Enduro Trails Bielsko-Biala – výborné jazdenie u severných susedov

Tento výlet som podnikol ešte na jeseň a myslím, že trochu inšpirácie môže prísť s blížiacou sa sezónou vhod. Ak totiž rozmýšľate, kam sa vydáte keď definitívne zlezie sneh, túto oblasť si určite poznačte do „to-do“ listu...

Priznám sa, že nie som typ, ktorý by veľmi často chodil na budované traily. Radšej mám takú klasickú „divočinu“ u nás po okolí. Ale začal som si všímať, že chalani čoraz viac hovoria o Bielsku a už ma začalo štvať, že som pomaly jediný z okolia, čo tam ešte nebol. Hovorím Tomášovi (katko), že nejaký pekný jesenný deň by som to chcel konečne zmeniť a či by sme teda nevybehli. Predsa len vždy je výborné, ak máte nejakého „sprievodcu“, ktorý hneď vie čo, ako a kde. Predpoveď hlásila dokonalé jesenné počasie a nebolo na čo čakať...


Bielsko-Biala som mal rovnako zafixované ako mesto, kam veľa ľudí chodí hlavne nakupovať . Zo Žiliny je to cca 100 km cesty a časovo asi 1:45 hod jazdy autom. Keď sme prichádzali, videl som kopce ale stále som si to nevedel poriade predtaviť. Až keď parkujeme na akejsi „základni“, je jasné, že sme skutočne správne. Vojdem do lesa a už je všetko jasné na 100 %.


Priznám sa, že než sme sem vyrazili, nejako som to neštudoval a spoliehal sa na Tomáša. Takže keď sme začali, hneď ma dostalo, ako je všetko parádne značené a udržiavané – neviem prečo som podvedome čakal niečo iné. Čo ma ale dostalo najviac, bola dĺžka trailov a celková rozľahlosť oblasti. A hlavne jednotlivé traily sa nepodobajú ako vajce vajcu. Každý je niečím iný a na svoje si príde asi väčšina jazdcov. Nechýba zábavný a ľahký flow trail, rovnako ani poctivý kamenistý „vyklepávač“, prípadne niečo medzi tým s množstvom koreňov. Navyše bolo vidno, že sa pracuje na ďalších...


Nakoniec som vzal GoPro, výsledkom čoho je najmä obsiahlejší videoreport nižšie. Samozrejme je to zostrih, aby ste ci cca vedeli predstaviť, ako ktorý trail vyzerá. Inak by to bol zrejme hodinový program .

Video Enduro Trails Bielsko-Biala



Traily sú rozdelené podľa farieb do svojich kategórií. V zátvorke uvádzam len tie, ktoré sme išli a ktoré su vo videjku, pričom na výber sú ešte ďalšie.

  • zelená – pre úplných začiatočníkov
  • modrá – pre mierne pokročilých (TWISTER, ROCKNROLLA)
  • červená – pre pokročilých (STARY ZIELONY, CYGAN)
  • čierna – pre skúsených (DZIABAR)
  • oranžová – výstupový trail (DAGLEZJOWY)

Všetky podrobné informácie nájdete na oficiálnej stránke Enduro Trails.


Hore môžete ísť ako po vlastnej osi, rovnako je k dispozícii aj lanovka. My sme si to dali za svoje a poviem vám, že na konci dňa sme toho mali skutočne dosť. Predsa len cestou nadol musí človek poriadne pracovať telom, navyše keď sa pridajú poriadne korenisté sekcie a máte hardtail... Takže ruky a stehná som mal ako po dobrom workoute v „gyme“. Rozhodne si ale aj na HT viete zajazdiť výborne, najmä na mnohých flow trailoch, kde sa zase človek slušne upumpuje .


Mapka a záznam jazdy z aplikácie STRAVA.


Odchádzali sme v podstate so západom slnka a musím povedať, že som bol naozaj poriadne prekvapený. Vôbec som totiž nečakal nad mestom takýto bikový raj a na takej úrovni. Myslím, že mnohí naši „predstavitelia“ by sa mohli prísť pozrieť, ako môže vyzerať podpora turizmu a že cyklistika nemusí byť len o asfaltových cyklocestách. Predsa len MTB sa vyvíja a treba s tým trochu držať krok, čo si v Bielsku uvedomili a vidieť poriadnu podporu mesta.


Ak teda rozmýšlate, kam vyrazíte keď sa sneh roztopí, zaraďte si neďaleké poľské mesto do plánu. Prípadne to spojte s tými nákupmi .
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Pozvánka: MTBIKER trailovačka na Tematíne – práca aj zábava s našimi tvárami

Pozvánka: MTBIKER trailovačka na Tematíne – práca aj zábava s našimi tvárami

Chcel by si stretnúť známe tváre z našich videí, zveľadiť Tematín trail a zabaviť sa pri jazde? Príď na našu MTBIKER trailovačku!
Video: MTBIKER na trailoch – Trail Biely Kríž v Bratislave

Video: MTBIKER na trailoch – Trail Biely Kríž v Bratislave

Trailcentrum v hlavnom meste Bratislava? 5 trailov rôznych obtiažností? V tomto videu si predstavíme TBK alebo Trail Biely kríž.
Rozhovor: História a budúcnosť Žilina OKO TRAILS

Rozhovor: História a budúcnosť Žilina OKO TRAILS

Realizácia trailcentra nie je vôbec jednoduchým procesom. O to náročnejšia je legalizácia a výstavba trailcentra priamo v meste – Žiline.
keyboard_arrow_up