Selle San Marco – sedlá pre maximálny výkon

Táto talianska značka vyrába sedlá už poriadne dlhú dobu. Roky skúseností sa premietli do uceleného radu, z ktorého si vyberie aj skutočne náročný jazdec.

Zrod tejto legendy sa datuje od roku 1940, kedy Luigi Girardi v severotalianskom mestečku Rossano Veneto otvoril svoju továreň. Vojnové roky boli síce ťažké, ale Selle San Marco vďaka výrobe vysoko kvalitných cyklistických sediel prosperovalo a časom sa táto značka stala ikonou v cyklistickom priemysle. 

Sedlá San Marco si veľmi rýchlo obľúbili aj profesionálni cyklisti. Svoje meno s touto značkou spojil aj legendárny Fausto Coppi. Neskôr tieto sedlá používali napríklad Hinault, LeMond, Bettini, Armstrong či Contador. 


Značka bola vždy na čele technického rozvoja na poli cyklistických sediel. V roku 1978 spôsobila revolúciu s prvým bio-anatomicky tvarovaným sedlom Concor. Aj vďaka nemu sa v 80-tych rokoch Selle San Marco stalo celosvetovo najväčším výrobcom sediel. Svoju inovatívnosť San Marco dokázalo, keď ako prvé použilo na svojich sedlách materiály ako titán, či karbón už na začiatku 90-tych rokov. Pozrime sa na súčasné veľmi populárne modely, ktoré tvoria v podstate základ ponuky. 

Aspide a Aspide Supercomfort – skutočný univerzál

Sedlo Aspide je za posledné desaťročie najpredávanejší model značky. V roku 2016 bola ku klasickému modelu Aspide doplnená aj verzia Supercomfort. Supercomfort je koncept založený na hĺbkovej štúdii, ktorá hľadá čo najvyšší komfort pre športové sedlá. Tie sa tak hodia ako pre začínajúcich jazdcov, tak ja pre tých, ktorí ich využívajú na gravel či MTB jazdenie.


Úspech sedla Aspide spočíva v kombinácii nízkej hmotnosti a pohodlia. Na výber sú dve hlavné verzie – Full-Fit alebo Open-Fit. Pri verzii Open-Fit nájdeme na sedle pozdĺžny „kanál”, ktorý má za úlohu zmierniť tlak na citlivé partie. Tri priečne spojenia zabezpečia dostatočnú tuhosť. Full-Fit je „plnou” verziou tohto modelu. Polstrovanejšia špička zaistí väčšie pohodlie pri agresívnejších jazdeckých polohách. Oba typy sú dostupné vo verzii Wide a Narrow, máte na výber širšie alebo užšie sedlo. Sedlá sa dodávajú v rôznych prevedeniach čo sa týka použitých materiálov. U vyšších modelov je samozrejmosťou použitie karbónu.


Shortfit – pre agresívny posed

V roku 2018 sa do ponuky Selle San Marco dostalo sedlo Shortfit. Toto sedlo vzniklo na základe spätnej väzby od profesionálov. Je určené hlavne pre jazdcov, ktorí viac využívajú špičku sedla. Špička je preto viac rozšírená a skrátená, vďaka čomu poskytuje výbornú oporu v predsunutom posede. Rozšírený je aj otvor sedla a sedlo je mäkšie smerom ku špičke. Shortfit je mierne prehnuté a je teda vhodné pre veľmi široké spektrum jazdcov. Korekciu natočenia panvy je pri tomto modeli možné vykonať jeho natočením – teda výškou špičky v porovnaní so zadnou časťou. Novinkou v ponuke je dostupnosť sedla Shortfit aj vo verzii Supercomfort.  


GND – stvorené pre MTB

Názov nového modelu GND je odvodený od slova GROUND, teda zem alebo pôda. Už názov teda odkazuje na plánované použitie v teréne. Je teda určené hlavne pre Off-road disciplíny, teda MTB, CX alebo Gravel jazdenie. Tvarovo GND vychádza z obľúbeného cestného sedla Shortfit. Využíva novú technológiu Core zone, kedy je v škrupine sedla otvor, ale na povrchu už nie, keďže pri Off-road jazdení otvor v sedle nie je veľmi žiadúci. Predná časť je rozšírená a extra polstrovaná, zadná časť je zbavená zaoblenia, aby sa jazdec nezachytával o sedlo v zjazdoch pri pozícii za sedlom. Povrch sedla je z príjemnej látky Microfeel. Boky sú doplnené odolnou tkaninou chrániacou sedlo pri pádoch.  V ponuke sú dve kvalitatívne úrovne – Dynamic a Racing. Obe sú vo verziách s gélom a bez gélu. 


Výbornou pomôckou pri výbere vhodného sedla Selle San Marco je DiMA selector. DiMA je skratka z Dimensional Mesh Analysis. Tento nástroj pre podporu správneho výberu sedla bol vyvinutý na základe mnohých štúdií a spolupráce s profesionálmi počas dlhej doby. Nástroj obsahuje 4 základné kroky, na základe ktorých vám bude odporučený jeden alebo viac modelov vhodných pre váš typ jazdenia a posedu. 


Samotná ponuka značky Selle San Marco je oveľa širšia a obsahuje množstvo špecifických modelov v podstate pre každú aplikáciu. Viac sa dozviete na tomto odkaze.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Test: BBB Echelon Comfort – keď je pohodlie na prvom mieste

Test: BBB Echelon Comfort – keď je pohodlie na prvom mieste

Znamená šírka sedla a viac peny automaticky viac komfortu? Tak sa na to poďme pozrieť.
Test: Kärcher OC 6-18 Premium – už neumývajte bicykle v kúpeľni

Test: Kärcher OC 6-18 Premium – už neumývajte bicykle v kúpeľni

Veľkorysé riešenie, ktoré má dostatočnú zásobu vody a výdrž batérie aj pre tých, ktorým pri umývaní záleží na detailoch.
Oblečenie do dažďa aj vetra - v pohodlí aj v nepohodlí PR článok

Oblečenie do dažďa aj vetra - v pohodlí aj v nepohodlí

Jar sa veľakrát nesie nielen v znamení otepľovania, no i nepríjemných prehánok a studeného vetra. A do týchto podmienok treba správne oblečenie.
keyboard_arrow_up