Rozhovor: Úradujúci majster Slovenska v endure Martin Knapec - plány a vízie na sezónu 2019

Martin “knapko” Knapec patrí na slovenskej bikovej scéne k legendám. V súčasnosti sa venuje stále populárnejšej disciplíne enduro, no pretekal (a reprezentoval) v downhille aj ďaleko za hranicami Slovenska.

Tento rok sa chystá na prvý ročník slovenskej enduro série (SPEN), ktorý má v pláne celý odjazdiť. V rozhovore sa dozvieš, ktoré traily zo série sú jeho obľúbené, ale aj mnohé ďalšie informácie.

Bio
  • meno: Martin Knapec
  • tím: CTM Racing Team
  • primárna disciplína: Enduro
  • najlepšie výsledky v kariére: zisk titulu majstra Slovenska
  • najobľúbenejšia trať/lokalita: bikepark Serfausfissladis
  • bicykel: CTM SCROL Pro 29"

Čau Martin, ak sa nemýlim, sezóna 2018 bola tvojou prvou „vážnou“ enduro sezónou. Odjazdil si takmer všetko na Slovensku a okolí, dosiahol si aj viacero vynikajúcich výsledkov. Ako hodnotíš túto sezónu? Ktorý výsledok ťa najviac teší, čo naopak ľutuješ (nepodarilo sa podľa predstáv)?
Sezóna bola nad moje očakávania, išiel som do nej s tým, že sa chcem voziť bez nátlaku okolia. Na každých pretekoch som sa umiestnil... až na tie prvé, kde mi to ušlo o par stotín. Pre mňa bolo víťazstvo to, že som vždy došiel zdravý do cieľa, ale inak najviac ma potešilo opäť si obliecť majstrovský dres, ďalej to bola Central European Enduro séria v Kálnici, kde som porazil Michala Prokopa. Posledné preteky českej enduroserie na Spičáku ma tiež veľmi potešili víťazstvom. Podľa predstáv sa mi akurát nepodarilo prísť správny deň na preteky do Bielsko Biala .


Tento rok odštartuje prvá slovenská enduro séria. Na ktorú lokalitu sa najviac tešíš?
Keďže som zo Žilinského kraja, určite sa teším najviac na kolo vo Višňovom, pretože to je kúsok od môjho domu a už ako malí “fagani” sme sa tu chodievali voziť. Je tam niekoľko krásnych trailov, pre ktoré sa oplatí prísť.

Cítiš, že by bola možnosť vyhrať aj celú sériu?
Cítim sa skvele na bicykli a beriem slovenskú sériu ako výborný tréning na svetové preteky.

Ktorú trať z novej enduro série by si odporučil začínajúcim enduro jazdcom?
Ťažko povedať, nebol som vo všetkých lokalitách. Veľa záleží aj od počasia, vie vám dosť sťažiť traily. Ale myslím, že taká Veľká Rača na začiatok by vedela človeku povedať, na čom je a kde má zapracovať.

Považuješ enduro za výnimočné a prečo?
Pretože z hľadiska logistiky môžem na enduro bicykli jazdiť hneď za domom bez toho, aby som musel tlačiť alebo vyvážať si bicykel ako pri zjazde. Ďalej je to šport, kde sa to nehrotí ako pri zjazde, stále ideš na 80 % a máš 5 meraných úsekov, nie jeden, čiže aj keď spravíš chybu, máš ju šancu napraviť v ďalších RS. A čo sa týka bicykla, už je to technologicky na takej úrovni, že máš niečo ako zjazďák, akurát o pár mm menšie zdvihy. Za pár rokov bude enduro na úrovni cestnej cyklistiky, akurát budeš jazdiť v horách. Strašne sa rozvíja a rastie táto disciplína a firmy si to uvedomujú, preto sa bude aj skvalitňovať život profi jazdcov.


Aké sú tvoje ambície na EWS? Mal si už možnosť v podobnej svetovej konkurencii súťažiť?
Ešte nemal, moje ambície sú také, že si to chcem užiť bez zranenia a výsledok mi to len spríjemní. Mal som možnosť jazdiť s chalanmi, ktorí boli už aj v top 30 viackrát a porazil som ich, tak sa nechajme prekvapiť.

Ako prebieha tvoja zimná príprava? Čo je súčasťou tvojho tréningového plánu, čomu sa najviac venuješ, na aké druhy tréningu sa zameriavaš...
Začínam vždy všeobecnou prípravou, všetky športy bez nejakých systematických princípov, doslova mať zo všetkého radosť. Potom prichádza špecializácia, ktorú mám s mojím trénerom, tam všetko nechávam na neho, má v tom super postupnosť (dynamika, sila, silová vytrvalosť, koordinácia, balance, fyzická kondícia, špeciálne cviky zamerané pre cyklistu, oddych a regenerácia). Potom jeden mesiac trávim na Kanárskych ostrovoch, kde sa už zameriavam na tréning jazdenia (cesťák,enduro).


Čo sa zmenilo oproti predošlým rokom/sezónam? Musel si svoj tréning, či celkovú prípravu a životosprávu nejako výrazne zmeniť?
Zmenil som tréning určite, pretože enduro je kvázi maratón dole kopcom, rozloženie síl je pri tejto disciplíne veľmi dôležité. Keď si mal pri zjazde 5 minút maximálne na celé preteky, tak pri endure potrebuješ 30-60 minút meranej jazdy v maximálnom nasadení.

Enduro v sebe kombinuje prvky z takmer každej bikovej disciplíny a vyžaduje komplexné jazdecké zručnosti. Čím sa podľa teba vyznačuje úspešný enduro jazdec?
Skúsenosti, rozloženie síl, dobre nastavený bicykel a taktizovať.

Ak by si mal kamošovi poradiť pred prvými enduro pretekmi, na čo by sa mal podľa teba zamerať (z hľadiska kondičky, fyzickej zdatnosti, techniky, výdrže)? Čo by mu určite nemalo chýbať vo výbave?
Pokiaľ nemá kondičku, tak pevné nervy . Vodu, nejaký cukor, dušu, bombičku s tlakom, rýchlospojku, multikľúč, rozložiť si sily na rovinách a zdvihnúť sedlo, vydýchať, uvoľňovať ruky na každom výskoku, brzdiť pred zákrutou (nie v točke) a mať vždy správne zaradený prevod.


Čo si myslíš o aplikáciách typu Strava? Pomáhajú ti nejakým spôsobom sa zlepšovať?
Je to super stimulácia pretekov, ľudia sa vedia navzájom hecovať, posúvať svoje hranice, a tak isto ti vie robiť štatistiky výkonnosti počas celého roka.

Na koľkých segmentoch (SK/CZ) máš KOM? Stačí približne...
Približne 15.


Dá sa podľa teba nasimulovať pri tréningu taká záťaž a náročnosť, akú zažiješ na pretekoch? Ak áno ako, resp. ako postupuješ ty?
Samozrejme že dá, raz do týždňa absolvujem takýto simulačný tréning medzi pretekmi, vyberieš si 4 traily v okolí a každý si dáš naraz a zmeriaš si čas, nie je to nič zložité.

Odporučil by si (vo všeobecnosti) ľuďom túto disciplínu vyskúšať?
Každý, kto ma rád horskú cyklistiku, by si to mal vyskúšať.


Ak by si mal porovnať enduro preteky na SK/CZ so zahraničím, v čom vidíš najväčšie rozdiely (keď neberieš do úvahy konkurenciu)?
V tom, že sa jazdec nemusí sústrediť na pípanie čipu ale len prebehne bránkami!

Aké sú tvoje plány a ciele do najbližšej sezóny? Čo sú tvoje priority, aké preteky (série) sa chystáš absolvovať?
EWS idem prvýkrát, tak som sám zvedavý, určite pôjdem celý Slovenský pohár v endure, tak isto Central Europe Series, Českú enduro sériu, Sloenduro v Slovinsku a Super enduro v Taliansku. Takže plány sú veľké. Cieľ je zajazdiť EWS do top 30-40, obhájiť majstra Slovenska, vyhrať pár pretekov z českej série.

Ďakujem Martin za rozhovor a nech sa darí aj naďalej!

Všetci tí, ktorí sa už nevedia dočkať novej slovenskej enduro série, si môžu zakúpiť výhodne štartovné na celú sezónu “all season pass”, ktoré platí do 31.3.2019. Rovnako to isté platí aj pre Slovenský pohár v downhille (SPDH).

Zdroj fotografií: Martin Sarvaš, Facebook/CTM bikes
report_problem Našiel si v texte chybu?

1. kolo - Slovenský pohár Enduro

calendar_today 05.05.2019
format_list_numbered 1. kolo - SP EN
label Enduro
place Veľká Rača (Slovensko)

adam.milo111 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Video: Ľuboš Staňo a MTBIKER tím - nová kapitola pretekania

Video: Ľuboš Staňo a MTBIKER tím - nová kapitola pretekania

Aké mal Luboš bikerské začiatky, čo mu prichystal pretekársky život? Prečo MTBIKER tím a aké sú plány?
Od základu: XC, TR, AM, EN, DH - kde je rozdiel?

Od základu: XC, TR, AM, EN, DH - kde je rozdiel?

Horská cyklistika sa delí na viacero disciplín – od bežného lesného/asfaltového jazdenia do kopcov až po extrémne náročné zjazdy. Ktoré disciplíny poznáme a ako sa volajú?
Video: Ľuboš Staňo je späť! – reportáž posledného kola SPEN

Video: Ľuboš Staňo je späť! – reportáž posledného kola SPEN

Posledné kolo SPEN sa konalo v Malých Karpatoch v Bratislave. Kto vyhral a ako tieto preteky dopadli?
keyboard_arrow_up