zo začiatku sa nám nemusí veľmi dariť, ale postupnými krokmi naučíme samých seba, ale aj naše okolie, že naše mentálne zdravie je u nás na prvom mieste.


Ostatné antistresové metódy nájdete na stránke WeLoveCycling v článku venovanému stratégiám, ktoré dokážu dostať stres pod kontrolu.

Pozor na skrytý stres

Stresory (príčiny stresu) nemusia byť nutne mimo nášho tela, ale aj v našom organizme. Zmeny hladiny cukru v krvi, rôzne alergie a intolerancie, to všetko môže spôsobovať stres. Niekedy aj správanie, o ktorom si myslíme, že je zdravé, môže spôsobiť viac škody ako úžitku. Je dôležité poznať veci, ktoré škodia nášmu telu. Ak vám nejaké jedlo, potravina či látka spôsobuje problémy, mali by ste ju obmedziť.

Tieto potraviny môžu v našom tele vyvolať rôzne zápalové reakcie, tráviace ťažkosti a tak zaťažujú naše telo a dostávame ho tak do stresovej situácie. Skúste pozorovať samých seba, obmedzte potraviny, ktoré vám spôsobujú tráviace ťažkosti, ťažobu na žalúdku a podobne. Ak sa vám po mesiaci uľaví, budete mať pravdepodobne potravinovú alergiu.

Stresorom môže byť dokonca aj šport. Ten je fajn, ale veľa dobrého tiež škodí. Cvičením posilníme ducha, no naopak oslabujeme naše telo. To si musí po záťaži oddýchnuť a zregenerovať sa. Doprajte si dostatok času na túto regeneráciu. Ak by sme nedokázali trochu vypnúť a naďalej len zaťažovali náš organizmus, privodíme si tak enormný stres.


Ako sa správať, aby sme sa vyhli skrytému stresu? Všetky rady nájdete na stránke WeLoveCycling, v článku „Zvládnutie stresu – 5 tipov, ako sa vyhnúť skrytému stresu.“ Sledujte stránku WeLoveCycling aj naďalej a dozviete sa množstvo zaujímavých informácií o predchádzaní týmto problémom a budete vedieť, ako s nimi bojovať.

WeLoveCycling bude aj v nasledujúcom období uverejňovať články zo série Stres manažmentu.

Zdroj fotografií: WeLoveCycling, Pixabay
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Video: Svalovica po bicyklovaní - čo na ňu pomáha?

Video: Svalovica po bicyklovaní - čo na ňu pomáha?

Čo to je svalovica a ako sa jej vyhnúť alebo ju zmierniť? Čo hovorí odborný svet na masážny valec, pištoľ alebo lymfodrenážne nohavice?
Ako schudnúť – naše jednoduché a overené tipy

Ako schudnúť – naše jednoduché a overené tipy

Udržať si hmotnosť na uzde nie je výhoda len v rámci cyklistiky, ale aj v bežnom živote. A niekedy stačí pár jednoduchých zmien, ktoré spolu prinesú veľké výsledky.
Čo mi tréning dáva a čo si berie ako daň

Čo mi tréning dáva a čo si berie ako daň

Trénovanie nie je len o zlepšovaní fyzickej kondície. Skrýva sa za ním oveľa viac, než si vieme na prvý pohľad predstaviť a vo výsledku má vplyv v podstate na celý život. Aspoň u mňa.
keyboard_arrow_up