Karpos MTB 2019 – naľahko a svižne k trailom

Oblečenie na bicykel od talianskej značky Karpos v sebe kombinuje športový strih, dôraz na funkčnosť a svieži dizajn. A presne taká je aj kolekcia na sezónu 2019 hneď s viacerými novinkami.

Táto značka má svoje korene najmä v outdoore, kde sa sústredí na dynamické športy v horách, akým je napr. skialpinizmus. V tom sa zakaždým kladie dôraz na nízku hmotnosť a vysokú funkčnosť bez ďalších zbytočností. Cieľom je predsa dostať sa rýchlo nahor a znovu nadol, a pritom byť vždy dokonale chránený pred zmenami počasia.

Horská cyklistika je v tomto veľmi podobná – väčšinou sa musíte dostať hore za vlastné, s cieľom užiť si komfortne pekný, technický zjazd. S tým rovnako súvisia aj neustále sa meniace podmienky a hľadanie kompromisu medzi potrebnou ochranou a priedušnosťou. Práve o to sa postará v prvom rade vhodná voľba materiálov a ich rôzne kombinovanie v rámci viac panelových konštrukcií.


K tomu všetkému sa pridáva i o niečo vyšší dôraz na odolnosť. No a v neposlednom rade je to tiež celkový strih a dizajn, ktoré umožnia komfortné zdolávanie výškových metrov bez toho, aby ste sa cítili zvláštne, ak si znenazdajky niekde posedíte na kofole alebo sa nečakane zastavíte v „civilizácii“. V dave sa tak rozhodne nestratíte...


Celú kolekciu určenú pre jazdenie v horách nazval Karpos Adventure Bike, z čoho plynie aj hlavná charakteristika oblečenia.

Základ pre každý výjazd v horách

V prvom rade je vždy potrebné zvoliť správny základ pre rýchly odvod potu. K tomu skvele poslúži tielko K-Breath Mesh, ktoré je určené najmä pre vyššie teploty alebo intenzívne aktivity. Pod voľné krátke nohavice boli vytvorené vysoko priedušné vnútorné krátke nohavice Pro-Tec Inner Pant s výstelkou vhodnou pre MTB, ktorá nesie označenie Bodyfit Pro Adventure.


Na tieto vnútorné nohavice sa obliekajú vonkajšie, čo spolu vytvára optimálnu kombináciu priedušnosti a súčasne ochrany pred vetrom, prípadne vodou. Model Jump má okrem toho bočné zipsy takmer po celej svojej dĺžke, ktoré sú výbornou pomocou pri ventilácii a najmä pri kombinovaní s chráničmi, vďaka nim sa dá mnohé skutočne ľahko prispôsobiť.

Rovnako je tu široká možnosť variovania v páse a dostatok elastických dielov na to, aby všetko sedelo na svojom mieste aj počas dlhých stúpaní. Model označený ako Adventure zase ponúka civilný vzhľad a je vhodný i na bohaté spektrum outdoorových aktivít.


Dres Jump je vytvorený tak, aby poskytoval vysokú priedušnosť a komfort, pričom v sebe kombinuje dva rozdielne materiály – viac perforovaný na chrbte a v podpazuší a odolnejší v prednej časti a na ramenách, čo oceníte najmä v situáciách, kedy vozíte batoh.

Vzadu tiež nájdete tri vrecká vrátane jedného na kľúče, do ktorých si dáte všetko potrebné na kratšie výjazdy bez toho, aby vám to pri agresívnejšej jazde skákalo hore – dolu. Verzia s dlhým rukávom je uspôsobená voľnejším strihom pre použitie chráničov, vďaka ktorému nedôjde k žiadnemu obmedzeniu v pohybe. A nechýba tiež vnútorné vrecko na drobnosti.


Novinkou v ponuke je aj doplnenie kolekcie o kúsky, prinášajúce tradičný Karpos dizajn pre tých, ktorí preferujú obtiahnuté oblečenie. Primárny je ale stále dôraz na komfort, o čom svedčí i model krátkych nohavíc Verve a jeho konštrukcia trakov, použitie kompresného materiálu na správnych miestach alebo výstelka Bodyfit Pro Adventure.


Tie vhodne dopĺňa dres Verve v troch výrazných farebných prevedeniach, kde je opäť využitá kombinácia rôznych materiálov. Samozrejmosťou sú tri zadné vrecká vrátane jedného na zips, pričom dres bez problémov zvládne aj časté používanie batohu.


Tým najpoužívanejším doplnkom na ochranu pred vetrom je pri minimálnych rozmeroch určite vesta. Model Lavaredo bol vytvorený pre beh v horách, ale rovnako sa hodí aj na použitie na bicykli. Pri svojej hmotnosti 90 g a malých rozmeroch ponúka prepracovanú prednú časť pre skvelú ochranu pred vetrom a prehánkami, elastické bočné panely pre výborné usadenie a vysoko perforovanú zadnú časť pre odvetranie. Ideálny kúsok, ktorý sa oplatí mať vždy so sebou, keby niečo...


V horách je chladnejšie

Práve rozmanité podmienky pri zdolávaní výškových metrov zvládne univerzálna bunda Sella, ktorá je vhodná pre každé ročné obdobie. Kombinuje vetruodolné a elastické priedušné panely, a rovnako tak aj aktívnu izoláciu Primaloft v prednej časti, ktorú oceníte najmä v dlhých zjazdoch. Okrem toho sú ramená, ruky a spodná časť chrbta vysoko odolné proti poškodeniu. Veľké zadné vrecko pojme množstvo vecí, dve predné sú ideálne na drobnosti, prípadne aj ako vetranie.

Hodí sa priamo na základnú spodnú vrstvu, za čo vďačí športovému strihu, ktorý nie je ani extrémne obtiahnutý, ani príliš voľný, čím dokáže výborne zvládať termoreguláciu i odvod potu. V prípade horších podmienok alebo nižších teplôt sa ideálne kombinuje s neprefúkavou/neprekomokavou vrstvou, takže sa ľahko prispôsobíte aj väčším rozdielom teplôt a nepriaznivým podmienkam.


Ochrana pred vetrom a vodou

Pri intenzívnej jazde do kopca je najlepšie, ak odvod vlhkosti zbytočne neblokuje membrána. Naopak, na vrchole potrebujeme niečo, čo dokáže ochrániť pred vetrom, nižšími teplotami alebo nepriaznivým počasím. Práve na to je určená sada LOT, ktorá v zbalenom stave zaberie skutočne minimum miesta – to platí tak pre bundu (120 g), ako aj pre nohavice (124 g), ktoré sa dajú vďaka dvojici zipsov obliecť kedykoľvek.


Takto máte po ruke výbornú ochranu pred vetrom, pričom sa vďaka jej minimálnym rozmerom vôbec nemusíte rozhodovať, či ju na výlet pribaliť alebo nie.


K dispozícii je aj vylepšená verzia s prívlastkom Rain, ktorá sa s použitím membrány a podlepených švov zameriava na kompletnú a dlhodobú ochranu pred vodou.

A to aj v prípade skutočne extrémnych podmienok, vďaka čomu sa výborne hodí napr. na horské prechody či na situácie, kedy nemožno len tak ľahko uniknúť a potrebujete zostať chránený. Na bunde nájdete všetko potrebné pri stále minimálnych rozmeroch, jej hmotnosť je totiž len okolo 180 g, nohavíc 209 g.


Celý set LOT v oboch verziách je ideálny aj pre všetky dynamické aktivity v horách (beh, turistika, skialpinizmus), jeho využitie je teda naozaj široké.


Doplnky

Dôraz na detail v prospech komfortu pri ich aktívnom používaní je vidieť tiež pri základných doplnkoch, akými sú návleky a rukavice. V prípade návlekov na nohy je to najmä konštrukcia z viacerých panelov, ich zadná časť je vyhotovená spôsobom, aby neprekážala pri šliapaní, čo je ideálne i pri použití s chráničmi. Rovnako nechýba dlhý zips pre pohodlné obliekanie cez tretry.

Celkovo sú návleky tenšie v prospech priedušnosti, a to platí aj pre tie na ruky. V prípade nižšej teploty sa počíta s použitím ochrannej vrstvy (napr. bunda LOT), sú teda použiteľné aj pri vyššej intenzite počas jazdy do kopca. Ak už nie sú potrebné, vo vrecku alebo v batohu následne nezaberú veľa miesta. Nechýba dostatočná dĺžka a tiež silikón, aby všetko držalo na svojom mieste.


Výrazný dizajn nechýba tiež rukaviciam, ktoré nájdete tak v celoprstovom, ako i v krátkom prevedení. Disponujú všetkým, čo si vyžaduje pohyb v technickom teréne – gripom, potrebnou citlivosťou, priedušnosťou a odolnosťou, aby zvládli nejeden poriadny výjazd či nešetrné zaobchádzanie.


Na svoje si ale v tejto kolekcii prídu aj nežnejšie polovičky, pretože jej veľká časť má zároveň i špecifické dámske prevedenie s osobitým strihom a, samozrejme, dizajnom. Detaily o kolekcii Adventure Bike nájdete na oficiálnej stránke Karpos, pričom jej dovozcom na Slovensko je Davorin.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Test: CRAFT Discovery Softshell - keď univerzálnosť rozhoduje

Test: CRAFT Discovery Softshell - keď univerzálnosť rozhoduje

Oblečenie od značky CRAFT je používané v armáde, ako aj vo svetovom pohári. Má teda overenú kvalitu, rovnako ako rozumnú cenovku. Ako funguje v praxi?
Suunto Race – osvedčené funkcie aj v nových farbách PR článok

Suunto Race – osvedčené funkcie aj v nových farbách

Pre tento rok Suunto rozširuje modely hodiniek Suunto Race o ďalšie tri farebné variácie. Nájdeme medzi nimi modely s titánovou aj nerezovou lunetou. Nechýba ani novinka pre milovníkov hudby počas tréningu.
Test: Zimné doplnky Isadore - návleky, rukavice, čiapky a ponožky pod drobnohľadom

Test: Zimné doplnky Isadore - návleky, rukavice, čiapky a ponožky pod drobnohľadom

Budú zimné doplnky Isadore maličkosti, ktoré vedia byť veľkou pomocou cyklistu? Ako si vybrať správny model a veľkosť?
keyboard_arrow_up