Canyon dopĺňa nové modely Grand Canyon AL SL do série 2019

Bicykle nemeckého výrobcu Canyon sú obľúbenou voľbou mnohých jazdcov. Predovšetkým, ak ide o model Grand Canyon. Aj preto do svojej ponuky pridáva nové varianty tohto univerzálneho hardtailu s pokrokovým Superlight SL rámom.

Niet sa čomu diviť – Grand Canyon sa za dobu svojej existencie stal jedným z najúspešnejších horských bicyklov v portfóliu značky Canyon. Medzi jeho používateľov patria tak začínajúci, ako aj skúsenejší cyklisti. Dôvodom je kombinácia prepracovaného rámu, spoľahlivých komponentov a neopakovateľného pomeru ceny a výkonu.


Do ponuky sa tak dostáva pätica nových bicyklov, ktorých základ spočíva na ráme z vylepšenej hliníkovej zliatiny Superlight (SL). Aby sme boli konkrétnejší, hovoríme o modelových vyhotoveniach Grand Canyon AL SL 7.0 a 7.0 WMN, 8.0 a 8.0 WMN, 9.0. Tieto varianty sú vyšším stupňom populárnych spracovaní Grand Canyon AL, navyše v dámskej sérii s geometriou, špecificky upravenou pre ženskú stavbu tela.

Trojica nových bicyklov, začínajúca variantom AL SL 7.0, je adekvátne odstupňovaná, vzhľadom na ich výbavu a komponentové osadenie. Celkový charakter tejto modelovej rady je zameraný na tých jazdcov, ktorí obľubujú trailové jazdenie na úzkych lesných chodníkoch, ale nepohrdnú ani pohodovým celodenným výjazdom.

Samotný rám Superlight pochádza z hliníkovej zliatiny 6061. Medzi jeho prednosti patrí Boost rozmer uchytenia zadného kolesa, 12x148, vnútorné vedenie laniek alebo možnosť montáže prešmykača pri voľbe dvojprevodníku. Geometria rámu je prispôsobená práve náročnejším podmienkam – uspôsobenie pre 120 mm vidlicu, 68,5 stupňový hlavový uhol a krátka zadná stavba sú príhodnými hodnotami pre ponorenie sa do nového dobrodružstva.

Podstatným údajom je aj dostupnosť dvojice rozmerov kolies – 27,5“ a 29“. Každý z nich má pevne stanovené miesto vzhľadom na veľkosť rámu. Pri mužských bicykloch sa vo veľkosti XS a S dodáva 27,5“, zatiaľ čo M až XL sa nesie na 29“. Pri dámskych vyhotoveniach XS až M zodpovedá 27,5“. Špecifikom modelov pre ženskú časť cyklistov je aj využitie 80 mm zdvihu pri veľ. XS a 110 mm pri ostatných veľkostiach.


Práve prvý menovaný AL SL 7.0 v sebe skrýva mnohoraký potenciál. O odpruženie sa stará vidlica RockShox Judy Silver s Boost pevnou osou. Pohon sa naopak spolieha na jednoprevodníkovú sadu Sram GX Eagle s 12-rýchlostnou kazetou 11-50. Brzdný účinok majú na starosti kotúčové brzdy Shimano MT400. Na kolesách Mavic EN427/XM 424 so Shimano nábojmi sú osadené plášte Schwalbe Nobby Nic 2,35“ a Rapid Rob 2,25“. Riadítka, sedlovka a predstavec sú od Iridium. Celková hmotnosť vo veľkosti M je 12,7 kg. Cena tohto modelu je 1 099 €.


Dámske vyhotovenie AL SL 7.0 WMN naopak disponuje dvojprevodníkovou sadou v kombinácii Shimano XT a SLX.


Prostredná z nových verzií je AL SL 8.0.. Tu sa role otočili, pánsky model je osadený vidlicou FOX 34 Rhythm so 120 mm zdvihom, sadou Shimano XT/SLX v dvojprevodníkovom vyhotovení s 11-rýchlostnou kazetou 11-42. Brzdy Shimano MT400 dopĺňajú kolesá Mavic EN 427/XM 424 s plášťami Schwalbe Nobby Nic 2,35“. Bonusom je teleskopická sedlovka Irirdium spolu s ostatnými hliníkovými komponentami rovnomennej značky. Týchto rovných 13 kg nesie cenovku 1 299 €.


Dámska verzia AL SL 8.0 WMN je osadená identicky, až na samotný pohon, ktorý je v réžii Sram GX Eagle s jedným prevodníkom a 12 rýchlostnou kazetou 10-50.


Najvyšším zo série Grand Canyon je AL SL 9.0. V tomto prípade je použitá vidlica FOX 34 Rhythm so 120 mm zdvihom. O pohon sa stará sada Sram GX Eagle v jednoprevodníkovej verzii s 12-rýchlostnou kazetou 10-50. Aj brzdy disponujú identickým výrobcom, teda Sram Guide R. Kolesá DT Swiss M1900 s plášťami Schwalbe NobbyNic 2,35“ sú adekvátne na tvrdšie zaobchádzanie. Nechýba ani teleskopická sedlovka Iridium. Hmotnosti 12,5 kg zodpovedá cena, 1 699 €.

Viac informácií a odpovede na ďalšie otázky nájdete na tomto odkaze.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Mondraker - španielske novinky do novej sezóny PR článok

Mondraker - španielske novinky do novej sezóny

Mondraker má v novej sezóne veľké ambície na vrcholovej úrovni, no nezabúda ani na súťaživých nadšencov, trailových či víkendových jazdcov. Pozrite si spolu s nami novinky z horúceho Alicante.
Pestrá španielska ponuka z Baskicka – Orbea 2024 PR článok

Pestrá španielska ponuka z Baskicka – Orbea 2024

Táto značka si nájde fanúšikov, ktorí radi bojujú proti sekundám, alebo potrebujú poriadny stroj do ťažkého terénu.
Test: BMC Fourstroke LT - ako jazdí môj vysnívaný bike

Test: BMC Fourstroke LT - ako jazdí môj vysnívaný bike

Je možné mať jeden stroj, ktorý bude „raketou" na maratónoch a zároveň schopnou alternatívou k trailbiku? V tejto sezóne som skúsil nájsť odpoveď na bicykli, ktorého cena sa radšej nehovorí.
keyboard_arrow_up