Kolesá Fast Forward – upgrade na správnom mieste

Dalo by sa povedať, že ak niečo dokáže bicykel posunúť doslova o level vyššie, tak sú to práve kvalitné kolesá. Práve na také sa zameriava aj holandská značka so širokou ponukou.

Práve kolesá totiž výrazne ovplyvňujú jazdné vlastnosti a spolu s plášťami tvoria v podstate najdôležitejší komponent akcelerácie, kontroly, zotrvačnosti atď. Navyše sa jedná o rotačnú hmotnosť a práve šetrenie na tomto mieste má skutočne význam a dokážete ho výrazne ucítiť. Z tohto dôvodu je to aj miesto, kam sa skúsený športový jazdec a pretekár okamžite pozrie a radšej v prospech dobrých kolies obetuje vyššiu výbavu bicykla. 

Holandská značka Fast Forward bola založená v roku 2006 a jej hlavnou filozofiou je vyrábať skutočne rýchle a zároveň odolné kolesá pre rôzne disciplíny. Dôraz je kladený na spoľahlivosť, s čím súvisí aj výber partnerov, ako napr. DT Swiss a rovnako možnosť ľahkej servisovateľnosti a dostupnosti náhradných dielov. Rovnako nechýba spätná väzba z radov profesionálov, vďaka podpore tímov, ako napr. Direct Energie, Roompot alebo Arkea-Samsic.


Výrobný proces

FFWD sa špecializuje na ručnú výrobu karbónových kolies, ktoré sú produkované v holandskom Zwolle. Výroba ráfikov prebieha v továrni v Ázii, kde na základe vlastných návrhov sú všetky karbónové vrstvy kladené ručne. Následne prebieha samotná stavba v spomínanom Holandsku, kde sú kolesá dôkladne kompletované a neustále testované. Každý jeden ráfik je pred samotnou výrobou kontrolovaný, a aj pri najmenšej odchýlke vyradený – tomu všetkému napomáha aj využitie RTG lúčov, ktoré slúžia na detekciu skrytých vád. Na poste nábojov sú využívané modely od švajčiarskeho DT Swiss, ktoré sú už medzi top jazdcami overené pre svoju spoľahlivosť a nízku hmotnosť. Umožňujú ľahké prispôsobenie sa pomocou vymeniteľných koncoviek, a teda voľbu pevných osiek a rovnako ľahkou variabilitou medzi systémom Shimano, Sram a Campagnolo. Navyše sa dajú rovnako veľmi dobre a bez problémov udržiavať a servisovať.


Medzi použité technológie patrí aj využitie úpravy brzdnej plochy karbónových ráfikov použitím  3K CNT – to je skratka pre Carbon Nano Tubes technológiu, ktorá je implementovaná do 3K vrstvy karbónu. Podstatou je integrácia malých trubičiek o nano rozmeroch spoločne s vláknami karbónu tak, že výsledok výrazne zlepšuje odvod tepla a vylepšuje tak brzdný účinok

Viac o použitých technológiách sa dozviete na tomto odkaze.

Novinky na sezónu 2019

Práve na sezónu 2019 prichádza FFWD s výraznými zmenami a novinkami. Kompletne prepracované modely majú nové verzie ráfikov, a taktiež dizajn. Všetky modely sú dostupné ako v klasickej verzii pre ráfikové brzdy, tak aj vo verzii pre kotúčové brzdy. A rovnako všetky modely majú ako galuskovú, tak aj plášťovú verziu, kde sa ráta aj s bezdušovou úpravou. Novinkou je aj použitie výpletu v pomere 2:1, ktorý bol doteraz len výsadou top modelu F4RS. S tým súvisia aj náboje od DT Swiss, vo verzii Straightpull, vo verzii 2:1 so striekaným logom bez nálepiek, takže boli vyrobené priamo pre FFWD. 


Poďme sa ale pozrieť na jednotlivé modely a stručne si ich predstaviť. 

Cestná cyklistika a cyklokros

F3 a F3 Disc (30 mm)

Kolesá sú určené najmä pre jazdcov, hľadajúcich nízku hmotnosť a set vhodný pre kopcovitý terén. Plášťový ráfik je vysoký 30 mm a široký 27 mm, galuskový je široký 23 mm a vyrábaný odlišnou technológiou od zvyšku ponuky. Nechýba úprava brzdnej plochy 3K CNT. Na výber sú náboje DT350 alebo DT240 a nechýba samozrejme možnosť pevnej osky. Hmotnosť od 1 340 g (1 180 g galuska) a 1 370 g verzia disc (1 210 g galuska).


F4 a F4 Dics (45 mm)

Najvšestrannejšie kolesá z ponuky, vhodné pre každý profil trate, kombinujú nízku hmotnosť, výborné aerodynamické vlastnosti a ovládateľnosť. Inak povedané, využívané od Paris-Roubaix po etapy na Grand Tours. Je to taktiež prvý ráfik využívajúci technológiu DARC pre vyššiu stabilitu v bočnom vetre. Plášťový ráfik je vysoký 45 mm, široký 26,6 mm, resp. 23 mm u galuskovej verzie. Rovnako nechýba technológia 3K CNT a náboje DT350 alebo DT240. V diskovej verzii sú kolesá vhodné a dostatočne odolné aj na použitie pri cyklokrose. Hmotnosť od 1 400 g (1 265 g galuska) a verzia disc 1 460 g (1 275 g galuska).



 

F6 a F6 Disc (60 mm)

Keď ide hlavne o rýchlosť, je dôležitá aerodynamika a ovládateľnosť. Rovnako hrá dôležitú úlohu stále výborný pomer hmotnosti k danej výške ráfika. V tomto prípade je výška 60 mm, šírka 26,6 mm (23 mm u galuskovej verzie) a výrazné uplatnenie technológie DARC. Ideálna voľba na roviny, či do mierne zvlneného profilu, bez extra prudkých kopcov. Výborne sa hodia aj na časovky a triatlon. Nechýba úprava brzdnej plochy 3K CNT a náboje DT350 alebo DT240. Hmotnosť od 1 550 g (1 340 g galuska) a verzia disc 1 500 g (1 380 galuska). 


F9 a F9 Disc (90 mm)

Ak už je maximálna rýchlosť v priamom smere skutočne to hlavné, je tu model F9. Výborná voľba pre časovky vo zvlnenom teréne, rýchle rovinaté preteky a samozrejme triatlon. Veľmi často sa používa predné koleso F9R, v spojení s klasickým diskom. Ráfik je vysoký 90 mm, široký 26,6 mm (23 mm u ráfikovej verzie), pričom rovnako taží z DARC technológie. Nechýba úprava brzdnej plochy 3K CNT a náboje DT350 alebo DT240. Hmotnosť od 1 790 g (1 710 g galuska) a verzia disc 1 850 g (1 760 g galuska). 


Dráha a časovka

V ponuke taktiež nájdete kolesá pre dráhovú cyklistiku s označením F6 Track alebo F9 Track, kde sú dostupné galuskové verzie a veľký dôraz sa kladie na špeciálne ložiská, s čo najnižším valivým odporom. Rovnako tu nájdete viac špicov (24 a 28), pre čo najvyššiu tuhosť a využitie technológie DARC. Rozdielny je aj dizajn, kde je na výber z 2 farebných prevedení. 



    
Špecialitou v ponuke je výber z 3 alebo 5 ramenných „loukotí“, ktoré sú vhodné na cestné časovky (3 ramenná) a dráhu (5 ramien). Oboje využívajú NACA dizajn, profiláciu ramien a náboje s minimálnym valivým odporom. 


Na časovky sú ideálne disky, ktoré majú klasickú konštrukciu a vynikajú vysokou tuhosťou a aerodynamikou. Ponúkané verzie sú pre plášte, ale aj galusky, pričom k dispozícii sú rovnako 2 farebné prevedenia. 


Do terénu

Aj v teréne príde nízka hmotnosť a s tým spojená akcelerácia viac než vhod. Najmä ak sa kombinuje s vysokou odolnosťou, ktorú už súčasné technológie spracovania karbónu vedia ponúknuť. K dispozícii je verzia s označením XC alebo AM, ktoré sa líšia v podstate len šírkou ráfika. Ten je asymetrický, a tak lepšie rozkladá napätie výpletu, nechýba Straightpull výplet a náboje od DT Swiss v prevedení 350 alebo 240. Ráfik je taktiež bez pätiek a pripravený na Tubeless použitie vrátane dodávaných ventilkov. Výplet je 3-x krížený, s počtom špicov 28. Samozrejmosťou je prevedenie boost a vďaka variabilite orechu a koncoviek nábojov, aj všetky ostatné používané verzie. Kolesá sú dodávané v centerlock verzii ale s adaptérom na 6 dierové prevedenie s oversized maticou.


Kolesá Outlaw AM určené pre trail a all mountain majú vonkajšiu šírku 33 mm (vnútorná šírka 27 mm) a výšku 24 mm. Hmotnosť je na hodnote 1 590 g (DT240). O niečo ľahšia verzia nesie označenie Outlaw XC a ponúka 30 mm široký (vnútorná šírka 24 mm) a 21 mm vysoký ráfik. Tu sa hmotnosť pohybuje okolo 1 485 g pri verzii s nábojmi DT240. 


Dôraz na servis 

To čo kolesá FFWD odlišuje od konkurencie a kde nájdete pridanú hodnotu, je dôraz na servis a dostupnosť náhradných dielov – to ocenia najmä aktívni jazdci a pretekári, ktorí potrebujú v prvom rade jazdiť a nie čakať. S tým súvisí aj tzv. Crash Replacement program, ktorý umožní počas doby záruky výmenu poškodených dielov (prípadne celých kolies), bez udania dôvodu v polovičnej cene. Je možné ho využiť pre všetky modely, zakúpené v SR alebo ČR cez oficiálnu distribúciu.


Dobré kolesá nie sú lacné, ale jedná sa o ten najlepší upgrade v prípade jazdných vlastností, ktoré  jazdec okamžite pocíti. Vhodným výberom sa aj z bicykla s nižšou výbavou stane výkonný stroj na preteky a športovú jazdu bez kompromisov. 

Kompletnú ponuku vrátane presných špecifikácií a rovnako cien nájdete na stránkach oficiálneho zastúpenia Fast Forward pre Slovensko a Česko.
report_problem Našiel si v texte chybu?
redakcia 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Predstavenie: Nové kolesá FFWD RAW CS s karbónovými špicami - a čo konkurencia?

Predstavenie: Nové kolesá FFWD RAW CS s karbónovými špicami - a čo konkurencia?

Keramické ložiská a z karbónu nielen ráfiky, ale aj špice, dokonca aj porovnanie s konkurenciou. Značka FFWD predstavila najvyšší model cestných kolies.
Video: Poškodené 2 000 € kolesá - pozor na tieto veci

Video: Poškodené 2 000 € kolesá - pozor na tieto veci

Kolesá sú citlivý a často drahý komponent, ničia ich nielen pády, ale aj neskúsenosť pri servisovaní a údržbe.
Od základu: Aký materiál rámu je najvhodnejší?

Od základu: Aký materiál rámu je najvhodnejší?

Ponúka karbón bezkonkurenčne najlepšie vlastnosti? Je hliník iba „low-cost“ záležitosťou? V tomto článku sa pozrieme na materiály rámov cestných i horských bicyklov.
keyboard_arrow_up