GTM horský triatlon 2008

alebo Majstrovstvá Slovenska v kros triatlone

Hoci klasické triatlony nie sú u nás vo všeobecnosti veľmi známe, koná sa tu niekoľko veľmi kvalitných podujatí. Ešte menej známa je však terénna verzia tohto zaujímavého športu. Plávanie v hrádzi, jazere, ba dokonca v mori, bicyklovanie v ťažkom teréne a následne vyčerpávajúci beh dokonale otestujú fyzickú ale aj psychickú kondíciu každého účastníka.

Na Slovensku sa každoročne konajú dve podujatia tohto rázu. Jedno na Starej Myjave a druhé v Skalici.

Desiaty ročník pre slovákov bohužiaľ ešte stále netradičného GTM horského triatlonu na Starej Myjave dostal celkom novú tvár. Hneď na začiatku udrela do očí prvá novinka - nápis pri štartovnom čísle "Majstrovstvá Slovenska v kros triatlone". Obvyklú atmosféru regionálnej súťaže vystriedalo podujatie, ktoré sa skôr podobalo veľkým maratónom. Nechýbalo chutné občerstvenie v cieli, reštaurácia s barom či zmrzlinový stánok. Už tradične vynikajúco zvolenú a značenú trasu tento rok organizátori jemne upravili tak, aby vyhovovala podmienkam pre majstrovstvá. Pribudla samostatná trasa pre Elite pretekárov a veteránov. V podstate išlo o dvojnásobok trasy pre účastníkov Open kategorií. Ďalšou novinkou boli dve nové kategórie - Juniori a Juniorky. Dokopy sa teda štartovalo v kategóriách Elite muži, Elite ženy, Veteráni a Veteránky na dlhšiu trať (800m/26km/8km) a Open muži, Open ženy, Juniori a Juniorky na trať kratšiu (400m/13km/4km). Trasa bola identická, len v dlhšej verzii sa každý úsek šiel dvakrát po sebe.

Aj na priek tomu, že účasť na tomto ročníku bola o zhruba 50 percent vyššia ako na tom predošlom, kapacita preteku zďaleka nebola pokrytá. Nedokážem pochopiť, prečo sa účasť drží rádovo v desiatkach a nie stovkách. Veď ide o tak krásne spojenie plávania behu a bikovania. Okrem toho majú bikeri značnú výhodu oproti ostatným pretekárom vďaka dominantnej bicyklovej časti. Aj podpriemerný plavec dokáže sklz vzniknutý pri plávaní na biku dohnať. Tohoročný víťaz Open muži kategórie vybiehal z vody, keď už dve tretiny súperov sedeli na bicykli.

Pre úplnosť uvediem, že závod pozostáva z plávania v prírodnej vode, MTB a behu v teréne, tzv. cezpoľný beh. Chodíte na MTB maratóny? Prečo nevyskúšať niečo nové? Triatlon je naozaj veľkou výzvou. Pri pohľade na profesionálnych triatlonistov si nad svojou kondičkou povzdychne snáď každý. Myslíte, že nie? Skúste to! V chladnej vode telo bojuje s podchladením a následne skok na bicykel a už sa potíte ako na Sahare. Ani sa nenazdáte a srdce vám bije 180 krát za minútu. A stále sa šlape do kopca. Zjazd je krásny. Kombinuje rýchlu rovinku a technicky náročné zakončenie. Ale to nie je všetko. Ešte treba bežať. Aby to nevyzeralo príliš ľahko, aj ten beh je do kopca. A potom dole. Človek nevie, čo je horšie. Konečne spása v cieli. Celý závod trvá do 90 minút (Open) a pritom bežná priemerná tepovka je medzi 160 a 170 údermi za minútu. Nechcem tvrdiť, že pretek je nepredstaviťeľne náročný, no ani opak sa povedať nedá. Každopádne GTM horský triatlon Stará Myjava vrelo odporúčam. Dokonca štartovné je polovičné oproti priemeru na maratónoch. A ten pocit dobehnutia do cieľa sa dá porovnať s dokončením takého maratónu, aj keď ide o iný druh eufórie. Intenzívnejší. Podlamujú sa vám kolená, hádžete do seba litre vody a snažíte sa schladiť. Potom si uvedomíte "Ja som to zvládol!" a svet je váš...



Užitočné linky:

(Rypo)
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Triathlon Attack – 13 hodín utrpenia zabalených pod stromčekom

Triathlon Attack – 13 hodín utrpenia zabalených pod stromčekom

Toto je spoveď cyklistického nadšenca s 10-hodinovou pracovnou dobou, ktorého žena donútila absolvovať jeden z najťažších triatlonov na Slovensku.
Triathlon Attack – tu zistíš, aký si netechnický a kde máš rezervy

Triathlon Attack – tu zistíš, aký si netechnický a kde máš rezervy

Citát jedného z top pretekárov, ktorý mal v cieli čas pod 9 hodín. Ja som sa s traťou pasovala takmer o 4 hodiny dlhšie. Ale poďme pekne poporiadku.
Reportáž: Slovakman 2014 - jediné preteky v dlhom triatlone na Slovensku

Reportáž: Slovakman 2014 - jediné preteky v dlhom triatlone na Slovensku

Tento rok sa uskutočnil Slovakman 3.8.2014 v Piešťanoch. Išlo už o 12.ročník podujatia a zároveň aj o spoločné majstrovstvá Českej a Slovenskej republiky. Dlhý triatlon, známejší pod menom ironman, sú preteky pozostávajúce z troch častí – plávanie, bicykel a beh.
keyboard_arrow_up