Reportáž: ŠKODA MTB maratón Rajecké Teplice 2019 alebo maratón na kúpalisku s celou rodinou

Reportáž: ŠKODA MTB maratón Rajecké Teplice 2019 alebo maratón na kúpalisku s celou rodinou

Štvrtú a teda predposlednú zastávku mala ŠKODA BIKE OPEN TOUR túto sobotu v Rajeckých Tepliciach, kde sa konal 3. ročník ŠKODA MTB maratónu Rajecké Teplice. Ako to v tomto kúpeľnom mestečku vyzeralo?

V sobotu vyvrcholila týždeň trvajúca vlna horúčav, a preto bolo kúpalisko Laura ideálnym miestom pre zázemie tohto podujatia. Veď čo môže byť lepšie ako schladiť rozpálené telo po náročných pretekoch v priezračnej vode bazéna.


Organizátori pripravili tento rok 3 rôzne dlhé trate. Najkratšia hobby 18-ka a stredná polmaratónska 50-ka ostali oproti minulému roku nezmenené. Pribudla k nim ale dlhá 80 kilometrová pravá maratónska štreka, na ktorej sa jedna slučka strednej trate išla dvakrát. A ešte doplním výškové metre - 422 m, 1 390 m a 2 300 m. V mojom prípade padla voľba na 50-ku. Okrem toho, že na dlhé trate tento rok nemám dosť najazdené a bolo by to na nich viac-menej trápenie, sa ešte môžem vyhovoriť na to, že nerád jazdím maratóny, kde sa jazdí dlhá trať na dva alebo viac okruhov. Okruhov sa najazdím dosť na 24 hodinovkách .


Na maratón s celou rodinou

Na maratón a ešte na “domácej” trati som sa tešil celý týždeň, hlavne preto, že to mala byť moja tohtoročná maratónska premiéra a pekné suché slnečné počasie tomu len pridávalo. Kamarát mi už v piatok vyzdvihol štartovací balík, takže mi v sobotu stačilo len doraziť na miesto, nahodiť na bike číslo a postaviť sa na štart. Ale aby to nebolo až také jednoduché, tak so mnou cestoval kompletný rodinný podporný tím. Kto má malé deti, tak asi vie, že zbaliť sa hocikam zase až také jednoduché nie je.


Na štart s rezervou

Už dvadsať minút pred štartom som sa preventívne postavil pod štartový oblúk. Teda nie až pod oblúk, lebo minimálne 30 bikerov tam už bolo nastúpených predo mnou. Minulý rok som na štart prišiel asi 10 minút dopredu a ostalo mi už len miesto ďaleko vzadu, takže tento rok som bol na tom podstatne lepšie. O 10:00 zaznel výstrel. Balík, ktorý tvorilo viac ako 300 bikerov, vyrazil vpred. Staršia 3 ročná dcéra ma ešte stihla popohnať oduševneným povzbudzovaním. Po rýchlom presune cez Rajecké Teplice sme vpálili do terénu na lúky medzi Teplicami a Stránskym. Na prvom krátkom “brdku” som sa posunul o pár miest dopredu. Bol to na dlhšiu dobu posledný posun vpred. Zo Stránskeho sa začalo už stúpať ostrejšie. Na maratón som si vzal môjho trailového fulla, ktorý má pekne cez 13 kíl a nie je to to pravé orechové na uphill. Jazdci predo mnou sa mi začali vzďalovať a každú chvíľu ma zo zadu dorazil niekto ďalší.


V druhej polovici stúpania Stráňanskou dolinou som mal celkom nutkanie otočiť to doľava do kopca. Je tam začiatok pekného trailu okolo kopca Žiar. Tam by som tých 130 mm zdvihu vedel využiť viac ako v stúpaní po šotoline. Každé stúpanie má ale niekde koniec a presne tam prišiel konečne čas, kde mi tie centimetre zdvihu konečne padli vhod. Po dlhom stúpaní začal takmer rovnako dlhý zjazd. Vôbec nie náročný na techniku, ale 130 mm zdvihu pridalo čosi na pohodlí a tlsté odolné plášte plné tmelu zredukovali riziko defektu, takže som mohol z kopca viac pritlačiť na pílu. Pár stratených miest zo stúpania sa mi podarilo získať späť.


S profíkom na trati

Zjazd nás zaviedol do Svitačovej doliny kúsok od neslávne známeho Kuneradskeho zámku, ktorý sa po požiari premenil na chátrajúcu ruinu. Tu sa nachádzala aj prvá občerstvovačka, kde som prvý a vlastne aj posledný raz zastavil kvôli doplneniu ionťáku do bidóna. Na ostatných občerstvovačkách som len spomalil a zobral si pohárik do ruky. Oproti minulému roku sa servis na občerstvovačkách vylepšil a obsluha sa celkom činila. Stúpanie Svitačovou dolinou znamenalo opäť mierny prepad vzad, ale už nie taký výrazný ako na prvom kopci. Tu ma míňal aj vedúci muž na dlhej trati a úradujúci majster Slovenska v maratóne - Tomáš Višňovský. No a rozdiel medzi profíkom a nami hobbíkmi bol veru priepastný. Vlastne sa mi zdalo, že nás minul rýchlejšie ako viacerí ebikeri, ktorí štartovali spolu s nami.


Motivácia do ďalšieho ročníka

Po chvíli som dorazil aj na vrchol druhého kopca, kde začal druhý dlhý zjazd po málo používanej trávnatej zvážnici, kde bol vyjazdený len úzky chodníček, na ktorom boli nástrahy v podobe občasných voľných kameňov. Záver zjazdu okorenila rýchla kamenistá pasáž, kde som obehol pár jazdcov s defektom. Nasledovala oddychová pasáž dole asfaltkou s vetrom v chrbte až do obce Kunerad. Po krátkom stúpaní a rýchlejšej šotolinovej pasáži som dorazil až k chatkám na úpätí Martinských holí, kde som stretol kolegu z tímu Matúša, ktorý riešil práve defekt. Zastavil som sa pri ňom a pomohol som mu s opravou, keďže bojoval o umiestnenie na bedni v kategórii juniorov. Ďalej sme už pokračovali spolu. Nasledovali lúčne úseky, ktoré nás zaviedli až do Stránskeho, kde sme museli sfukujúci plášť opäť dofúkať. Prehupli sme sa opäť do Rajeckých Teplíc a v cieľovej rovinke sme si ešte strihli cieľový špurt, ktorý sa skončil v môj prospech hádam o šírku plášťa. Výsledný čas 2 hodiny a 25 minút a teda mierne zhoršenie oproti minulému roku. Bude aspoň čo zlepšovať budúci rok...


Dlhú maratónsku trať suverénne ovládol aktuálny majster SR v maratóne Tomáš Višňovský (Česká spořitelna - Accolade). Medzi ženami na dlhej trati zvíťazila Zuzana Juhásová (Bike Team Juhasky). Na strednej trati boli najrýchlejší Andrej Kubiš (SUNCYCLE.sk Racing Team) a Bianka Lániková (CK Dynamax Nitra). Kompletné výsledky nájdete na tomto odkaze.

Výborná organizácia

Organizačnej stránke maratónu sa myslím nedá nič vytknúť. Jedlo, sprchy, umývanie bikov a ich úschova, všetko fungovalo ako malo. Dlhoročné skúsenosti organizátorov a podporu zo strany ŠKODA BIKE OPEN TOUR tu bolo jednoznačne vidieť, rovnako aj snahu o ekologický prístup k životnému prostrediu. Napríklad aj taký malý detail, keď nahradíte plastové taniere a príbory klasickými, sú pozitívnou elimináciou nadbytočného odpadu.


Hrá sa o auto

Ako som už spomínal, maratón v Rajeckých Tepliciach bol mojou tohtoročnou maratónskou premiérou, takže som sa pripravil o možnosť zasúťažiť si o hlavnú výhru vo finálovej tombole. Tá sa bude žrebovať po poslednom kole vo Svite na ŠKODA HORAL MTB maratóne, ktorý sa uskutoční v sobotu 10. augusta 2019. Takže ak ste doteraz absolvovali aspoň 3 podujatia série ŠBOT a chystáte sa aj do Svitu, stále máte šancu hrať o automobil ŠKODA Fabia Combi, ktorý vám zostane na trvalo. Aktuálne má 88 pretekárov za sebou účasť na všetkých 4 pretekoch ŠKODA BIKE OPEN TOUR. 175 bikerov bolo na troch podujatiach série, takže účasťou vo Svite si môžu zabezpečiť svoju "miestenku" v tejto atraktívnej hre o auto. Zoznam oboch kategórií nájdete na tomto odkaze. Presné pravidlá súťaže o auto nájdete na tomto odkaze.


ŠKODA Family – kategória pre rodičov s deťmi

Veľkému úspechu sa na najkratšej trati tešila nová kategória ŠKODA Family – na štart sa postaví dieťa vo veku od 8 do 14 rokov v sprievode dospelej osoby. Tu v Rajeckých Tepliciach sa ho zúčastnilo vrátane rodičov až 63 pretekárov, kde to tí najrýchlejší zvládli s časom pod hodinu, za čo patrí malým bikerom vzhľadom na parametre trate (18,5 km s prevýšením 422 m) veľká pochvala. Je to výborná príležitosť, ako viesť deti k športu a cyklistike a zároveň im pripraviť nevšedný zážitok, keď si môžu vyskúšať atmosféru skutočných pretekov.


Rodinka sa nenudila

Séria ŠBOT ale rozhodne nie je len o jazdcoch na trati. Organizátori série nezabúdajú ani na deti a celé cyklistické rodiny. Sú pre nich pripravené viaceré atrakcie a ochotní animátori. K dispozícii je detský “výtvarný” kútik, skákacie hrady a viaceré športové aktivity. Napríklad naša dcéra bola nadšená z toho, že môže pokresliť pristavenú Škodovku KAROQ. Dúfam, že ju také niečo nenapadne doma . Takže kým som sa ja “trápil” na trati, moje baby mali o zábavu vďaka sprievodnému programu postarané a ani sa nenazdali a už ma vítali v cieli. No a bazény 10 metrov od cieľa, čo môže byť lepšie. Maratóny by sa mali zásadne organizovať na kúpaliskách . Budúci rok sa tu určite vidíme opäť.
report_problem Našiel si v texte chybu?

ŠKODA MTB Rajecké Teplice

calendar_today 15.06.2019
format_list_numbered 4. kolo - Škoda Bike Open Tour
label MTB maratón
place Rajecké Teplice (Slovensko)

clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Pozvánka: ŠKODA Horal MTB maratón 2023 - tatranský monument horskej cyklistiky

Pozvánka: ŠKODA Horal MTB maratón 2023 - tatranský monument horskej cyklistiky

Jeden z najobľúbenejších maratónov na Slovensku bude písať už svoj 24. ročník.
Pozvánka: Škoda MTB Maratón Rajecké Teplice - preteky na kúpalisku

Pozvánka: Škoda MTB Maratón Rajecké Teplice - preteky na kúpalisku

Prostredie Rajeckých Teplíc a kúpaliska Laura je každému zúčastnenému už dobre známe. Ako to bude vyzerať v roku 2023?
Reportáž: ŠKODA Svätojurský MTB maratón je späť

Reportáž: ŠKODA Svätojurský MTB maratón je späť

Obľúbený maratón sa vrátil po vynútenej trojročnej prestávke a je rovnaký, ak nie ešte lepší, ako si ho pamätáme. Moje zážitky, očistené od blata, som sa rozhodla spísať v krátkom článku.
keyboard_arrow_up