Test: CTM Christine 6.0 - komfortný parťák pre začínajúce bikerky

Možnosť vyskúšať si cenovo dostupnejší model slovenskej značky CTM ma potešil, aj keď sa priznám, očakávala som ho s menšími predsudkami, že sa bude dať na ňom voziť len po meste či rovinkách. Ako to nakoniec dopadlo?


Bike som dostala do testu ešte v máji, kedy počasie jazdeniu príliš neprialo, napriek tomu sa mi podarilo nájsť niekoľko “dier” v upršanom období a zoznámiť sa s týmto kúskom v praxi. Prirodzene, keďže sa jedná o cenovo dostupný model, nemala som extra očakávania, čo sa hmotnosti týka. Napokon sa žiadna tragédia nekonala a číslo okolo 13,6 kg reálne zodpovedá hliníkovému modelu, ktorý má komponenty volené tak, aby sa dosiahla čo najlepšia výsledná cena. Samozrejmosťou sú použité kotúčové brzdy z dielne Shimano, ktoré fungovali bez problémov, a to aj v silnom daždi, ktorý ma na jednom výjazde zastihol.


Vydarený dizajn

Bicykel má podľa môjho názoru veľmi pekný ženský dizajn a ani cyklistky, ktoré neholdujú ružovej, nebudú sklamané, nakoľko táto farba je použitá len v podobe jemných detailov. Dominantnou je matná petrolejová farba, ktorá sa postarala o decentný celkový dojem. Ale už na prvý pohľad je jasné, že sa jedná o model určený pre dámy, ktorý je dostupný v celkovo štyroch veľkostiach (S - XL).


Ako sa na ňom jazdí?

Veľmi pozitívne hodnotím pohodlný posed, po dlhej dobe je to bike s čisto ženskou geometriou, takže aj zníženie hornej rámovej trubky pridávalo na komforte. Ten navýšilo aj pohodlné širšie sedlo z dielne CTM a špeciálne tvarované gripy, ktoré som ospevovala pri každej jazde . Dalo sa o ne veľmi pohodlne zaprieť, takže jazda bola skutočne príjemná. Pre mnohých možno bežne známa vec, ale ja som ešte nemala možnosť jazdiť na bicykli s takto tvarovaným úchopom a určite si ich hodím aj na svoj bike .


Výraznou zmenou oproti bicyklom, ktoré posledné dve sezóny jazdím, je prítomnosť trojprevodníka. Je to príjemné zaspomínanie si na “staré” dobré časy, kedy ten výber možných prevodov bol poriadne široký. Na druhej strane už je to trochu horšie s “menežovaním” kríženia reťaze, na čo si treba zase zvyknúť. Každopádne mi na modeli Christine nerobil problém žiadny strmý výšľap, čo je dôležité pre každú začiatočníčku, aby si jazdenie hneď v prvom kopci neznechutila. Určite sa v začiatkoch ale netreba púšťať do žiadnych extrémov, pretože ten kopec bude potrebné zísť aj dole, čo sa všeobecne najmä v teréne nemusí každému nováčikovi páčiť. No ako vravím, brzdy fungovali výborne aj pri dlhom a súvislom brzdení .


Myslím, že 29 palcové kolesá dodajú aj začínajúcim bikerkám na odvahe a uľahčia im zvládnutie prekážok v teréne. Samozrejme tým nemyslím, aby sa bezhlavo pustili dole akýmkoľvek terénom, ale rozhodne sa na modeli Christine budú cítiť komfortne a postupne budú schopné zvládať aj náročnejšie chodníčky.Už som to v jednom článku spomínala, že si dodnes pamätám na svoj “prechod” z 26-kových kolies na 29ky a spájajú sa mi s týmto momentom len samé pozitívne emócie . Samozrejme trošku iné to môže byť u extrémne malých postáv, ktorých je medzi ženami predsa len viac.


Hlavne zábava

Nie som žiadny technický odborník, takže sa nebudem oháňať informáciami, ktorým sama nerozumiem . Všetko potrebné vrátane presnej špecifikácie nájdete na stránke výrobcu, pričom cena spomínaného modelu sa pohybuje okolo 800 €. Čo však viem zhodnotiť, je môj pocit z jazdenia a ten na modeli Christine bol naozaj pozitívny, najmä s ohľadom na to, že sa jedná o bicykel pre ženy, ktoré sa chcú cyklistike začať venovať, prípadne hľadajú dobrého “parťáka” na víkendové výlety s rodinou a priateľmi. Komfortný posed a ovládanie bicykla sa postará o dobrý pocit bez následkov vo forme bolesti chrbta a sedacích partií. Veď bicyklovanie má byť hlavne o zábave a radosti z času stráveného na čerstvom vzduchu.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Liv Devote Advanced 2 - parťáčka na cesty aj necesty

Test: Liv Devote Advanced 2 - parťáčka na cesty aj necesty

Jeden bicykel a dvoje kolies? Recept na viac zábavy, ale nezabudnite aj na ďalšie detaily.
Test: CTM Koyuk 3.0 - pohľad cyklistky na začiatky s gravelom

Test: CTM Koyuk 3.0 - pohľad cyklistky na začiatky s gravelom

Nahradila by som svoje MTB HT gravelom? Pre koho sa najlepšie hodí? Poslúži gravel aj namiesto cestného bicykla?
Test: Castelli Fly – vesta, ktorá sa hneď zaradila k mojim naj

Test: Castelli Fly – vesta, ktorá sa hneď zaradila k mojim naj

Máte radi ľahké a spratné veci? Vyrážate na švih skoro ráno, prípadne podvečer alebo zdolávate veľké prevýšenie v kopcoch? Tak zbystrite pozornosť...
keyboard_arrow_up