Marin 2019 – špecialista na gravel

V osemdesiatych rokoch vznikla značka Marin Bikes a od začiatku sa sústredili hlavne na horské bicykle. Tejto filozofii zostali verní, a preto klasický „cesťák“ tu budete hľadať márne. O to viac si prídu na svoje fanúšikovia kategórie gravel.

Práve gravel štýl sa stal ideálnou voľbou pre bikerov, ktorí hľadajú niečo rýchle a pre menej náročný terén, pričom klasický cestný bicykel je pre nich zbytočný. Rovnako sa tieto bicykle výborne hodia aj pre túlanie krajinou, či bikepacking, čo opäť zapadá do celkového zamerania značky Marin.



Gestalt

Prvým krôčikom do segmentu môže byť Gestalt. Ten disponuje hliníkovým rámom a s ním sa môžete vydať na miesta, kde ste sa so svojím cesťákom predtým neodvážili. Meno dostal po svetovoznámej pivárni Gestalt Haus, ktorá sa nachádza v Marin Country v Kalifornii.

Gestalt

Rám Series 2 Beyond Road v kombinácii s hliníkovou vidlicou sú základom bicykla, ktorý stojí najnižšie v modelovej rade Gestalt. Je osadený sadou Shimano Claris v 8 rýchlostiach a kazetou s rozsahom 11-34. Promax Render R zabezpečujú brzdenie a celková výbava je priamo úmerná jeho cene. Celkovo môžete použiť pneumatiky až do šírky 32 mm. DMOC je stanovená na 750 €.


Gestalt 1

Základ tvorí hliníkový rám Series 3 Beyond Road a vidlica vyvedená už v karbónovej verzii. Sada Shimano Sora je viac než spoľahlivý základ, ktorý dopĺňa 9 rýchlostná kazeta Sunrace. Brzdy sú mechanické kotúčové od značky Tektro v prevedení MD-C500 so 160 mm vpredu aj vzadu.

Sedlovku, ráfiky či gripy si Marin nechal vo vlastnej réžii. Farebná kombinácia je matná strieborno – červená. DMOC je stanovená na 1 000 €.


Gestalt 2

Najlepšie vybavený bicykel modelovej rady. Opäť s rámom tretej generácie Series 3 Beyond Road a karbónovou vidlicou, z produkcie Marin. Pohon zabezpečuje kompletne Shimano Tiagra s kazetou 11-34 zubov. Plášte WTB 700Cx32 sa hodia aj trochu viac do terénu a potvrdzujú určenie tohto gravel stroja. DMOC je stanovená na 1 200 €.


Gestalt X

Ak potrebuje v teréne jazdiť viac a oslovila vás rada Gestalt, tak porozmýšľajte nad Gestalt X. Rozširuje možnosti predchádzajúcich bicyklov, šírka použitého plášťa sa dostala na hodnotu 37 mm, má znížené ťažisko a vpredu si všimnete jednoprevodník.

Gestalt X10

Karbónová vidlica od Marin-u, hliníkový rám a 10 rýchlostná kazeta od SunRace. Sadu Shimano pri Gestal X vystriedal SRAM, v tomto prípade SRAM Apex. Brzdenie je vďaka mechanickým kotúčovým brzdám Tektro MD-C500 s hodnotou 160 mm na oboch kolesách. DMOC je stanovená na 1 150 €.


Gestalt X11

Opäť hliníkový rám s označením Series 3 Beyond Road, 11-rýchlostná kazeta SRAM XG-1150. Vyšší štandard zaručujú hydraulické kotúčové brzdy a prehadzovačka - oboje značky SRAM Rival. Farebné prevedenie je kombináciou matnej čierno - červenej. DMOC je stanovená na 2 100 €.


Four Corners

Ak hľadáte niečo na turistiku, ďaleké cesty s batožinou či dobrodružstvo, tak sa pozrite na Four Corners. Zaujímavosťou je vybavenie niekoľkými držiakmi fliaš, jednu si môžete umiestniť dokonca aj na prednú vidlicu. Žiaden povrch mu nie je cudzí a je ideálny pre všetkých dobrodruhov. Okrem spomínaných uchytení na bidóny, máte k dispozícii aj veľa možností, ako pripevniť batožinu.

Hrúbka plášťov do 42 mm predurčuje zameranie na všetky typy povrchov. Four Corners môžeme opísať ako „najdrsnejší“ gravel bicykel od Marin-u. V tejto kategórii máte na výber 2 modely, my vám predstavíme ten vo vyššej výbave.


Four Corners Elite

K dispozícii je 5 veľkostí rámu Series 3 Double. Je osadený sadou SRAM Apex, vrátane hydraulických bŕzd a kotúčmi o priemere 160 mm. WTB Resolute 650B/700Cx42 sú pripravené na bezdušové použitie. Zaujmú aj ráfiky od toho istého výrobcu WTB KOM i25.


Nicasio

Úspešná séria Gestalt má svojho nasledovníka v modelovej rade Nicasio. Je tu však použitý oceľový rám. K dispozícii sú 4 varianty a prevedenie Nicasio RC je pre všetkých klasikov a tých, ktorí majú radi štýlové kúsky.

Meno Nicasio, v preklade znamená víťazstvo a je to zároveň mestečko v Kalifornii a v Španielsku. Aj tu vidíme silný odkaz na to, odkiaľ vychádza a kde vznikla táto značka. Použiť tu môžete plášte až do hrúbky 40 mm.

Nicasio

Rám z chróm-molybdénovej ocele v kombinácii s oceľovou vidlicou a s prehadzovačkami Shimano Claris tvoria základ tohto bicykla. Vzadu nájdete 8-rýchlostnú kazetu SunRace s 11-32 zubami a dva prevodníky vpredu. Brzdy od Promax Render sú kotúčové a v mechanickom vydaní. DMOC je stanovená na 650 €.


Nicasio 2

Rám totožný s predchádzajúcim modelom, avšak „dvojka“ má už karbónovú vidlicu a väčšina komponentov je tu od Shimana - 10-rýchlostná kazeta Shimano, v prevedení Tiagra či hydraulické kotúčové brzdy BR-RS405. DMOC je stanovená na 650 €.


Nicasio RC

Moderná výbava snúbiaca sa s osobitým štýlom a dizajnom. To je Nicasio RC. Nenechajte sa zmiasť klasickým výzorom, komponenty sú súčasné a nijako neuberajú na kráse. DMOC je stanovená na 750 €.


Cortina AX

Na záver tu máme už modelovú radu, ktorá hraničí s cyklokrosom. Rámy z hliníkovej zliatiny série 4 dopĺňa karbónová vidlica, patentované rýchloupínacie pevné osky Naild, či kotúčové brzdy. Priestor pre plášte je do šírky 45 mm. Celková geometria je určená do terénu a nestratí sa teda ani na cyklokrosovej trati. Cortina AX zahŕňa 2 varianty, my vám predstavíme tento.

Cortina AX2

V tomto prípade stavili výrobcovia na sadu SRAM Apex, brzdy sú v tom istom prevedení, kazeta je taktiež od SRAM-u, avšak vo verzii XG-1150. Kolesá sú pripravené na bezdušové použitie, tomu zodpovedajú dvojstenné ráfiky od Marin-u a plášte od WTB Riddler TCS Light 700Cx37. DMOC je stanovená na 2 050 €.


Všetky modely kolekcie 2019, rovnako podrobné špecifikácie a údaje o geometrii nájdete na domovskej stránke značky Marin.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Novinky vo svete športovej elektroniky - Suunto Race hodinky a Suunto Wing slúchadlá PR článok

Novinky vo svete športovej elektroniky - Suunto Race hodinky a Suunto Wing slúchadlá

Hodinky určené pre tých, ktorých poháňa výkon a chuť pretekať? Nové Suunto Race s nabitými funkciami sú tu aj s prvými slúchadlami pre športovcov z fínskej produkcie.
Unboxing: Marin Nicasio 2 – dobrodružstvo na cestách necestách

Unboxing: Marin Nicasio 2 – dobrodružstvo na cestách necestách

Hľadáte gravel, ktorý bude iný? Taký, ktorý vás oddelí od davu? Klasické tenké rúrky, no zároveň aj moderné materiály a dizajn? Máme pre vás jeden tip.
Unboxing: Marin Gestalt 2 - jazdi, nech je cesta akákoľvek

Unboxing: Marin Gestalt 2 - jazdi, nech je cesta akákoľvek

Gravel? Cesta? Endurance? Zahoďme škatuľkovanie a pozrime sa na univerzálnosť plynúcu z kalifornskej produkcie značky Marin.
keyboard_arrow_up