Svetlá pre bezpečný pohyb na cestách aj nočné jazdenie

Jarné obdobie sa vyznačuje stále menším množstvom denného svetla, než by si aktívny cyklista prial. Je ale dostatok možností, ako si pomôcť, ak nechcete tráviť hodiny len na trenažéri.

V rámci celkového zjednodušenia sa dajú svetlá rozdeliť v podstate do 3 kategórií podľa toho, na čo sú určené a kde nájdu svoje využitie. Všetko samozrejme súvisí najmä s ich výkonom a najmä v kombinácii s rozmermi.

Bezpečnosť pri pohybe na cestách

Tým úplne základným, čo by sme mali mať vždy na pamäti, je bezpečnosť pri pohybe na komunikáciách – či už pri cestnej cyklistike alebo počas presúvania do terénu. Najmä vtedy, ak vyrážame skoro ráno, dochádzame neskoro poobede, alebo jazdíme v zlom počasí.

A samozrejme počas prechodného obdobia, kedy je svetla celkovo menej. Tieto svetlá slúžia hlavne na to, aby sme boli videní a vďaka kompaktným rozmerom nebudú prekážať vtedy, ak ich nie je treba.

Lezyne Zecto Drive

Toto kompaktné predné svetlo sa ideálne hodí ako bezpečnostný prvok pre jazdenie v zhoršených svetelných podmienkach. Teda pri skorých ranných tréningoch, čí neskorších príjazdoch. V maximálnom záblesku poskytne až 250 lúmenov, pričom v núdzi umožní aj kratší dojazd po tme. To všetko pri kompaktných rozmeroch odolného tela s hliníkovým čelným krytom. Nechýba nabíjanie pomocou USB a celkovo 7 módov svietenia. Cena je stanovená na cca 35 €.

Podobný variant nájdete aj v podobe zadného svetla. Okrem v podstate identickej verzie nájdete aj tú s prívlastkom Max Drive, ktorá má zväčšenú výdrž a o niečo viac funckií. Tu sa cena pohybuje okolo 50 €.


Sigma Micro Duo

Zaujímavou drobnosťou na zvýšenie bezpečnosti, ktorú môžete mať stále so sebou a ani o tom nebudete vedieť je kombinovaná blikačka Micro Duo. Dve LED svetlá môžu byť ovládané jednotlivo stlačením tlačidla, pričom farby a režimy svetiel môžu byť nastavené individuálne a nezávisle od seba.

Hmotnosť svetla je iba 21 g, pričom jednoduchá montáž ho umožní pripnúť takmer kamkoľvek. Celkovo sú k dispozícii 4 farebné prevedenia s cenou okolo 10 €.


Force Cass 3

Svetlo s maximálnym svetelným tokom 300 lúmenov, ktoré sa hodí aj na menej náročnú jazdu v tme. Vďaka nemu dokážete v prvom rade bezpečne doraziť do cieľa, pričom ho viete umiestniť aj na prilbu – je kompatibilné aj s GoPro držiakom. Má integrovanú batériu a dobíjanie cez micro USB vrátane indikovania stavu nabíjania. Hmotnosť vrátane držiaku je len 66 g a cena veľmi priaznivých 22 €.


Bezpečnosť aj možnosť jazdy po tme

V tomto prípade môžeme hovoriť aj o zlatej strednej ceste, ktorá umožní bezpečný pohyb a aj jazdenie v noci. Najmä ak sa bavíme o bežnom rekreačnom jazdení po spevnených cestách, kde nie je náročný terén alebo vysoká rýchlosť.

Lezyne Micro Drive Pro 650 XL Loaded

Svetlo s diaľkovým ovládaním, ktoré výborne kombinuje malé rozmery a dostatočný výkon aj pre jazdu v noci. Telo tvorí odolný hliníkový obal, pričom svetelný tok je 650 lúmenov. Optika sa postará ako o dostatočnú viditeľnosť a bezpečnosť tak aj o vhodne rozptýlený svetelný kužeľ.

Zvoliť si môžete až z 8-ich režimov svietenia vrátane výrazného denného režimu Day Flash a po vypnutí si svetlo pamätá ten posledný zvolený. Univerzálny úchyt sa stará o bezpečné upevnenie ku všetkým štandardným tvarom riadítok a rovnako aj tým s aero profilom. Samozrejmosťou je nabíjanie pomocou USB. Cena sa pohybuje okolo 64 €.


Sigma Buster 700

Silné svetlo s maximálnym tokom na hodnote 700 lúmenov sa hodí na väčšinu výjazdov po tme, pričom v maximálnom režime vydrží svietiť po dobu 2 hodín. Vstavaný Li-ion akumulátor s micro-USB nabíjaním je doplnený o indikátor stavu batérie.

Optika sa postará o správne rozloženie svetla a rovnako je svetlo viditeľné aj z boku, čo je výhoda z hľadiska bezpečnosti. Navyše hliníkové telo svetla je odolné vďaka štandardu IPX4. Cena je stanovená na 67 €.


Stvorené pre jazdu v noci

Táto kategória je určená pre jazdcov, ktorí chcú podnikať nočné výpady a pri tom si jazdu aj dostatočne užiť. Vďaka výkonu si môžete vyskúšať aj jazdenie v teréne a na obľúbenom singletracku.

Force Glow 3

Svetelný tok na hodnote 1 000 lúmenov robí z tohto svetla adepta na aktívne nočné jazdenie. Oproti prechádzajúcemu modelu je vylepšená optika a doplnená nová batéria Samsung. Tá je externá, pričom v maximálnom režime vydrží zásobovať svetlo po dobu 3 hodín. Súčasťou balenia je nabíjačka 1 A/230 V s LED indikátorom, doba nabíjania je 3-4 hodiny.

Kábel osvetlenia je vybavený vodeodolnými konektormi s krytím IP65 a v prípade potreby je možné ho predĺžiť na 110 cm – napríklad ak ho chcete umiestniť na prilbu a batériu schovať do vrecka či batohu. Samotné svetlo sa dá ľahko umiestniť na riadidlá, prilbu či na hlavu ako čelovka.


Lezyne Deca Drive 1500i Loaded

Ak to myslíte s jazdením v tme naozaj vážne, tak toto svetlo je ideálnym spoločníkom aj pre všetky nočné akcie na ceste alebo v teréne. Tri LED diódy poskytujú svietivosť až 1 500 lúmenov, pričom optimalizovaný systém svietenia je vyladený pre poskytovanie konštantnej svietivosti počas celého cyklu batérie. K dispozícii je 7 režimov vrátane voliteľného režimu Overdrive Race Mode, ktorý prepína iba medzi režimami Overdrive a Economy – teda k dispozícii je buď najsilnejší mód pre zjazd a ekonomický vhodný pre jazdu do kopca a pri nižšej rýchlosti.

Súčasťou balenia je prenosné dobíjacie zariadenie Infinite Light Power Pack, ktoré dokáže zdvojnásobiť dobu prevádzky batérie. Navyše Li-ion batéria ponúka rýchle USB nabíjanie s kapacitou 2A pri použití nabíjačky so zodpovedajúcimi parametrami. Samozrejmosťou je kvalitné a odolné hliníkové telo. Cena kompletného setu je 227 €.


Lezyne Connect Drive

Zaujímavou novinkou je set predného a zadného svetla s diaľkovým ovládaním. V podstate sa jedná o bezdrôtové prevedenie svetla Front Lite Drive 800 XL a Strip Drive. Predné ponúka svetelný tok 800 lúmenov s kvalitnou optikou, pričom telo tvorí hliníková konštrukcia – tá svojimi vlastnosťami výborne odvádza do prostredia vytvorené teplo a rovnako je vysoko odolná.

Zadné svetlo disponuje piatimi výkonnými LED diódami a svetelný tok dosahuje maximum 150 lúmenov. Ľahká a odolná konštrukcia je doplnené tvarovanými šošovkami pre zlepšenie efektu svietenia diód. Všetky funkcie oboch svetiel sa ovládajú pomocou malého diaľkového ovládania, takže máte všetko na dosah ruky a môžete sa sústrediť len na samotnú jazdu. Cena setu je stanovená na 148 €.


Dovozcom značiek Lezyne, Sigma a Force na Slovensko je Sloger. Kompletnú ponuku osvetlenia nájdete na tomto odkaze.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Test: Force TORCH 2000LM USB – dve svetlá v jednom?

Test: Force TORCH 2000LM USB – dve svetlá v jednom?

Chcete brázdiť traily aj potme a zároveň na ceste neoslepovať vodičov? Hľadanie vhodného svetla sa práve skončilo.
Doplnky na nočné jazdy – bezpečne mestom aj lesom PR článok

Doplnky na nočné jazdy – bezpečne mestom aj lesom

Jeseň je typická sychravým počasím, šerom a skorým stmievaním. Od jazdenia to však mnohých neodradí. Čo by sa mohlo zísť na takéto neskoré jazdenie?
Svetlá - vidieť a byť videný je základ bezpečnosti PR článok

Svetlá - vidieť a byť videný je základ bezpečnosti

Ako prilba patrí na hlavu, na bicykel patria svetlá. Zvlášť vtedy, ak jazdíte po cestách s premávkou alebo v „mestskej džungli“. Potrebujete ich? Môžete vyberať u nás.
keyboard_arrow_up